Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '11

 
Kategori
Siyaset
 

Bozulan Kuzey Afrika Hesapları

Son bir ayda, özellikle Arap ağırlıklı coğrafyalarda görülen isyan hareketleri kısa vadede ortaya çıkmış bir oluşum değildir. 

Yıllardır kötü idare edilen K.Afrika ülkelerinin fakir halkların bir dışa vurumu olan isyan hareketi bir halk devrimine dönüşmektedir. 

Bunun nedeni herkesin bildiği gibi yoksulluk, işsizlik ve idarenin halkı isteklerini önemsemeyip, kolluk güçlerini kullanrak halkı kontrol altında tutmaya çalışmasından kaynaklanmakatadır. 

Baskı rejimleri elbet bir yerden patlar ve bu patlamada, rejimin bütün destekleri bir anda çöker, bu durum bir hastalık gibi çevreye yayılar çok geniş kitlelere ulaşabilir. Hatta tüm bölgede etkili hale gelebilir. 

Bunun için halkın fakir ve işsiz olması, kaybedecek parası ve bir işi olmayan halkın son çare olarak buna kalkışması ve bunun da bir sonucu olarak etkisinin, gücünün aslında ne kadar çok olabileceğinin farkına varmasıdır. Avrupa bu şekilde çağdaşlaşmış ama diğer milletlerde bu tarz bir çağdaşlaşma hareketinin gelişmemesi için elinden geleni yapmıştır. 

Kuzey Afrikada da durum böyledir .Geçmişin sömürgeleri ülkeler de, güçlü devletlerin dolaylı sömürgeleri olmuşlardır. Bu ülkelerde büyük servet edinen bazı kimseler, birikimlerini kendi ülkelerinde değil, özellikle Avrupa Ülkeleri ve ABD de yatırım yapmışlar, paralarını buralardaki bankalara yatırmışlardır. Libya hariç bütün bu ülkelerdeki yoksulluğun temelinde bu yatmaktadır. 

Libyada durum farklı, halk fakir değil, ülke; hiçte fakir bir ülke değil, Berlisconi yok yere Kaddafinin elini öpmedi. Kaddafide bir diktatör ama kimse onu devirmek istemiyor. Aslında özgürlük ve demokrasi taleplerinin arkasında insanın temel ihtiyaçları yatmakta. Yani halkı aç ve işsiz yoksul bırakırsanız eninde sonunda bu örneklerde olduğu gibi, devrim kaçınılmaz olacaktır. 

 
Toplam blog
: 11
: 650
Kayıt tarihi
: 21.05.10
 
 

2009 yılında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dalında Y.Lisans eğitimimi tamamladım. Aslen Anka..