Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '14

 
Kategori
Güncel
 

Bosna'da " Beyaz Kurdale Günü"

Bosna'da " Beyaz Kurdale Günü"
 

Her yıl 31 Mayıs, Priyedor Soykırımı unutmamak ve unutturmamak adına “beyaz kurdele” günü olarak anılıyor.

Bugün kolunuza bir beyaz kurdele, evinize beyaz bir bayrak ya da arabanıza bir beyaz fular bağlayın! Lütfen bunu yapın ki ; Priyedor Soykırımı’nı unutmadığınızı ve unutulmasına müsaade etmeyeceğinizi tüm dünya görsün.
Kolunuza bağladığınız beyaz kurdaleli resimlerinizi sosyal medyada paylaşarak; bu acıyı paylaşmış olursunuz.

Siz de resimlerinizle onlara destek verebilirsiniz.

Bundan 22 yıl önce Prijedor'da neler yaşandı?

1992-95 Bosna savaşı öncesi Prijedor, 120 bin nüfusa sahipti. Mart 1992’de Gizli Polis Teşkilatı UDBA’nın başına getirilen Simo Drljaca, bir ayda on üç polis karakolundaki bin 775 Sırp’ı silahlandırdı.

29 Nisan gecesi Sırplar, tüm Prijedor’u ele geçirdiler. Sırp yönetimi, Mayıs 1992’de yerel radyolara verdiği ilanlarla, Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz bayrak ya da çarşaf, evden çıkarken ise kollarına beyaz kurdele bağlamalarını emretti. Binlerce Boşnak, esir kamplarına götürülerek, soykırım, işkence, dayak, ırza geçme ve cinsel tacize maruz bırakıldı. Yaklaşık 30 bin Priyedorlu, Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaça Esir Kampları’na götürüldü. Birçoğu da sürgün edildi.

23 Mayıs’ta ise Boşnak köylerini ateş altına aldılar. 102’si çocuk ve 266’sı kadın olmak üzere, 3 bin 173 sivil acımasızca öldürüldü. Öldürülenler arasında, 5 yaşında kız çocukları ve 85 yaşında kadınlar yer alıyordu. Hayatta kalabilen erkekler, ertesi gün Omarska Esir Kampı’na götürüldüler.

Bu arada Omarska'ya getirilen boşnak kadınlara tecavüzler edildi ve bu olay duyulduğunda da kadınlar 20 km.yolu yürüyerek serbest bırakıldı.
700 kişi burada kurşuna dizildi;halen 500 kişi kayıp...

2013 yılında Priyedor’un Sırp Belediye Başkanı Marko Paviç, “şehrin saygınlığına zarar vereceği" gerekçe göstererek; açık alanlarda anma programı düzenlenmesini ve “soykırım” "Genocid" kelimesinin kullanılmasını yasakladı.
Ancak;tüm yasaklara rağmen bu anma programları yapılmaktadır.

Priyedor şehri ve bu şehre 20 kilometre mesafedeki Omarska maden ocağı, Srebrenitsa’daki soykırımdan sonra belki de Bosna Savaşı sırasında en büyük felaketlerin yaşandığı yerlerden biriydi.

Rabbim yaşanan o acıları bir daha yaşatmasın.

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..