Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '11

 
Kategori
İzmir
 

Boyoz sever misiniz?

Boyoz sever misiniz?
 

Boyozlar ve çay süper görünüyor ama yumurta unutulmuş!..


İzmirli olup da boyoz sevmeyen var mıdır?  ''Olsa da yesek'' diye mırıldandığınızı duyar gibiyim.

Boyoz, İzmir'in simgelerinden biridir. İşe yetişme telaşıyla evde kahvaltı yapamayanların en lezzetli yiyeceğidir boyoz.

Baklava yufkası inceliğinde kat kat açılan boyoz, ağızda dağılıveren çıtırlığı ve kokusuyla İzmirlilerin gözdesidir.. Sabahları İzmir'in köşelerini tutan satıcılar boyozun yanında kaynamış yumurta da bulundururlar. Bazı satıcıların önünde kuyruklar bile oluşur. Birkaç boyozla kaynamış yumurta aceleyle sarılıp paketlenir. Dilimlenerek üzerine tuz ve karabiber ekilmiş yumurtayla sıcak boyozun tadına doyum olmaz. Ancaaak, elbette tavşan kanı çay da olacak yanında.

Tadını alanın meftunu olduğu boyoz İzmir'e İspanya'dan gelmiş. Yıllar önce Türkiye'ye göç eden Museviler, beraberlerinde yiyecek kültürlerini de getirmişler. Önceleri ''Yahudi Böreği'' denilen boyoz, İzmir dışında pek rağbet görmemiş. O yıllarda Kemeraltı'nda sade, sebzeli ve peynirli boyoz imalatı yapan '' Avram Usta'' İzmirlilere boyozu sevdirmiş. Avram Usta, yardımcılarıyla birlikte gece boyunca yaptığı nefis boyozları o gün öğlen olmadan bitirirmiş. Boyozun rağbet görmesinden sonra İzmir'in pek çok yerinde ''Avram'ın Boyozu'' adıyla imalat yapılmaya başlanmış.

Boyozun İspanya kökenli olduğunu söylemiştik. İspanyolca'da Bollos olarak yazılıyor. Yan yana yazılan iki ''L'' İspanyolca'da ''Y'' okunduğundan, ''Boyoz'' olarak telaffuz ediliyor.

Ne yazık ki izmir'e özgü yöresel tatlar gibi boyoz da günümüzde unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun en önemli nedeni İzmir'in sürekli göç almasıdır.  Ama durun hemen telaşlanmayın. Bu tehlikeyi sezen Pastacılar ve Fırıncılar Derneği işe koyuldu bile!...

İşkur'un desteğiyle ''Boyoz ustası yetiştirme kursları'' düzenlediler. Şimdilik onar kişilik gruplara eğitim veriliyor. Kurs sonunda sertifika alan ustaların işi şimdiden hazırmış. Bundan böyle sertifikalı ustalar tarafından yapılan nefis boyozlar yiyeceğiz.

İzmirliler gibi mutlaka Avram Usta da sevinmiştir bu habere!

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..