Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '13

 
Kategori
Spor
 

Briç, bir olimpiyat sporudur!

Briç, bir olimpiyat sporudur!
 

Mini briç turnuvası


Eğer benimle ilgili tanıtım yazısını okuma zahmetinde bulunduysanız Ece Er’in gönlünü Briç’e kaptırmış olduğunu okursunuz. Şimdi nerden çıktı da konuyu buraya getirdim değil mi? Türkiye’de futboldan başka spor tanınmadığı için biraz bilgi paylaşmak istedim çünkü, ne devlet ne de halkımız briç oyununda Türklerin aldığı başarıları ve diğer ülkeler tarafından ilgiyle takip edildiğini fark etmek istemiyor. Ben de bugün bunun üzerine yazmak istedim.

Briç, 52 kartlık iskambil destesiyle oynanan taktiksel bir takım oyunudur.  En az iki kişilik takımlardan oluşan ekipler halinde oynanır. Dünyada ve Türkiye’de resmen spor olarak kabul edilmiştir. Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonaları diğer spor dalları gibi Briç’de de vardır. Turnuva briçi adıyla anılan daha çok kulüplerde oynanan bu spor diğer iskambil oyunlarından ayrılır. Ayrılma nedenlerinin başında da şans faktörünün en aza indirilmesindendir.  Şansı en aza indirmek için aynı kart dağılımı ile bütün ekipler aynı anda oynar. Zihinsel yetenekleri ve becerileri ile daha çok satranç gibi bir zeka oyunudur.

Bricin zihin sporu olması sebebi ile de yaş sınırlaması yoktur. Briçin ortak bir dili vardır. Konuşma denen özel işaretleri sayesinde dil, ırk, cinsiyet ayrımı olmadan oynanan bu sporu bilmek tıpkı bir yabancı dil bilmek gibidir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, hiç tanımadığınız biri ile yaş gözetmeden oynayabilirsiniz.

Kadın, çocuk, erkek hep birlikte bu sporu yapabilirler. Vücudumuz formda kalsın diye nasıl bedenen egzersiz yapıyorsak zihnimizin de genç kalması için briç oynamalıyız. Briç oynayan biri ile oynamayan biri arasındaki zihinsel fark tüm açıklığı ile görülür. Briç oynayan bir oyuncu her hangi bir konuyu her yönüyle düşünerek etüt eder. Dolayısı ile de yaşamda pek çok konuyu mantık kurma alışkanlığı ile çözümler.

Doktorlarında açıkladığı gibi briç insanların Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı korunmasına yardım eder. Kişilerin oyun sırasında güncel sıkıntılarını unutmalarını sağlayarak psikolojik yardım da yapar.

Briç tarihçesi ile ilginç hikayeler var. Bazı çevrelerde "briç" yerine "hidiv" denmesinden yola çıkarak Türk kökenli bir oyun olduğu iddia edilse de aslında İngilizlerin oyunundan değişerek bugüne geldiği de söylenmekte.  Oyunun Türk kökenli olmasına dair bir başka iddia da "briç" kelimesinin "bir-üç" ifadesinden bozulma olduğu varsayımına dayanır. Oyun sırasında üç elin kapalı bir elin açık olması dolayısı ile bu ismi aldıpını da söyleyenler vardır. Bir başka iddia ise, 1910'lu yıllarda İngiliz subayların, bugünkü Galata Köprüsü altındaki kahvehanelerde oynadıkları ve İngiliz konsolosluğunda oynayan İngilizlerin de Glata köprüsüne bakara bu oyunu oynadıkları o yüzden de bu oyuna "Bridge"(Köprü) adını koydukları gibi çeşitli söylentiler vardır.
 Briç çok iyi bir ‘’Zihin Cimnastiği’’dir.Kötü alışkanlıklardan uzak tutar, çok yönlü düşünme kabiliyetinin gelişmesine ve planlı olma alışkanlığını kazandırır. Sosyal gelişmeye yardımcı olur, sorumluluk almayı kolaylaştırır, takımın bir oyuncusu olmayı yani beraberliği öğretir. Saygı, sevgi, hoşgörü, rakibe ve ortağına nazik davranmak, rakibi aldatmamak ve ortağı ve rakipleri aldatıcı deklareler vermemek briçin en önemli etik kurallarındandır.  

Briç, ülkemizde de özel liselerinde ve üniversitelerde bilgisayar, mantık, felsefe gibi seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Fransa'da ise bir briç akademisi, öğretim üyeleri ve öğrencileriyle lisans ve lisansüstü programları bulunmaktadır.

Briç öğrenme yaşı Fransızlar tarafından 3 yaşa kadar indirilmiş hatta bu konu üzerine de eğitim kitapları yazılmıştır. Mini briç adı ile bilinen briç özellikle ilköğretim öğrencileri için çok faydalıdır. Bazı okullarımızda mini briç öğretilmektedir.  Mini briç sayesinde öğrencilerin matematik derslerini daha iyi anlamalarını sağlamaktadır. Çocukların hızlı kavrama yeteneklerini geliştirir.

Yarışmalar çeşitli kategorilerde yapılır,
Açık Kategorisi: Her yaş ve cinsiyetten oyuncunun girebileceği yarışmalardır.

Bayanla Kategorisi: Sadece bayan yarışmacılar arasında yapılan sıralama özelliği taşır.

Senyörler Kategorisi:  En az 60 yaşında ve üzerinde olan oyuncuların göz önüne alındıkları yarışmadır.

Junior Kategorisi: Üst sınır olarak yirmi beş yaşında olan oyuncuların katılabileceği yarışmalar.

Young Star: Olimpiyatlarda 28 yaş altı kategorisidir.

Karışık Kategori: Bir bayan ve bir erkek oyuncudan oluşan bir ekiplerin katılabildiği yarışmalar.

School: 16- 21 yaş arası yarışmacılar arasında yapılır.

Öğrenmek için asla geç kalınmaz, yaşınız her ne olursa olsun bu sporu yapabilirsiniz. Gençleri yönlendirmek için de oldukça iyi bir spordur. Eğitim için bulunduğunuz şehirde mutlaka en az bir briç kulübü vardır. İnternet üzerinden arama yaptığınızda mutlaka şehrinize ait briç kulüplerinin adres ve telefonuna ulaşırsınız. Ayrıca pek çoğunun da facebook sayfaları bulunmaktadır. Kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de brice emek veren kesintisiz 27 yıldır yayın yapan bir de briç dergimiz var. 1987 yılında yayın hayatına başlayan dergimizin adı BriçMagazin. Brice kendini adamış Erdal Sidar tarafından yayınlanıyor. Zor da olsa yayın hayatına devam ettirilen Briç Magazin, dünya ve Türkiye’den briç haberleri, eğitim için özel eller yayınladığı gibi briç için bütün malzemeleri Türkiye’yde sağlamaktadır. Ayrıca briç eğitimi için özel kitaplardan oluşan hizmeti de vermektedir.

Ayrıntılı bilgi için web sitesi : bricmagazin.com

24 saat ulaşılabilecek telefon no: 0216 338 95 39

Türkiye briç adına pek çok başarı kazanmış fakat yeterince bu başarılarla basında yer bulmadığı gibi bağlı bulunduğu Spor Bakanlığı tarafından da ödüllendirilmediği gibi övülmemiştir.  Dünyanın briç oyunu ve seyiri için oluşturulmuş platform olan BBO’da binlerce Türk briççi oynamaktadır. İngilizceden sonra en yaygın dil Türkçedir. Türk oyuncuları dünyaca tanınıyor ve özel bağlantılar kurularak çeşitli yurt dışı yarışmasına davet edilmektedir. Briçte ki başarılarımıza dünya önümüzde eğilerek selamlarken, Türk milleti olarak sporcularımızın başarısından en ufak bir bilgimiz olmadığı gibi devlet tarafından takdir de gösterilmemektedir.

Dünyaca bilinen başarılarımızın hatırladıklarımı sizinle paylaşmak isterim:

2001 Kuzey Amerika Blue Ribbon Şampiyonu

Nafiz Zorlu-Salvador Assael

2nd WORLD UNIVERSITY TEAM CHAMPIONSHIP

Türkiye üniversite takımı dünya 4.sü oldu

Berk Başaran-Başar Dalkılıç-Ömer Eskizara-Serhat Paksoy-Doğa Şeker- Ozan Uçan

2006 Dünya Açık İkili (imp pairs) Şampiyonu

Tezcan Şen-Okay Gür

2007 (Antalya)Avrupa Açık İkili Şampiyonası B grubu ikili 2.si

Eymen Bedir-Erdem Öztürk

2008 ( Fransa) Avrupa Şampiyonası /Senyör Milli Takımı

 Avrupa Şampiyonu

 Ergun Korkut-Faik Falay-Emin Başaran-Orhan Ekinci

2008 (Pekin) Dünya Zihin Oyunları Olimpiyatları

(28 yaş altı çiftler) Olimpiyat Şampiyonu

Melih Osman Şen- Mehmet Remzi Şakirler

2008 (Pekin) Dünya Zihin Oyunları Olimpiyatları

  (28 yaş altı bireysel )Olimiyat Şampiyonu

  Murat Anter

2008 (Pekin) Dünya Zihin Oyunları Olimpiyatları

Bayan Milli Takımı Olimpiyat 4.sü

Dilek Yavaş-Hatice Özgür- İrem Özbay-Belis Atalay- Mine Babaç- Filiz Uygan Erdoğan

2009 (İtalya) Avrupa Açık Şampiyonası

Karışık Çiftler Şampiyonu

Emine Şen- Tezcan Şen

    

2011 (Polonya) Avrupa Açık Şampiyonası
    

    

Kadın takımlar şampiyonu (kapadokya takımı)
    

Dilek Yavaş-Lale Gümrükçüoğlu-Serap Kuranoğlu-Mine Babaç

2012 Avrupa Kadınlar Şampiyonası

Türkiye Kadın Milli Takımı Avrupa 3.sü

Vera Adut-Belis Atalay-Dilek Yavaş-Özlem Öymen-Aslı Acar-Berrak Erkan

2013 (Belçika) Avrupa Açık Şampiyonası

Karışık çiftler Avrupa 3.sü

Netsy Sayer -Zahariev Zahari

2013 (Belçika) Avrupa Açık Şampiyonası

BAM Takımlar Avrupa  2.si

Melih Osman Şen-Berk Başaran-Yusuf Kahyaoğlu-OrhanEkinci

2013( Polonya) Avrupa Gençler Şampiyonası

Genç Milli Takımı Avrupa 5. (dünya şampiyonasına katılma hakkı)

Şehmuz Ercan-Altuğ Göbekli-Berk Gökçe-Akın Koçlar-Muhammet Özgür- Sarper Uslupehlivan

eceer6@gmail.com
https://twitter.com/eceer6
https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb

      

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..