Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '19

 
Kategori
Hukuk
 

Boşanma Davaları!

Türkiye geneli son zamanlarda boşanma davaları oldukça fazlalaşmıştır. Bu neden ile evliliklerini bitirmek isteyen çiftler boşanma konusunda avukatlara danışarak veya sanal ortamda araştırmalar yaparak evliliklerini bitirmek istiyor. Aile hukuku alanında boşanma davaları iki türde incelenmekteir. Bunlardan birincisi anlaşmalı boşanma davaları diğeri ise çekişmeli boşanma davaları'dır. 

Yapılan araştırmalara göre boşanma davaların %70'lik bir kısmı anlaşmalı olarak yollarını ayırmaktadır.Bunun en çok tercih edilmesinin sebebi daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasıdır.Peki anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma arasındaki farkları soracak olursanız; sizlere şu şekilde açıklayabiliriz. 

Anlaşmalı Boşanma Davaları  
    Evlenme süreleri 1 (bir) yıl ve üzeri olan çiftler,
    Her konuda anlaşmaya varmış olmak ( nafaka, velayet, mal paylaşımı vb. ) ,
    İki tarafında boşanma konusunda rızası olması,
    Herhangi bir kusur varsa kabul edildiği,

Yukarıda belirttiğimiz durumlar meydana geldiği andan itibaren çiftler anlaşmalı olarak boşanabilmektedir. Anlaşmalı Boşanma davalarında ; bireyler mahkeme günü ve saati'nde duruşma salonunda olmak zorundadır. Çünkü hakim tarafından kendilerine sorular yöneltilerek boşanmak konusunda kendi istekleri olup olmadığı belirlenmektedir.

Eğer yukarıda belirttiğimiz durumlar gerçekleşmezse ve eşler arasında anlaşmazlık olursa dava çekişmeli davaya dönebilmektedir. NOT: Yurt dışında olmanız bir şey ifade etmez, duruşma günü ve saatinde mutlaka orada hazır olmalısınız.

Çekişmeli Boşanma Davaları
Anlaşmalı boşanmanın tam tersine eşlerden ikisi veya biri boşanmak istediği durumlarda çekişmeli boşanma davası açılabilmektedir.

Peki anlaşmalı boşanma şartları nelerdir?
    Evlilik sürelerinin bir yılı doldurmayan çiftler
    Tarafların tek taraflı veya iki tarafında istemesi ancak ;
    Nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi noktalarda anlaşılmadığı noktada

Çekişmeli boşanma davaları açılmaktadır. Anlaşmalı boşanmanın aksine duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur, vekalet verdiğiniz bir avukat sizin adınıza duruşmaya katılabilir, davanın ilerlemesinde sizlere yardımcı olabilir. Çekişmeli boşanma davaları uzun sürebilmektedir, çünkü hakim istediği durumlarda tanık, delil gibi noktalara ihtiyaç duyar ve bunları talep edebilir.

Boşanma Protokolü
Boşanma davalarında taraflar boşanma protokolü hazırlayarak mahkemeye başvurabilmektedir. İlla bir avukat tutulma zorunluluğu yoktur, ancak Aile hukuku mahkemelerinde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceği için bu protokollerin uzmanlar tarafından hazırlanması doğru olacaktır. İnternet ortamı üzerinden aldığınız veya bulduğunuz protokollerde herhangi bir yanlışlık yapılması sizlere hak ve mal kayıpları yaşatabileceği için size tavsiyem kesinlikle bir uzman avukat'dan yardım almanız olacaktır. 

http://www.cerenkerey.av.tr

 
Toplam blog
: 2
: 81
Kayıt tarihi
: 29.01.19
 
 

Avukat Ceren Kerey, Av. Ceren Kerey Kerey Bürosu'nun kurucu avukatıdır. Marmara Üniversitesi Huku..