Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '07

 
Kategori
Kitap
 

Böyle Dedi Bellavista / Luciano De Crescenzo

Böyle Dedi Bellavista /  Luciano De Crescenzo
 

Alıntıdır


"Ne var ki insanlar kimi zaman bir kişinin ne düşündüğüne değil , ne yaptığına bakar. Parmak ayı işaret ettiğinde budalalar parmağa bakar." (s.179)

Napoliten şarkılarıyla kulaklarımızın aşina olduğu bir şehir Napoli, bir de futbolu çok seviyorlar, Maradona ile anılan meşhur futbol takımları var.Kitabın adı hoşuma gitmişti, görünce. Aldım  ve beğenerek okudum. 

Kısa kısa öykülerden oluşan bir kitap. Napoli ile diğer İtalyan şehirleri karşılaştırılıyor. Felsefe ve politika, insan ilişkileri ve gelenekler, tarih ve sosyoloji konuları aynı anda işleniyor. Napoli'yi diğer şehirlerden ayrı kılan tipik özellikler ve Napolilerin ne kadar saf, iyi yürekli ve çalışkan oldukları vurgulanıyor. 

Siz de severek okuyabilirsiniz!

BÖYLE DEDİ BELLAVİSTA

Yazan:Luciano De Crescenzo
Okuduğum tarih: 23 Mayıs-1 Haziran 2004
Çeviren Harun Mutluay
Baskı Tarihi: Aralık 2002
Özgün dili: İtalyanca
Özgün Adı: Cosi' Parlo' Bellavista


KİTAPTAN ALINTILAR:

"Güçlünün zayıf üzerindeki zorbalığını kural olarak benimseyen bir toplum ancak katiller yetiştirir." (s.178)

"Kentimin her köşesini bir kerede örtebilen binlerce karış uzunluğunda büyük bir battaniyeye sahip olmak isterdim." PHO CHU (772-846)

"Bir kent, bir kır uzaktan bir kent ve bir kırdır; fakat yaklaştıkça sonsuz sayıda evler, ağaçlar, kiremitler,
yapraklar, otlar, karıncalar, karınca ayakları haline gelirler. Bütün bunlar KIR adı altında anlaşılır."

Düşünceler-Blaise Pascal

"Bugün İtalya'da ortalıkta kalan tek idealistler inançlı komünistler ile futbol taraftarlarıdır.Bir kimse ideali olmadan yaşamını sürdüremez. Bu ideal inanç ya da bağımsızlık arzusu olabilir. Oysa ideal eksikliği insanı bir nefret-güç durumuna düşürür ve yer değiştiren fikir olarak BMW ya da eroini seçebilir." (s.178)

"Düzen gücü, düzensizlik sevgiyi doğurur." (s.215)

"Bir ulus, ülkesinin iklimi ne kadar kötü ise, o kadar emperyalist olur. Eğer yaşadığı yerden hoşnutsa hiç kimse kalkıp başka bir toprağı işgal etmez." ( s.202)

ÇAĞDAŞ DÜNYA YAZARLARI

Çağdaş İtalyan yazarlarından Luciano de Crezcenzo'nun yapıtlari ilk kez Türkçe'de. Yazar, Böyle Dedi Bellavista adlı bu kitabında güneş ve deniz ülkesi Napoli'yi okurla buluşturmak için iki yönlü bir anlatım kullanıyor: ‘Tek sayılı' olarak adlandırdığı bölümler, Profesör Bellavista ile onun filozof arkadaşları arasında geçiyor ve tümüyle konuşma biçiminde. Bu bölümler aşk ve özgürlük üzerine felsefe düzleminde diyaloglar içeriyor.

Sokaktaki günlük Napoli yaşamına ilişkin fıkralardan oluşan ‘çift sayılı’ bölümler ise, bu kuramları destekleyici, pekiştirici özellikler taşıyor. Akdeniz, özellikle de Napoli insanının sıcaklığı ve yalınlığını " Kimi zaman Napoli'nin gerçekten insan ırkına kalan son umut olabileceğini düşünüyorum" cümlesinde özetleyen ve kendisi de bir Napolili olan Luciano de Crezcenzo'nun öteki yapıtlarını da yakında Can Yayınları arasında bulacaksınız.

Kapaktaki resim: MOLLY O’GORMAN

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..