Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Turist Rehberi Sinan Tortum

http://blog.milliyet.com.tr/turistrehberi

28 Aralık '06

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Bozcaada ve Gökçeada: Yanlız bıraktığımız iki kardeşimiz

Adalar, baba evinden ayrılıp kendi başının çaresine bakmak durumunda kalan biraz da mahsun çocuklara benzer. Bozcaada ve Gökçeada'yı ziyaretlerimde hep bu aklıma geliyor. Denizlerin hakimi Poseidon Gökçeda ve Bozcaada arasında yuva kurmuş, bu bile bu iki adamızın mitolojide bile ne kadar olduğuna işaret ediyor. Bu iki garip ve biraz da yanlız bıraktığımız adamızı, kardeşimizi ihmal etmeyin, ziyaret etmeyi unutmayın.

İki kardeşten Gökçeada, kardeşi Bozcaada'nın üstünde O'nu kolluyor.Bozcaada o kadar yakın ki, Geyikli-Yükyeri İskelesinden 35 dk.da feribotla ulaşabilirsiniz. Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesi Bozcaada. O kadar şirin ve canlı ki, bir günlük ziyaret yetmiyor, doyamıyor insan. Anakaradan gelirken boz tarafı sizi karşılıyor. Adada tur yaptığınızda ise biraz Karadeniz'i biraz da Fransa'nın şarap bağlarını andırıyor Bozcaada.

Tarihsel olarak, muhakkak Bozcaada Kalesini ziyaret edin. Temel bir Yunanca alfabe bilgisi ile mezarların üzerindeki isimleri okuyabilirsiniz ve güzel bir manzara var Bozcaada Kalesinden.

Mini mini kordonu Bozcaada'nın en sevimli yeri. Bozcaada iseniz balık yemek farz olur. Ankara Efendisi Haluk Bey'in Kekik adlı restoranı veya herhangi bir restorant tavsiye edilir; fiyatlar makul, Assos limandakilere benzemiyor.

Bozcaada'da domates reçeli almayı unutmayın.Bir ada turu kesinlikle tavsiye olunur.

Gökçeada, büyük kardeş, biraz utangaç olacak ki, kendisine yaklaşmak daha zor. Çanakkale merkez ve Kabatepe'den 2 saat civarı feribot yolculuğu ile ulaşılıyor. İlk vardığınız yer, Kuzu Limanı, çok kısa bir sürüşle serbest dolaşan keçi-koyunları geçerek Gökçeada'nın merkezine varıyorsunuz. Yaz değilse kuzu etli bir yemek önerilir, Merkez Lokantası veya başka bir lokantada. Kuzu da bence buranın spesiyalitesi. Ada kenarında bir lokantaya ( örneğin Ayazma'da) oturduysanız balık tabii ki tavsiye edilir. Gökçeada, Bozcaada'ya nazaran 8-9 kat büyük olsa gerek. Zeytinköy'e gidip, dibek kahvesi için. Madam'ın Yeri'nde rahmetli madamın kocası dibek kahvesini yapma işini üstlenmiş. Bir de Dereköy'ü görmeyi unutmayın.

Gökçeada'mı Bozcaada mı? İkisi de çok güzel, ancak daha derli toplu olduğundan benim favorim Bozcaada.

Sinan Tortum

Turist Rehberi

 
Toplam blog
: 19
: 4205
Kayıt tarihi
: 27.12.06
 
 

Norvecce-Ingilizce Turist Rehberi olarak, yaşadıklarımı, düşüncelerimi ve özlemlerimi iddiasızca ..