Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '07

 
Kategori
Eğitim
 

Boşanmış Ailelere Öneriler.

Boşanmış Ailelere Öneriler.
 

Çocuk ailede şekillenir ve davranış biçimii kazanır. Aile çocuk için güven demektir. Ailenin dağılması çocuğun güven duygusunda azalmaya neden olur ve çocuk toplumdan uzaklaşır, içine kapanık hale gelme,tırnak yeme,parmağını kemirme,evden dışarı çıkmak istememe gibi tepkiler verir. Çocuk kişiliğini ailede bulduğu vebiçimlendiği için ailenin dağılması çocuğun şekillenme ve kişiliğini oluştururken annenin ve babanın boşanma noktasında dikkat etmeleri gereken noktaları bilmelidirler.
Ailede sevgi ,saygı ve diyalogların oluşmasında aile bireyleri ister evli ister bekar olsun üzerlerine düşen sorumluluğu ve görevi bilmelidir. Ailede sürekli kavga,hakaret birbirlerine kırıcı söz söyleyen bi ortamda kalmak çocuğun sağlıklı büyümesi için bir engel teşkil eder. Ayrılma son nokta olmalıdır. Ancak bi evlilik terapistinden yardım almanızı muhakkak öneririm.Çünkü evliliğim için son noktaya kadar mücadele ettim deme rahatlığını bi ömür boyu taşırsınız.
Çocuğunuza boşanmanın tanımını yapın. Evliyken mutlu olamadığınızı, mutsuz olduğunuzu açıklayın. Boşanma ile anne ve babanın değişmeyeceğini ,her ikisininde üzerine düşen sorumluluğu yapacağını her şeyin aynı olduğu sadece aynı evde kalmadığınızı açıklayın. Çocuğunuzun güvenini kaybetmemesi için elinizden geleni yapın. Hatta eski eşinizle hafta sonu yemeğe çıkabilirsiniz. Unutmayın çocuğunuzun sorunu ortak sorunuzdur. Bir araya gelip sorunlarınızı konuşabilecek derecede medeni olarak ayrılın.
Çocuk kendini suçlayabilir. Çocuğunuza onun hiç bir suçu olmadığını açıklayın.
Boşandığınız için eşinizi şuçlamayın. Çocuğunuz daima anne ve baba ile iletişiminde kopukluk yaşar. Ayrıldık çünkü anlaşamadık gibi suç içermeyen çocuğun taraf tutmasına ortam hazırlamayan açıklamalar yapın.
Boşanma kararını eşinizle birlikte çocuğunuza açıklayın.
Hayatınızda olacak değişiklikleri çocuğunuza açıklayın. Ev ve okul değişikliğini bir müddet erteleyin çocuğunuz bu kadar değişime hazır olmayabilir.
Çocuğunuz için bir uzmandan Muhakkak yardım alın.
Çocuğunuzla ilgili kararları eşinizle birlikte alın.
Boşanmadan sonra çocuk anne ve babayı görebilecek ortam oluşturun. Eski eşinden öç almak için çocuğu göstermemezlik yapmayın.
Boşanma ile ilgili konular konuşulduğunda çocuğu ortamdan uzak tutun.
Aile bireylerinide uyarın çocuğa eşlerin ayrılması hakkında açıklama yapmasınlar.
Eşlerin üzerine düşen sorumluluktan haberleri olması,çocuğun okul aktivitelerinden haberdar olmaları,çocuğun ihtiyaçlarını bilmeleri,sorunlarını öğrenmelidirler.
Çocuğun sorunlarını gizlememelidirler. Daima açık, dürüst ve objektif sonuçlar bulmaya çalışılmalıdır. Çocuğu barışmak için bir koz olarak kullanılmamalıdırlar.
Anne ve baba arasında tercih yapılmaya zorlanmamalıdır,hangimizi daha çok seviyorsun gibi tercih gerektiren sorular sorulmamalıdır.
Her iki evdede çocuğun odası olmalıdır. Her iki evide kendi evi olarak bilmelidir.
Çocuklar anne ve babanın ayrılmasından sonra yalan söyleme,tırnak yeme,pskolojik olarak kekeleme,uykusuzluk,içine kapanma,çevre ile sorun yaşama,okul başarısında düşme,içe kapanma,yaşından daha küçük davranma,dikkat toplamada güçlük,saldırganlık..................gibi belirtiler gösterebilir.
Bunlar olmadan ayrılma aşamasında eşiniz ve çocuğunuzla önce evlilik terapistine ve ayrıldıktan sonra çocuğunu pskoloğa muhakkak götürün ve yardım alın. Gerek evliliğinizin ,gerek çocuğunuzun olayı nasıl algıladığını bir uzmandan öğrenmiş olursunuz.

Boşanmadan en az derecede etkilenmesi için okulda öğretmeni ile görüşün ve ayrılma şeklinizi açıklayın. Çocuğunuza öğretmen daha anlayış gösterecektir. Ayrılışınızı çocuğunuzun nasıl algıladığını açıklayın.
Evliliğiniz bitebilir ama hiçbir zaman annelik ve babalık göreviniz ve duygunuz,sorumluluğunuz bitmeyecektir.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..