Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '08

 
Kategori
Tarih
 

Borsanın bağırsakları

Abdurrahman Yıldırım Sabah’ta yazan bir ekonomi yazarıdır. Kendisini 7-8 yıldır okurum. Bir günden bir güne, borsa dahil tüm ekonomik konularda makul yazdığını izledim.

Bu kez, 13 Mayıs 2008 tarihli nüshada, ölmüş bir borsacıyla, 3, 5 yıl önce yaptığı bir söyleşinin özetini yazmış. Yani, borsanın bağırsaklarını aşağıya dökmüş.

Rahmetli Mustafa Yılmaz’ın saptamaları ve yorumlarım aşağıda:

Öncelikle, kendisi ‘Çiller’in borsacısı’ olarak ünlenmiş. Çiller denince, aklımıza ne geliyor?: Türkiye tarihinin en büyük enflasyonu ve en büyüğe yakın devalüasyonu. Böyle birinin dediklerini, baştan yarım kulak keserek dinlemek uygundur.

“Borsa tam rekabet kuralının geçerli olduğu yerdir. Liberal ekonominin kalesidir.”

Borsa liberal ekonominin tapınağıdır. Para dininin mensupları, gider orada güç ibadeti yaparlar, amaç kar değil, birilerini ezmektir. Rekabet ise, koskoca bir yalandır. Bakınız, aşağıdaki paragraf.

“Bu küçük yatırımcı işi borsanın başına bela olmuştur. Bunların borsaya hiçbir katkısı olmamıştır. Benim, Mustafa Yılmaz olarak hiçbir şikayetim olmamıştır. Benim gibiler de şikayet etmiyor. Bunlar kuru kalabalık. Varlıkları borsanın % 8'i. % 92'ye karşı % 8'i korumak için ne uğraşıyorlar?”

Tam Fordizm (bu minibüsteki fordculuk değil) ve vahşi kapitalizm anlayışı: Bağlayınız kuşları, bırakınız aslanları geçsinler ve onları yesinler, pardon yapsınlar.

% 8, % 92’ye karşı korunmazmış: Lafa bak. Demek istediği şu: Özel ve tüzel kişi oranı olarak % 1 biz, borsanın % 92’sine sahibiz, işimiz o kerizleri silkelemek (bu deyimi bir borsacı aynen kullanmıştı ve bu haber olmuştu). Unutmayın, bir zamanlar borsada 1, 5 milyon yerli yatırımcı vardı.

“Dünyanın en zor, en çok bilgi gerektiren yeri borsadır. Borsa beladır.”

O bilgi, Dünya’da da, Türkiye’de, ‘inside trading’ denilen, bizim ‘tüyo’ dediğimiz yollardan edinilir. İşin en komik yanı, hisse senedinin şirketinde veya ‘broker’ olarak borsada çalışan en yakın arkadaşlarınız, bile bile size yanlış tüyo verir ki asıl onlar para kazansın.

“Kalite varsa, eskiyince antika olur. Kalite yoksa, eskiyince hurda olur. Bu her zaman geçerli ölçüdür.”

http://www.sabah.com.tr/yildirim.html

Bunu şöyle okuyun: Borsa endeksi dolar üzerinden dipte iken, ne alırsanız alın, uzun vadede o size kazandırır. Bunun nedeni de, düşen reel faizlerdir, borsanın kendisi değil. Gecelik bankalararası faiz % 1.500, devlet faizi % 140 iken, değil borsa, mevduat bile kalmamıştı, bakınız 2001 başı.

Ne demişler?

İmamın dediğini yap, yaptığını yapma.

Borsacının dediğini yapma, yaptığını yap.

Dipnot: Yıldırım yıllar önce, o % 8’in 3 büyük borsa krizinde 24 milyar dolar para kaybettiğini yazmıştı. Bir de, bugünkü durum itibarıyla yabancıların 1’e 3 kazanıp, yerlilerin % 25-30 yitirmiş durumda olduğunu...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..