Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Bosna Hersek deyince....

Bosna Hersek deyince....
 

Mostar's Stari Most ( Eski Köprü)


Güneydoğu Avrupa'da yer alan Bosna Hersek, Balkan Yarım Adası'nın merkezinde bulunmaktadır. Batı, kuzey ve güneydoğudan Hırvatistan ile sınır komşusu olan Bosna Hersek, doğudan Sırbistan ve güneydoğudan Karadağ ile sınıra sahiptir.

Ülke, hem Akdeniz hem de kıtasal iklimin etkisi altında olan bir coğrafyada bulunur. Dört mevsimin de yaşandığı bu küçük coğrafya, her türlü turisti cezbedecek bir iklim yapısına sahiptir. Güneyde Akdeniz iklimi, kuzeyde kıtasal iklim hakimdir. Yazın sıcaklıklar 30 dereceyi aşarken, kayak ve snowboard yapmaya imkan tanıyan kış mevsimi serin bir havada geçer. Bahar ayında ülkenin dört bir yanı rengarenk ve cıvıl cıvıldır.

Avrupa'nın güneydoğusunda kalp şeklindeki bir alan üzerinde yer alan Bosna Hersek, Avrupa'nın bitki örtüsü ve hayvanlar alemi en zengin coğrafyalarından birinde yer almaktadır.

Dört mevsimin de doyasıya yaşandığı bu küçük ama insanı büyüleyen ülke, her türlü turizmin cazibe merkezlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Uzayıp giden nehirleri, gizemli mezar taşları, tarihi önemi büyük manastırları, Adriyatik Denizi boyunca uzanan plajları, kışın doyasıya yaşandığı dağları, farklı kültürleri barındıran sosyal yaşamı ve tarih kokan eserleri ile baş döndürücü bir ülkenin varlığına şahitlik edeceksiniz. Ülkenin başkenti Saraybosna'nın merkezinde yer alan tarihi pazarı ve Mostar'da bulunan Eski Köprü'yü (Mostar's Stari Most) mutlaka görmelisiniz.

Yüzyıllık geçmişi olan manastırlar, sevimli köyler ve geleneksel çiftçileri görmek için Vlasic Dağı'na çıkabilirsiniz. 1984 kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış olan Bjelasnica Dağı, ülkenin en önemli kış turizmi merkezlerinden biridir. Ülkenin güneşli Adriyatik sahili ülkeyi yaz turizmi için en cazip bölgelerden biri haline getirir. Adriyatik'teki Neum Plajı, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar. Bosna Hersek, turizm açısından en ideal ülkelerden biridir.

Ülke Mutfağı

Boşnaklar için yemek kültürü önemlidir. Büyük davetler düzenlemekten, piknik yapmaktan çok hoşlanırlar. Bu pikniklere teferiç denir. Teferiç’de çeşit çeşit yemekler hazırlanıp yapılır. Büyük davetler olmasa da, Boşnaklar için ailenin bir arada yemek yemesi çok önemlidir.

Boşnak yemeklerinin ilk sıralarını; börekler ve etli yemekler oluşturmaktadır. Yağ olarak tereyağ kullanılır. Susam yağı ve kuyruk yağı da kullanılır.
Boşnak yemeklerinde tıpkı Osmanlı mutfağında olduğu gibi etli yemeklere sirke konur.

 
Toplam blog
: 22
: 5090
Kayıt tarihi
: 10.08.13
 
 

Sıradan normal biriyim. Tek farkım hayatla ilgili yaşadığım deneyimleri yazıya dökmemdeki başarı...