Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Brezilya İpanama

Brezilya İpanama
 

Brezilya'da


İPANEMA PLAJI

Brezilya, Rio de Janerio'da en popüler iki plajdan biri Copacabana, diğeri Ipanema'dır. Copacabana turistik, Ipanema ve Leblon ünlülerin oturduğu hip semtler. Copacabana'ya göre daha pahalı otellerin ve hareketli gece hayatının olduğuiki kilometre uzunluğundaki bir sahil şerididi. İpanema. Beyaz kumlarıyla ünlü. İpanema adı, Güney Amerika kıtasında Brezilya sahillerinde eskiden konuşulan 70 kadar yerli dilinden biri olan Tupicede "pis su" anlamına gelmektedir. Buradaki "pis" sözcüğü suyun kirliliğini değil, sahillerin balık tutmaya elverişsizliğini anlatmak için kullanılmıştır. Zira buradaki kumun ve dalgaların özelliği nedeniyle balıklar sahilden uzaklara kaçmaktadır.

İpanama sahilinde yürüyoruz. Sahil boyunca gözetleme ve kurtarma kuleleri var 100-150 metrede bir hindistancevizi satan büfeler... Tanesi 4 Brezilya Real’i. Seçtiğiniz hindistancevizini, satıcı elindeki keserle hemen üçgen biçiminde bir delik açıp pipetle elinize veriyor; büyük bir bardak kadar hindistancevizi suyunu içip ferahlıyorsunuz. Kimileri de suyunu içtikten sonra kalan bölümü atmıyor, satıcıya geri veriyor;  satıcı kalan bölümü parçalara ayırıyor, bir parçasını da kaşık gibi yapıp alıcıya-içinin beyazını yemesi için-   uzatıyor. Hindistancevizi suyu “agua de  coco” diye de satılıyor. Üzerinde Brezilya bayrağı olan pareolar taşıyor biri. Turistik ürünlerden... Elbette Rio ’ya gelip ünlü plajlarını ziyaret etmeden dönmez kimse. Plajda, bu rengarenk “pareo” lar da plaj kıyafetinin tamamlayıcısı. Bir satıcı daha, omzunda bir piknik sepeti. O da yiyecek satıyor ama ne? Diğeri gibi üzerine yiyeceğin adını ve fiyatını yazmamış

Sahil ise oldukça uzun ve geniş, apartmanlardan geniş ulaşım yoluyla ayrılmış bulunmakta. Bu yolun iki tarafında  hem geniş yaya yolu hem de bisiklet yolu yer almaktadır. Ayrıca spor aygıtlarıyla donatılmış özel alanlar, yolların sahil tarafında yer alıyor. Tatil günleri motorlu araçlar için kullanılan iki şeritten biri de yayalara ayrılıyor. Çok sayıda  büfenin bulunduğu sahil tamamen halka açık ve ücretsiz. Sahil çok ince beyaz kumlu. Kıyıda çok sayıda güneşlenen spor yapan insanlar vardı; ancak denize girenler yok denecek kadar azdı. Okyanus dalgaları çok büyük ve insanı alıp götüren cinsten. Esen rüzgâr sörfçülere uygun. Hepsi dalgaların üzerinde hünerlerini gösteriyor.

Sadece sahilde bir gün geçirmek bile. Rio de Janerio' nun ruhunu algılamak için yeterli; sahil sabah vakti sporcuların mekânı; koşanlar, yürüyenler, paten kayanlar, plaj voleybolu oynayanlar ile dolup taşıyor. Öğleden sonra ise deniz vakti; herkes kollarının altında şezlongları yerleştiriyor ve üzerlerinde sadece mayoları ile yalınayak sokaklardan sahile akıyor. Kadınlar edalı, dans eder gibi salına salına yürüyor, slip mayoları ve yapılı vücutları ile erkekler kendilerinden emin. Çıplaklık Rio de Janerioiçin bir yaşam tarzı. Kimse kimseden utanmıyor, kimse kimseye bakmıyor, kimse kimsenin çıplaklığından rahatsız olmuyor. Bizim tersimiz yani. İstanbul, Rio de Janerio'da çok moda. “Ben İstanbul’dan geldim” deyince “Vaaay !...” diyorlar; çünkü şu anda Brezilya’nın en fazla izlenen soap opera’larından “Salve Jorge”  Türkiye ’de geçiyor.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..