Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Mart '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Boyun ve Kollardaki Uyuşma...

Boyun ve Kollardaki Ağrılara Uyuşma da Eklenirse...

Boynunuzda ağrı ve uyuşma varsa...

Bu ağrı ve uyuşma kollarınıza, kimi zaman da sırtınıza vuruyorsa...

Uzmanlara göre probleminiz büyük ihtimalle "boyun kireçlenmesi"...

Daha ziyade 40-50 yaş arasında gelişiyor, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor.

Ayrıca fiziksel olarak ağır işlerde ya da uzun müddet aynı pozisyonda çalışanların, işinden pek de memnun olmayanların, monoton bir iş hayatı olanların, kilolu kişilerin ve ciddi omurga eğrilikleri olan hastaların boyun kireçlenmesi riskinin fazla olduğunu ifade eden uzmanlar, sözlerine şöyle devam ediyor:

Bu hastalık, boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması neticesinde gelişen bir tablodur...

Meydana gelen değişiklikler, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde baskı oluşturur...

Bu baskıya bağlı olarak boyunda ve kollarda ağrı ve uyuşma ortaya çıkar...

Boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, kaslarda gerginlik en sık görülen şikâyetlerdir...

Ağrı, sıklıkla boyun hareketleriyle artan, dinlenince azalan nitelikte gelişir.

Boyun kireçlenmesinde sinir baskısına bağlı olarak kol ağrısı, uyuşma, kas güçsüzlüğü olabilir...

Boyun ağrısı omuzlara ve sırta yayılabilir...

Ağrı süresi uzadıkça uyku bozukluğuna ve depresyona yol açar.

Hastalığın tanısı, genellikle muayeneyle konur...

Bunun yanı sıra boyun filmi, MR, bilgisayarlı tomografi ve sinir ileti çalışmaları yapılır.

Boyun kireçlenmesinde öncelikle ilaç ile fizik tedavileriyle, kas spazmı ve kola yayılan ağrının azaltılması sağlanır...

Ağrı kontrole alındıktan sonra boyun kaslarını kuvvetlendirici, duruşu düzeltmeye yönelik egzersiz programlarına başlanır.

Boyun kireçlenmesine karşı, bilhassa öne eğilir pozisyonda uzun müddet kalmamaya dikkat edilip, sık sık pozisyonu değiştirmek gerekir...

Uzun müddet aynı pozisyonda çalışmak zorunda olanlar, en azından saatte bir, işe kısa bir ara vererek boyunlarını sağa, sola ve geriye hareket ettirmeliler...


Bunların dışında evde de yastık konusuna dikkat edilmelidir...

Yüksek yastık, kireçlenme etkilerini artırır ve boyun fıtığına sebep olabilir...

Koltuk veya kanepe kenarında başını dayayarak uyuyakalmak, kitap ya da gazete okumak, televizyon seyretmek de kireçlenmeyi tetikler...

Düzenli boyun egzersizleri, yüzme ve boynu rahatlatıcı pozisyonlarda dinlenme, kireçlenmesi olan kişilerde çok faydalıdır.

Boyun egzersizleri esnasında boynun düzgün pozisyonda tutulması önemli olup, yüz tam karşıya doğru bakmalıdır ve egzersizler de bu pozisyon korunarak yapılmalıdır.

Başı öne eğmeye direnç: Eller alına konulur. Baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerle direnç verilerek engellenir. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. Hareket 3 defa tekrarlanır.

Başı arkaya eğmeye direnç: Eller başın arkasına konur. Baş arkaya doğru itilmeye çalışılırken, ellerle direnç verilerek engellenir. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. Hareket 3 defa tekrarlanır.

Başı yana eğmeye direnç: Sağ el, başın sağ tarafına konur. Baş sağa doğru itilmeye çalışılırken, sağ el ile direnç verilerek engellenir. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. Aynı hareket sol elle sola doğru tekrarlanır. Hareket her bir yön için 3 defa tekrarlanır.

Başı döndürmeye direnç: Sağ el başın arka tarafına, sol el şakağa konulur. Sağ omzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi, elin direncine karşı baş sağa dönmeye zorlanır. 10'a kadar sayılır ve bırakılır. Hareket el değiştirerek aksi yönde tekrarlanır.

Omuz kavşağını güçlendirme: Eller göğüs hizasında, burun hizasında ve alında birleştirilip, birbirine doğru itilir ya da çekilir. Her hareket sırasında yine 10'a kadar sayılır ve 3 defa tekrarlanır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..