Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Böyle Belediyecilik Olmaz,

Böyle Belediyecilik Olmaz,
 

http://www.nilufer.bel.tr/index.php?i=hizmetlerimiz&id=86&bk=3


Bursa’nın yeni kurulan semti Ertuğrulkent’te 4 yıldır oturuyorum. Buraya benden 1–2 yıl önce taşınanlar da olduğuna göre, nerdeyse 6 yıldır insanlar burada yaşıyor. İnşaatların başlaması ise 99 depreminden önceye kadar uzanıyor.

İnsanlar bir sürü para verip ev almışlar. Evlerin cazibesi nispeten büyük olmaları. Zira biz de eski evimizden daha büyük olduğu için buraya taşındık. Gelgelelim bu süre içinde hala toz içinde, asfaltlanmış ki, o da kaç kere delindi, iki caddesi var. Bütün ara yollar her yağmurdan sonra toprakla dolduruluyor, her yağmurda da yeni çukurlar açılıyor. Yoldaki çukurlara düşmemek için arabayla cambazlık yapmaktan bıktım. Arabamız her zaman toz içinde, hafif yağmurla da çamur halinde. Ne yıkatmak geliyor içimden, ne de arabanın içini temizletmek. Gecekondu semtinin bile şartları bizden iyidir.

Nilüfer Belediyesi, alt yapısı nerdeyse 15 yıl önce başlamış semte hiçbir yatırım yapmıyor. Açılan iki küçük park, iki yarım yamalak çarşı, birkaç market dışında bir şey yok. Onu da geçtim, hala inşaatlar sürüyor, her tarafta büyük kamyonlar. Bir tarafta metro inşaatı devam ederken yıllardır tamamlanamayan bir de pazar yeri inşaatı var. Her hafta çamur deryası içinde insanlar pazar alış verişi yapmaya çalışıyor.

Kiralar en az 500 lira, ev fiyatları en az 120–130 bin lira. Buraya bir oturan pişman, bir de oturmayan. Biz bu semtte adam gibi yaşamak için daha kaç yıl bekleyeceğiz acaba?

Semtin tam ortasından geçen dere sivrisinek yuvası, evlerde cam kapı açmak mümkün değil. Balkona çıktığınızda her türlü böcek görebilirsiniz. Sanırsınız büyük bir kentte değil, köyde yaşıyoruz. Yolu yok, sosyal tesisi yok, börtü böcek yuvası. Zaten semt şehirden uzakta, buna bir de bu sorunlar eklenince yaşamak iyice çekilmez hal alıyor.

Çok merak ediyorum. Nilüfer’de üst üste belediye seçimlerini kazanan CHP’li başkan bu durumu düzeltmek için ne yapar? Bursa’nın en zengin ilçesi olan Nilüfer için, bu semt yüz karası. Yüzme havuzlu lüks siteler, etrafı sivrisinek kaynayan bir dere ve toz toprak yüzünden beş para etmez halde. Madem bu semtte yatırım yapmayacaktın, planlamanı baştan yapsaydın da binalara oturma izni vermeseydin. Ayrıca semtte bir tek ilköğretim okulu dışında bir okul da yok. Çocuklarımız servisle başka semtlere taşınıyorlar.

Bundan 15 yıl önce Ataevler’e taşındığımda da çamur deryasıydı. Oranın şehir haline gelmesi nerdeyse 10 yıl sürdü. Bir 10 yıl da burada beklersek zaten yaşlanmış, evden çıkamaz duruma gelmiş olacağız.

En çok vergiyi toplayan, gelir düzeyi yüksek insanların yaşadığı Nilüfer ilçesi kötü yönetim yüzünden felç halde. Otobüse binip merkeze gitmek için 1 saati gözden çıkarmanız lazım. Arabanız varsa zaten hurdaya çıkmak üzere.

Bir kent yaşamı böyle mi olmalı? Şehircilikten uzak, ne yaptığı belirsiz, halka ulaşmayan, halka ses vermeyen elit belediyecilerin çilesini biz çekiyoruz. Her gün evden çıkınca hangi yoldan gitsem de çukurlara denk gelmesem diye düşünüyorum. Ayrıca semti Mudanya yoluna bağlayan Özlüce-Minareliçavuş yolu da tam bir felaket. Sanayi yüzünden çok işlek olan yolda 60km’nin üzerinde hız yapmak imkânsız. Her yağmurda koca koca çukurlar açılıyor. Yolda yama yama üstüne yapılmış.

Her yağıştan sonra göle dönen sokaklar ve caddelerden yüzerek geçmemiz bekleniyor herhalde. Yeni bir semt ama yağmur sularını tahliye edecek sistem yok. Asfalt olan cadde de bile yolun iki tarafına toplanan sular karşıdan karşıya geçmeye izin vermiyor.

Evlerin içinde kalan Arıtma tesisinden zaman zaman yayılan fosseptik kokusunu saymıyorum bile. Arabalarımızın hasarı, evlere yaptığımız masrafı belediye karşılayacak mı acaba? Bu kadar vurdumduymaz olunmaz ki. Halk sizi seçmiş, neden? İş yapasınız diye. Sayın başkan ne iş yapıyorsunuz? Burada oturan insanların 4–5 yıldır çektiği çile ne zaman bitecek? Sonu gelmez inşaatların bitmesini mi bekleyeceğiz? Bursa’ya yakışmayan bu görüntü ne zaman sona erecek?

Evlerimizden çıkan fosseptik kokusu şikâyetlerimize cevap bile vermeyen belediyecilere, günü gelince vergilerimizi ödüyoruz. Yeşil Bursa’nın çamur yüzü olan bu semti bir an önce yaşanılası bir yer haline getirmeniz gerekiyor. Ben son seçimlerde çalışmadığınızı düşündüğüm için size oy vermedim. Veren insanların da sizden memnun olduğunu sanmıyorum.

Vergisini veren vatandaş olarak hizmet bekliyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Seçimden önce bir gayret yaptığınız kaldırımlarda araç gitmiyor maalesef! Yol lazım yol! Hani asfalt dökülen, üzerinde arabaların zıplamadan gittiği düz yerler var ya, onlardan biz de istiyoruz. Sizin yüzünüzden eş dost evimize gelmek istemiyor. Ayıp, çok ayıp. Bu semtin planlaması yapılalı yıllar oldu. Bir zahmet hiç değilse yolları yapın da, diğer ihtiyaçlarımız için rahatlıkla başka semtlere gidip gelelim.

 
Toplam blog
: 111
: 5210
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

1997 yılında öğretmenliğe başlamış bir mühendisim. Bir oğlum var. Çocukları ve yaşamı seviyorum. ..