Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '10

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Böyle bir bitki gördünüz mü?

Böyle bir bitki gördünüz mü?
 

Kestane dışarıda 2.- TL. ya satılmasına rağmen arkamızdaki orman kestane ağaçlarıyla dolu olduğundan kestaneyi ağaçtan toplamanın zevki başladır. Aslında ağaçtan toplanan bütün meyveler insana aynı zevki verir. Yağmurlar başlamadan kestane toplamak için ormana girdiğimizde ilginç bir bitki gözüme çarptı. Bitki meyvelerini yapraklarından vermişti. Yeşil yapraklar üzerinde kırmızı küçük meyveler ilginç bir görüntü ortaya çıkarıyordu. Gelirken o bitkiden bir tutam kopararak eve getirdim, fotoğrafını çektikten sonra bu bitkiyi internette araştırmaya başladım. Kısa bir araştırmadan sonra aşağıdaki bilgilere ulaştım.

Atdili (Yalova Kirazı) (Ruscus aculestus)
Familyası:Liliaceae. Türkiye’de yetiştiği yerler: Trakya, Akdeniz, Batı ve Kuzey Anadolu.

Bu bitki Anadolu'da tavşan memesi, Yalova mercanı, zirmek, fare dikeni ve tavşan kirazı olarak da biliniyormuş.

Eylül-nisan ayları arasında yeşilimsi veya açık pembemsi çiçekler açan 20-30 cm boylarında kışın yapraklarını dökmeyen çok yıllık bitkiler. Ormanlık ve dağlık bölgelerde yayılış gösterirler. Yapraklar oval şekillerde sivri uçlu, koyu yeşil renkli ve serttir. Gövdeleri dik ve çok dallanmıştır. Hatta dallar yaprak şeklinde başkalaşıma uğramışlardır. Bundan dolayı şeklen bir yaprağa benzerler. Esas yapraklar bunların üzerinde küçük ve pul şeklindedir. Her yaprağın koltuğundan 1-2 çiçek çıkar. Meyve küre şeklinde parlak kırmızı renkli olup etlidir.

Kullanıldığı yerler: Günümüz modern herbalizminde (bitkilerle tedavi) faydalı bir bitkdir. Kökleri uçucu yağ ve saponinler taşır. İdrar arttırıcı, kum dökücü, ateş düşürücü etkileri vardır. Meyveleri kurutularak kavrulur ve kahve olarak kullanılır. Meyveler kuvvetli ishal yapıcıdır, dikkatli olunmalıdır. Ayrıca meyve, yaprak ve köklerinin bacak rahatsızlıları, hemeroit tedavisi, kan pıhtılaşması ve tromboz riskini azaltmada da sıkça kullanıldığı belirtilmektedir. Haricen kullanıldıında romatizma ve mafsal iltihaplarına bağlı olan ağrı ve şişkinlikleri azaltmada da faydası varmış.

Haricen kullanıldığında romatizma ve mafsal iltihaplarına bağlı olan ağrı ve şişkinlikleri azaltmada faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Olgun dallar, kasap kütüklerinin üzerini temizlemek için kullanılır. Genç sürgünler bazen gıda olarak da yenebilir. Eskiden üriner problemlerin tedavisinde idrar söktürmek için kullanılmıştır. Akdeniz ülkelerinin sağlıkçıları, rizomlarını (ağaç köklerini) birçok ızdırap verici hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır. Yüzyıllardır idrar tıkanıklığı ve peklikten kaynaklanan ağrıları ferahlatmak için kullanılmaktadır" dedi.

ECZANE GİBİ MEYVE

Tavşan kirazının dolaşım sistemindeki kılcal damar ve damar sertliğinin düzene girmesini desteklediğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazı kanın beyin, el ve bacaklara iletilmesini sağlar. Bilek ve mafsal iltihabı, romatizma ve varisten kaynaklanan ağrıları teskin eder. Böbrek ve mesanenin sağlığını korur ve destekler. Özellikle kılcal damarların delinmesini ve kırılmasını azaltma şeklinde bir aktivite göstermektedir.

Tavşan kirazı içerdiği glycolic asit sebebiyle kilo verdirici ve idrar söktürücü özellik taşımaktadır. Tavşan kirazının kökleri müshil, tıkanıklıkları açan, temizleyen, taş ve kum döktürücü, terleten, ateş düşürücü, idrar getiren ve damar daraltan olarak yarar sağlamaktadır. Dahili olarak kullanıldığında sarılık, gut (damla), böbrek ve mesane taşları, toplar damar yetersizliği ve hemoroit gibi hastalıklara oldukça faydalı gelmektedir. Hemoroitlerin tedavisi için aynı zamanda haricen de uygulanabilir" diye konuştu.

Tavşan kirazının şifa amaçlı çeşitli yollarlarla da kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazının kökleri sonbaharda sökülür ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulur. Şifa amaçlı olarak 40 gram kuru kök 1 litre suda yarım litre kalıncaya kadar kaynatılır. Bu sıvıdan günde 3 kere 2 çay kaşığı içilir. Bitkinin tamamı da aynı zamanda kullanılabilir. Bitki saponin glikoziti, ruscogenin ve neoruscogenin içermektedir. Bu maddeler, özellikle varislerde damarların büzülmelerine sebep olmaktadır. İlkbaharda toprak içinden çıkan genç sürgünler toplanır ve kaynatılarak değerlendirilir." şeklinde konuştu.

Ormanda bulduğum bu bitki sadece güzel görünümüyle değil, işleviyle de çok işe yarıyormuş. Bu nedenle öğrendiğim bu bilgiyi burada paylaşmak istedim.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..