Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Brezilya’da Tarım ve Kooperatifler

Brezilya’da Tarım ve Kooperatifler
 

Ülkedeki tarım alanı 2.750.300 km2 dir. Bu alan ülkenin 8,5 milyon km2 aşan topraklarının % 32,5’ini oluşturmaktadır. İşlenen alan 71,9 milyon hektardır. Bu alan ise toplam alanın % 8,5’ini oluşturmaktadır. Ülkede işlenen alanlarda gübre kullanımı hektara125 kg’dır. Milli gelir içindeki tarımın payı %5,6, ülkenin gıda üretiminin ihtiyacı karşılama oranı % 127, gıda ihracatı toplam ihracatın %32,2’si, gıda ithalatı toplam ithalatın %4.75’idir. Okuma yazma oranı %98’in üstündedir. Cep telefonu kullanımı 100 kişi için 125, internet kullanımı 50’dir. 
 
Ülke nüfusu 206 milyondan fazladır. Brezilya’da km’ye düşen insan sayısı 24 kişidir. Kırsaldaki nüfus 30 milyonu aşmaktadır. Bu sayı toplam nüfusun %15’ini oluşturmaktadır. Ülkede ekonomik olarak aktif nüfus 103 milyon kişi, tarımdaki aktif nüfus ise 11 milyon kişidir. Tarımdaki aktif nüfusun toplam aktif nüfus içindeki payı % 10,7’dir. Tarımdaki aktif nüfus içinde kadınların oranı ise % 25’dir. Ülkedeki tarım kooperatifleri ortaklarının büyük bir kısmının arazisi 100 ve 500 dekar civarındadır. Tabii büyük işletmelerinde önemli kısmı kooperatif ortağıdırlar.
 
Ülkede tarım kooperatifleri diğer kooperatif çeşitlerinde olduğu gibi Brezilya Kooperatif Örgütü (OCB) altında örgütlenmişlerdir. Biri üst örgüt olarak başkent Brasilia’da bulunan 26 eyalet, 1407 belediyelik şehirlerdeki OCB örgütü altında toplanmışlardır. Merkezde ve her eyaletteki OCB Ofislerinde her konuda hizmet veren, danışmanlık yapan sektörel koordinatörlükler vardır. Bunlardan biride tarımsal amaçlı kooperatiflere hizmet veren tarım sektörü koordinatörlükleridir. Ülke genelinde 6655 tarım kooperatif bulunmaktadır. Bu kooperatiflerin % 27’sini oluşturan 1555 tarım kooperatifi OCB’ye bağlıdır. Tarım kooperatiflerine ortak 13.230.960 kişinin %8’i yani 1 milyonu OCB kooperatiflerinin ortağıdır. Tarım kooperatiflerinde çalışan toplam 376.795 kişinin % 50’sini oluşturan 188.777 kişi OSB’ye bağlı kooperatiflerde çalışmaktadır.
 
Tarım kooperatiflerinin pazardaki payları buğdayda %74, Soyada % 57, Kahvede %48, Sütte % 39, Mısırda % 43, Pirinçte % 35, Fasulyede % 18’dir. İşletmelerin % 84,4’ünün büyüklüğü 100 hektardan küçüktür. Tarım kooperatifleri zaman içinde yaşanan ekonomik sorunları dikkate alarak birleşmekte, ortak sayısı değişmemekle birlikte kooperatif sayıları azalmaktadır. Böylece ülkede tarım kooperatifler ekonomik olarak güçlenme sürecine girmiştir. Bu oluşumun bir etkisi olarak üretimde ve dış ticarette önemli, adımlar atılmıştır.
 
Bugün tarım kooperatifleri ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alarak ihracat yaptığı gibi ithalatta yapmaktadır. Kooperatiflerin ihracatı 4,4 milyar dolardır. Ülkede toplam tarım ürünleri ihracatının % 6’si kooperatiflerce yapılmaktadır. Kooperatiflerin ekonomik alandaki etkili çalışmaları tarımın ülke ekonomisindeki yerini önemli hale getirmektedir. Nitekim son on yılda ülke tarımında önemli bir büyüme sağlanmıştır. Milli Gelirdeki % 5,7 olan tarımın payının % 37,2’si tarım kooperatiflerine aittir.
 
Brezilya’da tarım kooperatifleri ortaklarına danışmanlık hizmeti vermekte, girdiler temin etmekte, kredi sağlamakta, küçük kırsal bölgelerde ekonomik koşullarına bağlı olarak tüketim maddeleri, sağlık hizmetleri sunmaktadır.  Kooperatifler ortaklarına pazar bilgileri sunmakta, pazarın ihtiyaçlarına göre üretim için gerekli girdileri temin etmektedir. Ürünleri ortaklardan almak yanında işleyerek ve paketleyerek doğrudan alıcıların talepleri doğrultusunda ülkenin her yöresinde bulunan alıcılara ve de tüketicilere kendi araçları ile göndermektedir. Pazarda oluşan fiyatlara göre 15 gün içinde ödemeler yapılmaktadır.
 
Ayrıca kooperatifler ülkedeki okul gıda programlarına ürün vermekte, sosyal programlarda yer almaktadır. Kooperatifler kırsalda en yoksul alanlarda bile ekonomik ve sosyal hayatın en büyük gücü konumundadırlar. Neredeyse köyden çok kasaba diye adlandırabileceğimiz yerleşim yerinin tüm ekonomik ve sosyal yaşamı, okulu kilisesi ve küçük bazı sağlık hizmetleri kooperatifler üzerine kurgulanmış gibidir. Ortaklarının ürünlerini değerlendirmek yanında tesislerinde istihdam edilen yöreden insanlara iş imkânı yaratmaktadır. Sosyal faaliyetlerin en büyük destekçisidirler.  Girdileri en ucuz şekilde ortaklara ulaştırdığı gibi üretim ve pazarlamada verdiği danışmanlık hizmeti ile de pazarın şartlarına ve taleplerine göre üretim yapılmasını sağlamaktadırlar. Brezilya Tarım Kooperatiflerini dış ticarette etkin konuma getiren en önemli oluşum. Kooperatifler in en çok ihracatını yaptıkları ürünlerin başında şeker, alkol, soya, et ve kahve gelmektedir. İhracatında önemli kısmını güneyde kooperatifçiliğin en gelişmiş olduğu bölgedeki Avrupalı göçmen kolonilerinin kurdukları kooperatiflerin yaptıkları görülmektedir.
 
Bakınız Brezilya dünyada şeker üretiminde ve ihracatında birinci, portakal suyu üretimi ve ihracatında birinci, kahve üretiminde ve ihracatında birinci, Soya fasulyesi üretiminde ikinci ihracatında birinci,  Sığır eti üretiminde ikinci, ihracatında üçüncü, tavuk eti üretiminde üçüncü ihracatında birinci, mısır üretiminde üçüncü, ihracatında ikinci, kağıt hamuru üretiminde dördüncü ihracatında birincidir. Tüm bunların üretiminin neredeyse %50’si kooperatifler tarafında gerçekleştirilmektedir.
 
Kooperatifler maliyetlerini azaltmak ve ihracat karşısında pazarda güçlü olmak için bazı bölgelerde ve ürünlerde bir araya gelerek Brezilya Tarım Kooperatifleri Konsorsiyumu kurmuşlardır. Tabii bu çalışmalarda devletin yaptığı en önemli çalışma ise hazırlanan proje paketler ile üreticilere ve kooperatiflere verilen destek programları uygulamak olmuştur. Brezilya’nın tarımsal üretiminde ve dış ticaretindeki bu gelişmelerde kooperatiflerin payının büyüktür. Ülkede dünya kooperatifçilik hareketinin örnek gösterdiği birçok başarılı kooperatif bulunmaktadır.
 
Brezilya dünyanın değişik bölgelerinden gelen insanların bir devlet için kısa denilebilecek bir zaman diliminde yarattıkları kooperatifçilik hikâyeleri ile doludur. Sadece tarım değil birçok konuda kooperatifler ile nelerin başarılabileceğinin en güzel kanıtlarıdır.
 
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..