Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Breach {Kayığın içinde iki adam}

Breach {Kayığın içinde iki adam}
 

Geçen akşam öteleye öteleye izlemeyi ertelediğim Breach' i izledim sonunda. Genç Billy Ray' in yönettiği film bazı yerlerde eksik anlatım ve tempo sebebiyle aksasa bile Chris Cooper'ın inanılmaz oyunculuğu ile ayakta kalabilmiş. Film, Amerikan tarihindeki en büyük güvenlik ihlalini ve ihanetini anlatıyor. Gerçek bir olaydan yola çıkıyor. Ve bize Hanssen' in yakalanmasına kadar olan son iki aylık zaman dilimini anlatıyor.

FBI içinde çalışan adamımız Robert Hanssen (Chris baba) vakıf olduğu tüm bilgileri rus haberalma teşkilatına bir bir anlatmakta, kendi ajanlarını deşifre etmekte ve askeri bilgiler dahil hepsini Sovyetler Birliği'ne taşımaktadır. Aktif görevde bulunan çaylak Eric, ofis içine çekilen ve koca bir ekibin takip ettiği Robert Hanssen'ın yanına köstebeklik yapmak için atanır. Fakat işin en ilginç tarafı ikisinin de hikayesinin aynı paralelde kesişiyor olmasıdır.

Film sizi aksiyona, patlayan silahlara, bin türlü dalavere ve dolaba alet etmiyor. Bunun tam tersine, karakterleri gözünüzde öyle bir betimliyor ki, sanki kapıyı açıp dışarı çıksanız Hanssen'i arabasına binerken görecekmişsiniz gibi. Billy Ray'in tekdüze ve vasat anlatımını kırıp geçen tek şey, yine Billy Ray'in karakterlerin iç dünyasına çevirdiği kamerasının zoom yeteneği! Robert Hanssen ve Eric O'Neill karakterlerinin keskin hatları göz kamaştırıyor. İç çatışmalarının böyle ihtişamlı bir konu etrafında bu kadar sade anlatılabilmesi bence çok zekice. Yönetmenin kullandığı bir başka teknik oldukça etkileyici. Hikayenin belli bir bölümünü üçüncü kişiler tarafından anlattırırken, anlatılan anlarla ilgili ikinci kişilerin zihninde canlandırdıklarını bize kısa sekanslar olarak veriyor. Ama asla birinci şahsın asıl yaşadıkları olarak değil..

Filmden aklımda kalan yegane diyalog ise şu;

H-8.kattaki konferans salonuna bazı tablolarını koyuyor.Onlardan bir tanesini bana getirmeni istiyorum.
E-Efendim?
H-Bir sandalın içinde iki adam var.Onu istiyorum.
E-Yani Ajan Garces'ı kastediyorsunuz. Bunlar onun tabloları mı?
H-Bir çalışan gibi düşünmeyi kes..Bir depoda duruyorlar.Kayığın içinde iki adam.

Tekrar vurgulamak gerek; Chris Cooper'ın hayatında oynamış olabileceği en muhteşem iştir Robert Hanssen. Ve uzun süredir çok iyi bir karakter oyuncusu olduğunu söylediğim Cooper'ın bu filmdeki rolü ile oskara aday olması pek muhtemel.

 
Toplam blog
: 18
: 440
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

1974 İstanbul doğumluyum. Reprodüksiyon alanında çalışıyorum. Deneme ve kısa öyküler üretmeye çalışı..