Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

BOŞALT ama UNUTMA

BOŞALT  ama  UNUTMA
 

Kim koydu bunu buraya?


“<ı>Aydın Valisi Malay, turistik tesislere gönderdiği genelgede duvarlara, Dünya açlığa gidiyor, yiyebileceğiniz kadar alın sözlerini içeren yazıların asılmasını istedi.” (Milliyet –Yaşam)

Bu habere, sektörden gelen yorum; <ı>Niyetin iyi ama, uygulamanın zor, HD sisteminde turistlere “<ı>yemeği şu kadar al ” denilemeyeceği oldu.

Ben de işi, tersinden kurcalayayım dedim. Öyle ya, ne yersen ye, ne kadar yersen ye çıkarmak zorundasın. Yerken mi, çıkarırken mi daha çok tasarruf yapabiliriz? Sorusuna cevap aradım.

Turizm sektörünün uygulayabileceği, uygun maliyetli tasarruf alternatiflerinden birisi, küçük bir kompost aracına bağlanan basit, susuz ve kokusuz bir tuvalet sistemi.

Sektör, son günlerde gelen “su ve enerji” zamlarını maliyetlerine nasıl yansıtacağını düşünürken,

En ucuz yatırımın “tasarruf “ olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bir insan, günde 35-70 gr dışkı, 50-70 gr idrar üretmekte. Önerdiğimiz sistem, insan dışkısını alıp, toprağa benzeyen kokusuz ve asıl hacmin yüzde 10’u boyutlarında olan humusa dönüştürme üzerine kurulu.Günümüzde mevcut, insan atıklarının bertarafı için kullanılmakta olan yöntem, bol miktarda su tüketimine; arıtılarak veya arıtılmayarak bir kanalizasyon sistemine gönderilmesine, oradan da nehir veya denize boşaltılmasına dayanıyor.

Bu yöntem, sadece toprağın azot/nitrat miktarını azaltmakla kalmayıp, boşaltım yerlerindeki aşırı birikme ile bir çok nehrin- denizin ekosisteminin ölmesine de yol açıyor. Sistem pahalı ve aşırı su tüketiyor, besin döngüsünü bozuyor, önemli insan hastalıklarına hatta ölümlerine neden olabiliyor.

Önerdiğimiz sistemde ise, sifonlu tuvaletlere oranla evsel su tüketimini düşürüyor; suyu çekmek, arıtmak, şebekeye salmak için kullanılan enerjiden de tasarruf sağlanıyor. Sisteme yemek atıkları da dahil edildiğinde, önemli ölçüde çöp miktarı azalıyor.

Öncülüğünü İsveç Uluslar arası Kalkınma Kuruluşu’nun yaptığı bu tuvalet sistemi giderek yaygınlaşıyor. Çin, halen kullanımda olan 100 bin kompost tuvaletiyle bu alanda dünyanın lideri.

İç Moğolistan’ın 7000 nüfuslu Dongsheng kasabası, her eve kuru kompost tuvaletlerin kurulması tasarlanmış. Sistemde, insan vücudundan çıkan besinlerin yüzde 80’ini içeren idrar da, ayrı bir toplayıcıda biriktirilecek, daha sonra suni gübreye ek olarak toprağa kullanılacakmış.

Sonuçta, otellerimizde uygulanan suya dayalı atık boşaltım ekonomisi de artık geçerli değil. Kalabalık gezegenimizde, atıklarımızı sadece bir yerlere boşaltıp da kurtulamayacağımızı sanmak ise saf dillik.

İstediğinizden başlayın. Ya yerken, ya da çıkarırken “tasarruf “ şart !

Merak edenler için: <ı>http://www.envirolet.com

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..