Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '13

 
Kategori
Psikoloji
 

Boş hayaller

Boş hayaller
 

Uçağı 1903'te icat eden Wright kardeşler Amerika'nın bir kasabasında bisiklet tamircileri olup ortaokul mezunuydular. Hayallerinin peşinden gittikleri için uçağı icat edebildiler.


İnsanlar size boş ve saçma hayaller peşinde koşmamanızı öğütlüyorlarsa, aslında kendilerinin hayal kurup gerçekleştirmeye cesaretleri olmadığı için sizin başarmanızdan korkuyor ve sizi vazgeçirmeye çalışıyorlardır. Şevket Süreyya Aydemir'in Tek Adam kitabında anlattığına göre Mustafa Kemal Gelibolu'da vatanı savunurken ateşkeslerde cephede yakın çevresine ılerde kurmayı hayal ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nden bahsedermiş. Enver Paşa Mustafa Kemal'in bu konuşmalarından rahatsız olur onu içip içip sarhoş olup saçma hayaller kurmakla suçlarmış.

Allah aşkına bir hayalin aptalca olup olmadığına kim hangi kıstaslara göre karar verebilir ? Walt Disney kurmayı hayal ettiği Disneyland'in finansmanı icin 300 banka tarafından reddedilmiş saçma ve imkansız bir hayal peşinde gerekçesiyle. ABD Cumhurbaşkanı Kennedy 1960larin başında ABD'nin Aya insan gönderme hedefini açıkladığında birçok kimse aptalca olmayacak bir hayal demişti.

Wright kardeşler uçağı, Thomas Edison ampulü icat etmek icin uğraşırken hep olmayacak aptalca bir hayal peşinde koşmakla suçlanmışlardı. Louis Pasteur kuduz aşısı bulma hayali üzerinde çalışırken aynı eleştiriye uğramıştı. Aslinda bu tüm mucitlerin uğradıği bir eleştiriydi Deselerdiki : " haklısınız hayalimiz aptalca, çalışmaları bırakıyoruz." biz bugün hala taş devrinde olurduk. İnsanlık hayallerini gerçekleştirmek için hayallerine sahip çıkanlar sayesinde ilerlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti Mustafa Kemal'in bazılarına göre aptalca hayali sayesinde kurulmuştur. Mustafa Kemal, Enver Paşa'ya : haklısınız komutanım bu Türkiye Cumhuriyeti hayali çok aptalca, ben en iyisi vazgeçeyim, uyardığınız icin teşekkürler" deseydi biz bugün ne halde olurduk ?

Bir hayalin aptalca olup olmadığına kim nasıl kara veriyor ? Gelecek sefer birisi bize : " bırak bu aptalca hayalleri gerçekçi ol" dediğinde....... Boşluğu siz doldurun. İnsan hayal ettigi ölçüde hayatı anlam kazanır. Aptalca hayaller pesinde koşmayıp mutlu olacağım diyen birisi solucan gibi mutlu olur.

 Rasih Bensan 2 Ocak 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..