Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Briç ve turizm

Edebiyatta “ilk dedektif öyküsü” olarak kabul edilen Edgar Allan Poe’nun “Murders In The Rue Morgue” (Morg Sokağı Cinayetleri) adlı kısa öyküsü bir önermeyle başlar. Poe bu eserinde satranç ve briç oyunlarını sorgular önce. Çamur atmak için aportta bekleyenler için ayrıntı verelim; briç dediğimiz “whist” adlı oyundur. Şu sizin batak, ihale,ohel gibi adlarla bildiğiniz oyun. Bu da kontrat briç’in atası olarak kabul edilebilir. (yazarınız az buçuk mürekkep yaladığı için biliyor)

Poe satranç oyununu biraz düşürür ve brici yüceltir. Ona göre satrançta, tahta üzerinde gördüğünüz taşların hareketlerinin hesaplanması basit bir görüş açısıdır. Oysaki briçte 52 kağıdın ellerdeki dağılımını, rakiplerinizin hareketlerini hesaplamak ve aynı anda oyunun kuarllarını da ezberlemek gerekir. Bu yüzden briç oyuncusu gibi analitik bir mantığa sahipseniz sorunu çözebilirsiniz.

Türkiye turizminde sorunlar var. Bol keseden atıyorlar. Yok termal turizm gelişiyormuş da, sağlık turizminde patlama olacakmış da, otellerin kalitesiyle birlikte turist sayısı ve kalitesinde artış olacakmış da… Hep “cek”, hep “cak”. Piyasada projeler, planlar cirit atıyor. Hep bir şeyler vaad ediliyor. Ortada somut bir şey yok.

Turizmin patladığını öne sürebilir bunu “modifiye” istatistiki rakamlar ile ispatlama çabasına düşebilirsiniz. Ne var ki bu rakkamların, hava alanlarına inen her uçaktaki pilot, hostes sayısının da dahil edildiği basit bir numarayla yapınca iş değişir. Gelen turistlerin de ölmüş eşek fiyatına paket satın alıp, hiç harcama yapmadıkları geçeği yüzünüzde bir tokat gibi patlayınca, “basın çarpıtıyor” mavalı kurtarıcınız olamaz.

Turizmi gerçekten geliştirmek Edgar Allan Poe’nun savında olduğu gibi bir briç oyuncusu mantığıyla analitik zeka kullanarak mümkündür. Rakipleriniz neler yapıyor? Elimizdeki kozlar ne? Bu işi nasıl yaparsak kazanırız? Bu soruların cevabını bilimsel ve mantıklı bir şekilde ararsak sorunu çözmede adım atmış oluruz. Aksi halde, “Arap turist gelecek dertler bitecek” zırvasından başka söyleyecek bir şey bulamaz, çöpü (eğer hala yer kaldıysa) halının altına süpürmeye devam ederiz.

Ne oldu? Başlığa bakıp da Briç Turizmi önereceğimi mi sanmıştınız?

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..