Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Bozcaada ve bağ bozumu

Bozcaada ve bağ bozumu
 

dada günbatımı bir başka güzel..


Son yıllarda, popüleritesi artan Bozcaada yaz tatillerinde hınca hınç dolup taşıyor desek yeridir. özellikle bayram tatillerinde hatta, hafta sonlarında dahi yoğunluk kazanıyor. Bu yaz, arabalı vapur seferleri karşılıklı olarak saat başı yapılması tatilcilerin beklemeden adaya ulaşmasını sağlamış.

Bozcaada deyince, üzümü ve şarabı öncelikle akla gelmektedir. İşte her yılda geleneksel bağ bozumu şenlikleri (festivali) yapılmaktadır. Bu yılda 9-10 Eylül tarihlerinde yapıldı.

İstiklal Marşının okunmasından sonra, Bel.Bşkanı ve ardından, Çanakkale Vali Yardımcısı günün mana ve önemini belirten konuşmalar yaptılar. Folklör gösterileriyle etkinlik devam etti, Adanın gelir kaynağı ve sembolü üzümler dağıtıltı. İki gün süren festivalde, kale içinde kurulan sahnede, dans gösterileri büyük alkış aldı. Geleneksel üzüm güzelinin seçildiği festivalde, Muazzez Ersoy konseriyle bu yılki etkinlikler sona erdi.

Kısaca adanın özelliklerinden bahsetmek gerekirse; Adanın ilk yerlileri Pelasglar (Pelazzi) denilen bir kavimdir. Adaya yerleşimleri İÖ 2000'li yıllar olduğu tahmin edilmektedir.(Heredot'un yazdıklarından öğreniyoruz) 1455 Yılında Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmp.na bağladı. Son olarak 1923 Lozan Ant.la ada T.C'nin bir parçası oldu.

Bozcaada Kalesi ilk Fenikeliler kimine göre Bizanslılar tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir. Buğün kü durumuna ll. Mahmut zammanında kavuşmuştur.

2006 Yılında açılan müze, 01Haziran - 31 Ekim tarihleri arasında gezilebiliyor. 1655 Yılında yapılan Köprülü Mehmet PaşaCamii, 1700 yılında kırmızı kesme taştan yapılan Alay bey camii mevcuttur.

Ortadoks cemaatine ait Bozcaada'da yer alan kilise, 1867 yılında yapılmış ve Kimisis Teadugu Kilisesi diye anılır.

Adanın en yüksek yeri olan Göztepe 192 m. yüksekliğindedir. Gün batımını en güzel şekilde izlenebildiği keyifli bir yerdir. Adanın ve havalinin elektiriğini sağlıyan rüzgar gülleri17 türbün ile yaklaşık 30 bin kişinin elektirik ihtiyacını gidermektedir.

Aya Paraşkivi Ayazması, kutsal su anlamına gelen Ayazma'da her yıl 25-26-27 Temmuz tarihlerinde, Rumlar dini tören ve eğlencelerle kutlamalar yapmaktadırlar.Yurt dışından ve yurt içinden gelen rumlar şenlikler ve danslar eşliğinde eğlenirler.

Adanın en önemli özelliklerinden biride tertemiz denizidir. Berrak, yosunsuz ve kumluk olan denizi çok keyiflidir. Ayazma , sulubahçe, Tuzburnu, Poyraz, Çayır, Beylik ve Akvaryum gibi plajları mevcuttur.

Adanın doğal yapısının bozulmaması, eski rum evlerinin muhafaza edilmesi, genelde pansiyon olarak değerlendirilmeleri ada haklına hem gelir kaynağı olmakta, hem de temiz ve görsel olarakta insanları mutlu etmektedir.


 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..