Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '17

     
    Kategori
    Hukuk
     

    Boşanma aşamasında karşı dava nasıl açılır?

    Boşanma aşamasında karşı dava nasıl açılır?
     

    boşanma avukatı


    Bir boşanma davasında davacının ileri sürdüğü boşanma nedenleriyle davalının kendisini savunacağı usul birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, kendisine boşanma davası açılan eş, kendi savını devam eden boşanma davasında anlatamayabilir. İşte bu nedenle karşı dava açılması gerekebilir.

    Boşanma olaylarında karşı dava açılması, çekişmeli boşanma davalarında sıklıkla görülür. Boşanma aşamasında her eş kendi haklılığını ispatlamakla yükümlüdür. Aksi taktirde; boşanma davası neticesinde nafaka, mal paylaşımı, velayet ve tazminat gibi konularda hak kaybı yaşanması yüksek ihtimaldir.

    Karşı dava, bir eşin devam eden bir boşanma davası içerisinde kendi savlarını daha iyi savunmak için açılır. Örneğin aldatma nedeniyle boşanma davası açıldığında aldatan kişi açısından bu durum boşanmayı getiren olaylarda kusur olarak kabul edilir. Fakat eşinin kendisi ile cinsel ilişkiye girmekten kaçındığı için evlilik birliğinin temelden sarsılması sonucu karşı boşanma davası açılarak birey kendi savını savunabilir.

    Boşanma aşamasında karşı dava, asıl boşanma davası için cevap dilekçesi ile birlikte açılabilir. Ayrıca, esasa cevap verme süresinde farklı bir boşanma davası olarak da açılabilir. Karşı dava açma süresi dolarsa, sonradan açılan davalar için hakim asıl boşanma davası ile sonradan açılan boşanma davasını birbirinden ayırır.

    Boşanma Davasında Karşı Dava Açma Şartları

    1- Kendisine dava açılan kişinin karşı boşanma dava açabilmesi için, asıl boşanma davasının devam ediyor olması gerekir. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra, karşı dava açılamaz.

    2- Karşı dava için öne sürülen talepler, asıl boşanma davasındaki talepler ile takas ya da mahsup ilişkisi içinde olmalıdır. Yada karşı dava ile devam eden boşanma davası arasında bir bağ olmalıdır. Davalar arasında bağ olmazsa karşı dava açılmasına engeldir.

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirlenmiş bu iki şart yerine gelmezse boşanma sürecinde karşı dava açılamaz. Şartlar yerine getirilmeden veya süresinden sonra açılan karşı dava durumunda ise, davalar ayrı iki dava şeklinde devam eder.

    Av. Kemal Kaya

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1129
    Kayıt tarihi
    : 10.03.17
     
     

    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2001 senesinde mezun oldu. Avusturya/ Viyana Üniversit..