Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '12

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Bozcaada

Bozcaada
 

@Hakan Oker


En son 1979 yılında gitmiştim Bozcaada’ya. Yıllardan sonra sıcak bir temmuz gününde Geyikli’den arabalı vapura binip yarım saatlik bir yolculuktan sonra boz adaya vardık. Hafta arası olmasına rağmen adaya ilgi büyüktü. Zar zor bir pansiyon bulduk, eşyalarımızı yerleştirip merkezde kısa bir tur atıp denize girmek için kendimize bir koy aramaya koyulduk. Ayazma mevki deniz için en çok rağbet edilen kıyısıydı Bozcaada’nın. Kalabalık olduğu için orayı geçip başka bir koy arayalım dedik ve Tuzburnu mevkindeki koya karar verdik. Deniz durgun ve şahane idi. Koy sonraki günler poyraz aldığı için ilk günkü tadı vermedi. Habbele ve Sulubahçe koyları da tavsiye edeceğimiz koylardan. Ancak su oldukça soğuk, tahminim yakınlarda su kaynağı var.

Bozcaada da genelde 34 plakalı gezginleri gördük. Çanakkale halkı ikinci sırada kalmış. Adanın merkezi tek yerleşim yeri, diğer alanlarda genelde bağ ve bahçeler var. Merkezde birçok otel ve pansiyon var, yine yer ayırtmadan gitmek (özellikle temmuz ayında) tehlikeli. Dar sokaklar, Rumlardan kalan evler insana hoş duygulara kaptırıyor. Ada da yemek sorun değil. Bütçenize göre yemek var. İster balık, ister ızgara, ister sulu ister zeytinyağlı her zevke göre yemek mevcut. Biz bütün lezzetleri tattık. Şarap adanın şanı, ayrıca çay bahçelerinde adaçayı çok içiliyor. Domates incir karadut gibi reçeller sevenleri için tavsiye edilir. Çavuş ve kardinal üzümleri tadılmaya değer. Her öğlen içtiğim damla sakızlı türk kahvesi ve yanında badem likörünü tavsiye ederim.

Adada mevsim Mayıs ayından Ekim ayına kadar devam ediyor. 1979 yılında adada elektrik sorundu, gecenin bir saatinden sonra elektrikler kesiyordu. Şimdi adanın en batı ucunda 2000 yılında faaliyete girmiş rüzgar gülleri elektrik sorununu çözmüş, neredeyse Çanakkale’yi besleyecek. Yeri gelmişken bu rüzgar gülleri Tekirdağ’dan İzmir’e kadar birçok yerde faaliyette. Ege bölgesi elektrik ihtiyacını çözmüş.

Mitolojik ismi Tenedos olan Bozcaada, Çanakkale boğazına ve ana karaya yakın olması nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Adada dolaşırken köklü tarihin kalıntılarını hissediyorsunuz bu size güven veriyor. İlk ilginizi çekecek konulardan biri de alışveriş sonrası size poşet yerine kağıt torba vermeleri. 2011 yılında yürürlüğe sokulan bu uygulama çevrecilik adına örnek bir davranış.

Geçen yıl Gökçeada’daydık, bu yıl Bozcaada. Gökçeada ile ilgili yazımda beğeni yönünden oyumu Gökçeada için kullanmıştım. Bozcaada’daki gelişmelerden sonra Çanakkale’nin bu güzel iki incisi için yorumumu değiştiriyor, her ikisi içinde aynı puanı veriyorum. Gezi planlarınıza bu iki adayı kesinlikle ilave edin…

Son not: Geyikli den Adaya gidiş dönüş vapur ücreti 58 TL. Yolcuya ücret alınmıyor ve en az bir saat kuyrukta bekliyorsunuz. Eskihisar Topçular arası sadece gidiş 50 TL. ve her iki şirkette kar ediyor.!?!

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..