Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '06

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Bozcaada neden yaratıldı?

Bozcaada neden yaratıldı?
 

Homeros der ki "Tanrı insanlar uzun yıllar yaşasınlar diye Tenedos'u (Bozcaada) yarattı". Elbette bir hikayesi var ulu Homeros'un bu cümlesinin. Öyküyü dinlemek isterseniz, başlıyorum anlatmaya kenti kentime...

Yunan mitolojisine göre deniz tanrısı olan Poseidon'un oğullarından biri de Kyknos adında bir kralmış. Şimdi Çanakkale'ye bağlı Lapseki'de - o zamanki adıyla Kolonai - Miletos kolonisini yönetirmiş. Kyknos'un karısı hastalanıp öldüğünde Tenes adındaki oğlu için zor günler başlamış. Çünkü Kyknos başka bir kadınla evlenmiş. Üvey anne de Tenes'ten nefret edermiş. Ondan kurtulmak için Tenes'e iftira atmış. Kyknos'u iftiraya inandırabilmek için de kendine yalancı bir kavalcıyı şahit yapmış.

Karısının güzelliğinin esiri olan kral iftiraya inanmış ve Tenes'i bir sandığa koyarak denize attırmış. Sandık günlerce suda dalgalara boyun eğerek yol almış. Uzun zaman sonra bir adanın sahiline vurmuş sandık. Sandıktan burada çıkan Tenes bu ada sayesinde ölmekten kurtulmuş. Bu adaya bağlanmış ve burada yaşamaya başlamış. O zamandan beridir bu adaya Tenes'in Adası, yani Tenedos denmiş.

Tenes'in babası Kyknos bir süre sonra üvey annenin yalanını anlamış. Çok üzülmüş oğluna yaptıkları için. Bir gemiye binmiş, Tenedos'a gidip bulmuş oğlunu. Tenes babasına öfke duyuyormuş. Geminin iplerini kesmiş ve geminin açık denizde kaybolmasına göz yummuş. Baba Kyknos'a bundan sonra ne olduğunu bilmiyoruz. Bildiğimiz iki şey var: Bririncisi ada sayesinde Tenes hayatta kalmış, ikincisi de orada uzun yıllar yaşamış. İşte bu yüzden Homeros "Tanrı insanlar uzun yıllar yaşasınlar diye Tenedos'u yarattı" demiş.

Unutmadan, o gün bugündür iftiraya şahitlik eden kavalcı yüzünden Bozcaada'ya kavalcıların girmesi yasaktır. Bozcaada'yı görmeye giderseniz kavalınızı yanınıza almayı aklınızdan bile geçirmeyin. Çünkü Tenes geldiğiniz geminin iplerini kesip Ege'nin sularında uzun bir yolculuğa uğurlayabilir sizi...

B.nin Notu: Mitolojide böyledir Tenedos'un, yani Bozcaada'nın öyküsü. Ilyada ve Odysseia'de Homeros uzun uzun anlatır tarihçeyi, meraklısı için. Bozcaada stratejik konumuyla hep gözde bir yer olmuştır tarih boyu. Pelazzilerden sonra sırasıyla Persler, Büyük İskender önderliğindeki Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Venedikliler, Aydınoğulları ve yüce sultan Fatih zamanında da Osmanlılar adaya hakimdir. Lozan Antlaşması'yla da ülkemiz topraklarına katılır.

Bozcaada'nın son yıllarda turistik değeri giderek artıyor. Denizi, enfes zeytinyağlarıyla tatlanmış mezeleri, hala Rum etkisi taşıyan otantik yerleşim düzeni, şarapları, dimdik ayakta duran kalesi ve başka tüm diğer güzellikleriyle yaz aylarının gözde mekanlarından biri olmayı başarıyor Bozcaada. Tabii bir de bir bisiklet kiralayıp adanın tüm güzelliklerini keşetmenin baştan çıkarıcı bir deneyim olduğunu söylemek gerek.

Yalnız ada sakinlerine önerilerim var: Eski doku şimdiden bozulmaya başlamış adada maalesef. Tarihi değeri olan tüm binalar neredeyse istila edilmiş, otelleştirilmek uğruna. Yapmayın ne olur! Bir de ıssız bir adaya düşmüş iki çizgi film karakterinin birbirlerini sosisli bir sandviçmiş ya da kızarmış bir tavukmuş gibi gördükleri gibi görmekten vazgeçin misafirlerinizi. Evet, konuklarınızdan belki bir seferlik daha çok para kazanmayı başarabilirsiniz ama ikinci kez gelmelerini engellemiş olabileceğinizi de unutmayın, lütfen.

 
Toplam blog
: 7
: 8670
Kayıt tarihi
: 25.06.06
 
 

İyi bir okuyucu olduğumu sanıyorum. Kitaplığımın yarısı tarih kitaplarından oluşuyor. Ben de burada ..