Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Bozkırdaki mavi

Bozkırdaki mavi
 

Eğitimci, şair ve yazar Sayın Mehmet Aydın'ı anlatmak zor. Aslen Afyonlu'dur ( 04 Mart 1923 ) şu anda Ankara'da yaşamını sürdürüyor. Ayrıca Bilkent Üniversitesi'nde de okutmandır, öğrencilere yararlı olmaya çaba gösteriyor.Şairdir, yazardır ve örnek bir öğretmendir. Zaman zaman telefon açıp kendisiyle rahat konuşuyorum. Cana yakın, sevecenir..Yazdığını yaşayan bir yazın eridir..Akıcı, yalın ve tertemiz bir konuşması, Türkçesi vardır. İnsana tepeden bakmıyor. Ön yargılı ve bağnaz değildir. Gerçek, samimi bir Atatünkçüdür. Halkın inançlarınada saygılıdır. 

Geçmiş yıllarda Söke'de ve Kuşadası'nda yapılan şiir ve kitap günlerinde de biraraya geldiğimkiz oluyor. Sayın Aydın'ın şiirlerini, edebiyatta ki yerini dolu dolu anlatabilirsiniz, ama onun vefalı oluşunu ve insanlara olan sıcak ve sevgi dolu bakışını, samimi sıcaklığını zor anlatırsınız. Ama her şeyden önemlisi ve sözün özü , adam gibi adamdır... Soyadı gibi gerçek bir aydındır... Yüreği sevgi dolu bir alperendir. 

Geçenlerde ( 18 Nisan 2011 )' de Aydın Eski Milletvekilimiz Sayın M.Kemal Yılmaz, eski Gümüşhane milletvekili Şair Nurettin Özdemir ve yine Ankara eski milletvekillerimizden Şair Şinasi Özdenoğlu ile birlikte Sayın Yılmaz'ın daveti üzerine TBMM'de bir öğle yemeğinde bir araya geldik. Hem yemeklerimizi yedik ve hem de şiirlerimizden örnekler sunduk. Şair Özdenoğlu rahatsız olduğu için şiir okumuyordu. Sayın M. Kemal Yılmaz'ın sayesinde bu güzel insanlarla bir araya geldik. TBMM gibi Türkiye'nin kalbi gibi bir yerde hoş saatler yaşadık. Bizleri bir araya getiren vefalı dost cömert insan Sayın M.Kemal Yılmaz'a burada bir teşekkür borcumuz vardır. 

Sayın Mehmet Aydın'dan söz ediyordum. Mehmet Aydın şiirleri Varlık, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, Aykırı sanat, Güncel Sanat, Ekin Sanat, Damar, Kıyı, Ankara Edebiyat, Şehir, Tay, Beşparmak, Sarızeybek, gibi sanat ve kültür dergilerinde yayımlandı. 

Eserlerinden bazıları: ŞİİR : Özgürlüğe Açlan Eller ( 1971 ), Halkın Soluğu ( 1978 ), Işığın Kavgası ( 1979 ), Yeryüzü Sancısı ( 1985 ), Yürekte Yanan Dünrya ( 1988 ), MaviTer ( 1992 ), Işıltılar ( 1995 ), Derin Bir Aynadan ( 1999 ), Bozkırı Aydınlatan Mavi ( 2004 ). Daha sonra bütün şiirleri ayrı bir kitapta toplamışlardır. ( 2010). 

DENEME ve İNCELEME: Bayat, Bayat Boyu ve Oğuzların Tarihi ( 1984 ), Şairlerden İzler (1992 ), Ne Yazıyor Bu kadınlar ( 1995 ), Yunus Emre, Nasrettin Hoca ve Hacı Bektaşı Veli ( 1995 ), Edebiyatın Kıyılarında ( 1998 ), Oğuz veTürkmen Kültür Şöleni ( 2000 ), Meşhur Olan Fakir Çocuklar ( 2001 ), Ankara'dan Resim Sergilerinden Notlar (2001 ), 17. Yüzyıl Divan Şairlerinden Vecdi Divanı ( 2003 ), Bunlardan başka şair ve yazar Mehmet Aydın'ın Biyografi, Söyleşi, ve Ders kitapları konusunda yazılmış eserleri vardır. 

Yazar Nuri Aksakal Şair Mehmet Aydın için yazdığı bir yazısında: Mehmet Aydın, şiirlerini toplumcu, bir özle yoğurup insan, yaşam ve doğa sevgsini atbaşı yüretmesini biliyor. Doğrudan anlatımla iletmeyi amaçlıyor. Onun şiirlerinde yoğun bir insan duyarlığının odaklaştığını görüyoruz. Süsten de hoşlanmıyor. Ölçüyü , uyağı bir yana itiyor, biçim denemesine de pek başvurmuyor. Işıltılı bir sonbahar özlemiyle toplumsal gerçekçilik çizgisinde yer alıyor." diyor. 

Türk edebiyatı coğrafyasında önemli bir yeri olan Sayın Mehmet Aydın'a daha nice sağlıklı uzun ömürler diliyor, buradan selam ve saygılar gönderiyorum. Bir karanfil çiçek niyetine kendisine armağan ettiğim bir DÖRTLÜKLE yazımı bağlamak istiyorum. 

BOZKIRDAKİ MAVİ 

Benim ilçem Söke, İl'imse Aydın 

Gönülden merhaba gözlerin aydın 

Sonsuz "Bozkırı Aydınlatan Mavi" 

Yazdığını yaşayan Mehmet AYDIN... 

 

Abdülkadir Güler 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..