Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsalarda kötü veri iyi fiyat

Borsalarda kötü veri iyi fiyat
 

Bir acayip çağdı, kötü verilerin ödüllendirildiği, iyi verilerin kovulduğu bir zamandı, yıl 2009-2016 aralığıydı...

Diye yazacak iktisat tarihi kitapları.

Hafta içerisinde biz tatilde iken Avrupa tarafında açıklanan düşük PMI verileri dünya borsalarına bir çoşku kattı ki sormayın, “…koşun koşun ‘PMI’lar düşük geldi ekonomi daha fazla yavaşlamasın diye ECB faiz indirecek’!” Sesine kulak veren herkes borsalara koştu ve Dünya borsa endeksleri bahar yerine döndü özetle yeşil severler piyasalara hakimdi.

Ana senaryo ECB( Avrupa merkez bankası) tarafından gelecek 0.25 baz puanlık bir faiz indiriminin piyasalara likiditasyon sağlayacağı ve sağlanan likiditasyonun sermaye piysalarına gireceği... Söz konusu merkez bankası toplantısına kadar piyasalar bu beklentiyle şekillenecek.

İçeriye baktığımızda ise önemli veriler açıklandı;

TUİK GÜVEN ENDEKSİ - TCMB REEL KESİMİN GÜVENİ VE TCMB KAPASİTE KULLANIM ORANI

Bir önceki ayda; 102,2 olan hizmet sektörü güven endeksi 110,8; 111,4 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 113,6 değerine yükselirken; 94,9 olan inşaat sektörü güven endeksi 92,6 değerine düştü.


Yukarıdaki grafik Hizmet, Perakende ve İnşaat sektörü güven endekslerini göstermektedir. Son açıklanan verilere göre perakende sektörü ve hizmet sektörü güven endeksi artış gösterirken, inşaat sektörü güven endeksi %2.4 azaldı. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinin Nisan ayında bir önceki aya göre %4,3’lük düşüşünden kaynaklandı.

Açıklanan bir diğer veri Reel Kesim Güven Endeksiydi. Reel Kesim Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak 112 seviyesinde gerçekleşti.Reel kesimin güveni geçen yılın aynı ayına göre ise 4 puan azaldı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3.7 puan azalarak 105 seviyesine geriledi. İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı bir önceki aya göre yükselerek 16.7, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı da yükselerek yüzde 8.9 olurken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 74.4’e düştü.

Kapasite kullanımı geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2013 yılı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı istatistiklerini açıkladı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı 2013 yılı Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan azalarak yüzde 73.6 seviyesinde gerçekleşti.

Yorumlarsak;
Hizmet PMI ları iyi geliyor, çünkü hizmetler sektörünün içerisinde bankacılık güçlü bir kalem oluşturuyor. Dünya Merkez bankaları öncülüğünde içeride desteklenen bankacılık sektörü hala parlak görünüyor. İnşaat sektörü güven endeksi düşüyor çünkü içeride satın alma gücüyle desteklenmiş konut talebi çok zayıf. Kapasite kullanımı geriliyor zira merkez bankalarının her zorlukta adeta bir panzehir gibi çektikleri kılıç: Faiz İndirimi reel tarafa pek yaramıyor.

Özetle; Düşür faizi banka portföyündeki hazine kağıdı değer kazansın, banka verdiğin parayla tekrar hazine kağıdı alsın, tekrar faizi düşür o aldığı kağıtlarda değerlensin bankacılık kar yazsın, sanayi öte tarafta kalsın, lokomotif sektörlerden inşaat, otomotiv ve teksitil de beri tarafta dursun. Düşük katma değerli sektöre ver alt banttan faizi al üst banttan faizi...

Borsa endeksi yüksek görünsün; dostlar bizi pazarda görsün.

Sevgilerimle.
özal korkut öztürk

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..