Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '13

 
Kategori
Kültürler
Okunma Sayısı
1925
 

Boşnaklarda Yemek Kültürü

Boşnaklarda Yemek Kültürü
 

Boşnaklar için yemek kültürü çok önemlidir. Yakın dostlara, arkadaşlara, komşulara yemek davetleri düzenlemek; Teferiç adı verilen piknik yemeklerine gitmek, her Perşambe gününü Cuma’ya bağlayan gece kutsal sayılan buğday, mısır unlarından burek, pita veya tatlılar yapmak, ailenin bütün fertleri geldikten sonra sofraya oturmak…

Osmanlı'nın 500 yıl etkisinde kalan Balkanların;  tekrar Anadolu'ya göçünde Balkan mutfağının, özellikle de Boşnak, Arnavut, Yunan yemeklerinin Türkiye’de sevilmesinin ve önemli bir yer edinmesinin sebebi de budur.

Asırlar boyu birlikte yaşamanın sonucu ortak bir yemek kültürü oluşmuştur.

Osmanlı’da olduğu gibi boşnaklarda da et değerlidir. Sabahtan itibaren günün her öğününde yenir. Et kendi suyunda ve sebze soslarıyla pişirilir. Ete yakışan tüm baharatlar dengeli bir şekilde kullanılır.

Ancak et en çok dana ve kuzu etinden ızgara türünde pişer. (Şişte et- Raznjici)  Köfte tarzında yapılırsa bol soğan salatasıyla tüketilir.

Boşnaklarda kuru fasulye (Bol kemikli etle, az sulu olarak)  ve pilav da vazgeçilmezlerdendir.

Böreklerin tüm çeşitleri yapılmasına rağmen boşnak erkekleri için en güzeli kıymalı-patetesli olanıdır. Birde sadece kıymadan yapılan Ribitsa vardır. (Boşnak mantısı) Üzerine bolca sarmısaklı yoğurt  eklenir.

İsli et, isli sucukları unutmamak gerekir. Bunlar iste asılarak kurutulur. Dana etinin kurutulmuşu – Suho Meso; İnek ise Pleçka; keçi etinden olanı Jaretina; Koyun etinden kurutulmuş olanına da Stelia denir. Bugün nedense kuru et veya isli et diyoruz.

Kaymacina, Palaçinka,Biryan Kapama, Çevabi, Soka, Pleskavica, Yoğurtlu Mostar Köftesi,İzlivaça, Mahluta, Palaçinka, Boşnaski Lonac, Kurgusa, Kljukusa ve daha pekçok yemek.

Tatlılarda en çok eskiden baklavalar yapılırmış. Sabah kahvelerinin yanına özellikle elmalı kuru baklava tarzı yaparlarmış. Elma tatlısı olan Tufahije de çokça yapılırmış. Ama en çok erik tüketilirmiş. Hoşaf ve tatlısının yanısıra erik yemeklerde de kullanılırmış.

Bugün biz hanımlara daha basit gelen Hurmacıklar en çok yapılıyor.

Balkan Mutfağına ait tariflerinizi bizimle paylaşmak isterseniz lütfen  Adanabosna01@hotmail   adresimize mail atın. Yayınlayalım.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Değerli Yazarımız, sağ olunuz bilgilendirici güzel paylaşımınızdan istifade ettim.Gerçekten Boşnakların yemek kültürü çok güzel.Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 30.03.2013 14:00
Cevap :
İlgine teşekkür ederim.Hvala puno.   04.04.2013 11:22
 

Değerli yazarım ellerinize sağlık, hoş geldiniz.Sağlık ve mutluluk dileklerimle selamlar.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 25.03.2013 16:15
 

Siz anlatırken ben de yemeye başlayayım izninizle.

Kerim Korkut 
 19.01.2013 10:17
 

MERHABALAR...Sevgili hemşehrim FATMA hanım :-)) AAaaa sizi şu anda tesadüfen yeni gördüm..:-)) Çoktandır yoktunuz burada..? Sayfanız çok güzel olmuş SÜPER..! EEee bizim yemeklerimiz elbetde güzel olur öyle değil mi.? :-))) Gerçi ben BALKAN / TUNA vilayetinden (Dedelerimiz) fakat farketmez mühim olan GÖNÜLLER BİR OLSUN..! :-))) Beyefendiye ve size sonsuz sevgiler ve selamlar ADANA'dan---->> ADANA'ya :-)))

BEN ve OLTAMA TAKILANLAR 
 15.01.2013 13:35
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 103
Toplam yorum
: 261
Toplam mesaj
: 34
Ort. okunma sayısı
: 1372
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster