Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Boyu yaşıtlarından kısa olan veya kilolu çocukların psikolojisi?

Yetişkinler kişilerarası iletişim ve sosyal ilişkilerini dizayn ederken kariyer, eğitim, para ve sosyal statüyü ön planda tutarken ergen ve gençler ise ilişkilerini daha çok sosyal ve ağırlıklı olarak fiziksel görünüm üzerine oturtmakta, bu eksende şekillendirmektedir.

Yetişkin kişiler dürtülerle hareket etme sürecini geçmiş ve üst benlikleri ile hareket edebilen kişiler oldukları için ilişkilerinde, arkadaşlıklarında; görsel özelliklerin ötesinde bir takım kişisel özellik ve donanımlar, kriterler aramaya başlarlar.

Fiziksel özelliklerimiz sadece görünüşümüzle ilgili bir algıyı etkiler ve onun dışında bütün özelliklerimiz aynı kalır. Örneğin burnumuzun düzgün ve güzel olması veya boyumuzun uzun olması bizi tamamen farklı bir kişi yapmaz ‘ sadece burnu çok güzel’ veya ‘ sadece uzun boylu’ biri oluruz.

İnsanlar; bir özelliğine bakılarak değerlendirilecek,  sınıflandırılacak kadar basit canlılar değildir.

Belki bir kuş olsak; sadece tüyleri renkli veya sadece güzel ötüyor diye başka hiçbir özelliğine bakmadan o kuşu tercih edebilirdik.

Tabi burada önemli olan kişilerin bu özelliklere yüklediği anlamdır.

Biraz önce bahsettiğimiz gibi ergen ve gençler beğenilmek, kabul görmek, bir gruba dahil olabilmek gibi kaygıları taşıdığı ve henüz bireyselleşemedikleri için ancak bir grupla bir kimlik kazanacaklarını düşündükleri ve belli gruplar içinde var olamazsa kendilerini yalnız, dışlanmış hissettikleri için fiziksel özelliklerine ve görünümlerine çok daha fazla anlam yüklemektedirler.

Her birey doğuştan getirdikleri özellikler, beslenme ve çevresel faktörler gibi nedenlerden dolayı farklı farklı özelliklerle donatılıyoruz. Hiç kimse diğerinin aynısı ve kopyası değildir, herkes kilo, boy, saç rengi, ten rengi gibi belli özellikler açısından farklılıklar göstermektedir.

Sizce kilo, boy, saç rengi, ten rengi gibi özellikler her şey midir?

Sevgili gençler hiçbir zaman şunu unutmayın!

Şu an sizin için çok önemli gibi gözüken bazı özelliklerin ilerleyen yıllarda önemsiz bir detay olacağını aklınızdan çıkaramayınız.

Etrafınızda saygı gösterdiğiniz, beğendiğiniz, örnek aldığınız insanların özelliklerine daha detaylı bakmaya çalışınız.

İyi, değerli, beğenilen ve saygı duyulan bir kişiyi boyundan, kilosundan veya saçından dolayımı seviyor, beğeniyorsunuz?

Sevdiğiniz bir öğretmeni hangi özelliklerinden dolayı seviyorsunuz?

Sempatizanı olduğunuz parti liderini hangi özelliğinden dolayı tercih ediyorsunuz?

Alışveriş yaptığınız esnaflardan tercih ettiklerinizde hangi özellikler sizi çekiyor?

İnsanı insan yapan, değerli kılan o kadar kişisel özellik ve donanımlar var ki; bunların yanında kilo, boy vs gibi fiziksel özellikler emin olun çok lüzumsuz detaylardır.

Ayrıca değiştiremeyeceğimiz bir özellik üzerine kafa yormak, üzülmek yerine kendimizi geliştirebileceğimiz özelliklerimizi geliştirmeye çalışmak, içimizde var olan yetenekleri keşfetmeye çalışmak bize daha çok artı kazandıracaktır.

 Sağlıklı mutlu kalın

 
Toplam blog
: 13
: 2304
Kayıt tarihi
: 20.04.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi ..