Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '18

 
Kategori
Kitap
 

Brida/Genç Bir Kızın Öyküsü…

Brida/Genç Bir Kızın Öyküsü…
 

Kendi yazgısını arayan, yeteneklerini bilginin ışığında yaşama dönüştürme isteği duyan, başarısızlık ve hayal kırıklığı gibi riskleri göze alan genç bir kızın öyküsüdür: BRİDA

Kitaplarında yaşamın yolunu bulabilmek için, genellikle arayışını sonuna kadar devam ettiren insanların öykülerini konu alan Paulo Coelho, 1990 yılında çıkarmış olduğu BRİDA isimli kitabında, İrlandalı genç bir kız Brida’nın bilgiye erişme çabasını anlatır.

BRİDA’yı diğer sıradan insanlardan ayıran en önemli özellik onun kendine özgü niyetidir.

Brida, kendine özgü niyetini şöyle ifade eder:

“Ben yaşamla ilgili bazı soruların cevabını bulmak, hakkında hiçbir şey bilmediğim bir dünyayla ilişki kurmak ve büyüyü öğrenmek istiyorum” der.

Kendi yazgısını bu şekilde aramaya koyulan ve kişisel ilişkilerinde kendini dönüştürme isteği duyan İrlandalı genç kızın yaşamını okurken kendimizi, adeta kendi içimize doğru yapılmış olduğumuz bir keşif yolculuğunda buluruz.

Bu nedenle kitabın yazarı Paulo Coelho, yola çıkanlar için “yanlış yapmaktan hiçbir zaman korkmayın” der.

Çünkü dünyanın “o ilk başta” hareketini başlatan şey de bir yanlıştı…

“Evren’in hareketini başlattı”

Âdem ile Havva yaptıkları yanlış ile cennetten kovuldular ve onlar bir gün göklerin ve bütün dünyanın mucizelerini öğrenmiş olarak cennete geri dönecekler…

“Aslına bakılırsa dünyada hiçbir şey tamamen yanlış olamaz.” diyordu BRİDA…

Öyle ya, durmuş bir saat bile günde iki kez doğru saati gösterir…

İşte Paulo Coelho, bu kitabında “madem bir yola çıktınız o halde kuşkulanmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyin” diyor. Çünkü kuşku duymayı bırakan insan, artık ilerlemiyor demektir.

İlerlemeyen insan, gevşemek, tembellik ya da artık her şeyi yeterince bildiğini sanmak gibi yanlış bir düşünce yüzünden duracaktır.

Evet, Paulo Coelho Brida isimli bu kitabında, yola çıkanlar için Tanrı’nın her zaman cesurların yanında olduğuna işaret ediyor.  Çünkü cesurlar bütün korkularına rağmen kararlar verir ve yürüdükleri yolun her adımında Şeytan’ın eziyetine katlanırlar.

Cesur insanlar, her harekette kaygılanır, “Doğru mu yapıyorum?” yoksa “Yanlış mı yapıyorum?” diye yaptıkları her hareketi irdeler. Âdem ile Havva başta olmak üzere, şu Yeryüzü’nde güzel şeylere belki de hiç kimse sahip olmamıştır. Ama biz biliyoruz ki, insanoğlu güzel şeylere sahip olmasa da güzel şeyleri tanıyabilir ve o güzel şeyleri sevebilir. Çünkü Tanrı’nın bahçesi insanın duygularıyla oluşur. Çünkü Tanrı, insanoğullarını kendisinin Yeryüzü’ndeki yardımcıları olarak seçer.

Onun için insanoğlu bu yeryüzünde sadece öğrenmek istediğini değil, öğrenmesi gerekeni de öğrenmek zorundadır. Çünkü öğrenmesi çok uzun zaman alan bu ders, kendi içimizde bizi sürgüne gönderirken aynı zamanda da kendi içimizde bizi özgürlüğümüze kavuşturur.

İnsanı risk alarak öğrenmeye iten ve öğrenmenin bin bir çeşit yoluna yönlendiren bu kitabı okumanız dileğiyle hoşçakalın…   

 

Gülden Çokkalender

Cokkalender.g@hotmail.com

 

Yazarı : Paulo Coelho

Çevirmen : Seçkin Selvi

Sayfa Sayısı : 214

Yayın Evi : Can Yayınları

 
Toplam blog
: 27
: 307
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Gaziantep Üniversitesi İİBF/ İşletme Yüksek Lisans Mezunu - GAÜN Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan ..