Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Boyun Fıtığı Doktoru

Boyun fıtığı, bel fıtığı ve omurga dar kanal hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen hastalıklardır. Bel fıtığı, boyun fıtığı ve dar kanal hastalığında hangi doktora gideceğinize karar verebilmek için net bir teşhis koymak ve hastalığın ne derece ilerlediğini bilmek önemlidir. Ancak belirli bir sebep yokken ortaya çıkan boyun ağrısı veya bel ağrısı gibi durumlarda öncelikle aile doktoruna gidilebilir. Ortopedi veya nöroşirürji uzmanı doktora gitmek de doğru bir yaklaşımdır. Çevresel ve fiziksel nedenlere bağlı olarak gelişen boyun ağrısı, bel ağrısı tedavi konusunda genellikle hastayı zorlamaz. Fakat bel ağrısı ve boyun ağrısının temelinde daha ciddi bir problem varsa öncelikle nöroşirürji doktoruna görünmeniz daha uygundur.

Boyun Ağrısı ve Beyin, Sinir Cerrahisi

Boyun ağrısı bazen ofis hayatında bilgisayar başında saatlerce hareketsiz kalma sonucunda veya küçük bir incinmeyle bile başlayabilir. Boyun ağrısının ortaya çıkmasının sebepleri arasında boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya tümör gibi daha ciddi nedenler de olabilir. Eğer böyle daha ciddi bir hastalık söz konusu ise kişinin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebilir ve bu hastalıklar tedavi edilmezse ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Böyle sorunları olan hastaların nöroşirürji doktoruna yani beyin ve sinir cerrahına gitmeleri gerekir. Boyun fıtığı, boyunda dar kanal gibi hastalıklar toplumda çok korkulan rahatsızlıklar olup insanlar doktora gitmekten çekinseler de erken teşhis ve yapılacak uygun tedavi genellikle iyi sonuç vermektedir. Doktora gitmeyi geciktirmek doğal olarak tedaviyi de geciktirir ve sonuçta iyileşme sürecini zorlaştırabilir. Ameliyat gereken boyun fıtığı, boyunda dar kanal, belde dar kanal, sırtta dar kanal gibi hastalıklar zamanında ameliyat edilmezlerse bazen telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Kollarda ve/veya bacaklarda güçsüzlük, dışkı ve idrar kontrolünün bozulması, yürüyememe, cinsel fonksiyonlarda gerileme gibi ağır problemler görünebilir.

Boyun Ağrısını Hafife Almayın

Boyun ağrısı oldukça yaygın bir yakınmadır ve bazen önem verilmeyen boyun ağrısı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Onun için uzun süre devam eden boyun ağrısı durumunda mutlaka bir uzman doktora gitmekte fayda vardır. Uzman doktora gittiğinizde genellikle manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemi hastalığın ne olduğunu ortaya koyar. Bazı hastalarda doktor Röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine de baş vurabilir. Boyun ağrısı ve diğer yakınmalarınız boyun fıtığı veya boyunda dar kanal gibi hastalıklara bağlı ise iyi bir nöroşirürji uzmanı doktor (beyin ve sinir cerrahı) sizin için en doğru doktor tercihi olacaktır. Boyun fıtığı ve boyunda dar kanal gibi ciddi hastalıkların ameliyatı mutlaka mikroteknik ile alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Nöroşirürji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net