Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '07

 
Kategori
Resim
 

Boyamızı kendimiz yapalım

Boyamızı kendimiz yapalım
 

Yağlıboya resim yapımında en çok beyaz kullanılıyor. Bu nedenle ressamlar genelde beyaz boyalarını kendileri yaparlar.

Teknik bilgilerin bir sır gibi saklanması, her uğraşıda karşımıza çıkar. Olumsuz cevap alacağımız endişesi ile, böyle şeyleri sanatçılara sormaktan çekiniriz. Ben bilgilerin paylaşılmasından yanayım. Her arkadaşımın ucuz malzeme kullanmasından mutluluk duyarım. İyi sonuç aldığım bir yöntemi aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

Beyaz Boya Yapımında Kullanılan Malzemeler:

1- Haşhaş yağı (Afyon yöresinden temin edebilirsiniz)
2- Eğriboz çam nefti veya saf terebentin.
3- Toz üstübeç
4- Toz titan
5- Balmumu
6- Temiz su

Bir ölçü titan ve üç ölçü üstübeçi geniş bir fayans üzerine dökünüz. Diğer taraftan üç ölçü haşhaş yağı ile, (1.kg. için 30 gr. oranında) bal mumunu ısıya dayanıklı bir kap içinde, mum eriyinceye kadar ısıtınız. Ateşten alınca bir ölçü çam nefti ilâve ederek karıştırınız. Bu karışımı sıcaklığı geçmeden, toz karışımlarınız üzerine yavaş yavaş dökerek spatula ile (ezerek) karıştırınız. Boyanızın kıvamını kendi çalışma alışkanlığınıza göre ayarlayacağınız için, istediğiniz kıvamı bulunca sıvı ilâvesini kesiniz. Önlem olarak sıvı miktarını başlangıçta bir miktar fazla tutmakta yarar vardır. Boyayı usanmadan, iyice karışıncaya kadar eziniz. Çok kişi boyayı bu hali ile kullanır. Ancak diğer boyalar gibi rahat kullanılmadığının da farkındadırlar. Boya, dondurma gibi kesilip kalkmaz, alırken ve sürerken tellenir.

Bir arkadaşım, hayranı olduğu bir ressamdan bahisle: O kişinin boyasına zaman zaman tükürdüğünü ve çalışma kolaylığı sağladığını söyleyince; "İyi ki tükürmüş, işe...di merakın daha da artardı" demiştim. Ressam aslında su ile yapılması gereken şeyi tükürerek yapıp, olaya bir gizem yüklüyordu.

Boyayı hazırlamanın son ve en önemli bölümü "kesme" işlemidir. Bıçakla değil, su ile kesme... Karıştırıp(ezip) hazırladığınız boyanın üzerine bir iki kaşık su dökerek önceki karıştırma işleminize bir süre daha devam ediniz. Sonuçta sizin boyanızın da diğer boyalar gibi rahat kullanıldığını göreceksiniz.

Haşhaş yağının içine karıştırdığınız çam nefti, çabuk kurumayı sağlar. Balmumu çatlamayı önler. Üstübeç dolgu görevi yapar. Titan beyazlatıcıdır. Sadece titanla boya yapanlar, gereksiz yere diğer renklerini tüketirler. Çünkü titanın beyazlatma gücü fazladır.

Uygun malzeme ile iyi sonuç alacağınızı umar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..