Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
1792
 

Brokoli, alkali ve çok yararlı bir besin... / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (48)

Brokoli, alkali ve çok yararlı bir besin... / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (48)
 

Brokoli Akdeniz kökenli,  lahanagiller familyasından gelen, alkali özellikler gösteren sağlıklı bir sebze. Antik devirlerden beri İtalya'da tarımının yapıldığı düşünülen bu bitki, yeni bir yüzyıla girerken Türkiye'de de hızla üretilip daha da çok tüketilen bir sebze olmaya başladı!..

Lezzetli bir sebze olmasa da ve güzel pişirilmesi biraz marifet istese de,.halk arasında haklı olarak, ''şifalı'' bir sebze kategorisine yükseltilmiş bu  alkali sebzenin gerçekten iyi ve de  insan sağlığına  çok yararlı özellikleri var!... 

Bu iyi özelliklerden yararlanabilme açısından  öncelikle yapmamız gereken, tazesine ulaşabilmek, doğru pişirmek ve uygun ölçeklerde, aşırıya kaçmadan tüketebilmek...

Brokoli sıfıra yakın karbonhidrat içeren, ancak yüksek vitamin ve mineral birlikteliği ve sağlıklı kimyasallar (sulforafen, kaempherol, quercetin) içeren içeren, düşük kalorili bir sebze...

A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K vitaminlerinin yanısıra, yüksek kalitede beta karoten, bitkisel hormonlar ve çinko, fosfor, demir, kalsiyum, potasyum ve de magnezyum minerallerini bünyesinde taşır.

Bu günlerde, bilim insanlarınca , aşırı tüketilmesinden yola çıkılarak, sapğlıkla ilgili karşıt görüşler öne sürülse de,  brokolinin insan  kız ve insanoğlunu, mide, yemek borusu, meme, rahim, mesane  ve prostat kanserine  karşı koruduğu biliniyor!... Ve yanısıra böbreklerimiz ve idrar yolları enfeksiyonlarına, fibroksite ve prostat büyümesine karşı  da güçlendirdiği  yıllardır öne sürülüyor!...

Şüphesiz bu  tür bitkisel desteklerin, ilaç tedavisi yerine geçebilecek bir uygulamalar olarak görülmemesi gerekiyor.... Doğru olan, her zaman doktor denetiminde yapılan tıbbi müdahaleler... Bitkisel tıp, şimdilik, bir hastalık sürecinde ancak , ölçülü kullanılmöası gereken, bir destek olarak görülmeli, bitkisel beslenme de, sağlıklı beslenmeyle vücudumuza doğal bir destek olmalı... 

Brokolinin kaynatılmış suyunu içerek yapılan dönemsel kürler var, ilgilenen kişiler ''Brokoli Kürü'' yazarak bu konuda bilgiye ulaşabilirler....

Biz sağlıklı bir yaşam adına, yemeklerden sonra ve haftada iki kez bir bardak brokoli sıvısı içilmesini öneriyoruz ki, yapımı şöyle:

150-200gr taze, sararmamış, çiçeklenmemiş brokoliyi bir müddet elmalı sirke suyunda bekletiyoruz. Bir elektrikli karıştırıcının içine bir çay bardağı  kadar alkali su ve çeyrek limon suyu ve brokoli parçacıklarını atarak , parçalayıp sıvı hale getiriyoruz. Boza kıvamına yakın olan bu sıvıyı yemeklerden sonra içiyoruz. Ve iki saat, üstüne su ve başka  bir sıvı almıyoruz.

Vücudumuzu alkali halde tutmak ve sağlıklı yaşamak adına, brokoliyi buharda pişirerek, çiğ olarak salatalara ekleyerek, zeytinyağlı yemeğini yaparak, aşırıya kaçmadan, haftada iki, üç  kez  tüketmekde yarar var!...

Yalnız brokoliler taze, sararmamış ve çiçeklenmemiş olsun ve işlenmeden  önce, en çok yarım saat elma sirkeli bir suda bekletilsin...Birde pişirme süreçlerini 10 -15 dakika  arasında tutmakta yarar var...

Bulunabilinirse, tamamen antioksidan özellikler içeren brokoli filizini de salatalara ekleyerek tüketmekte sağlık açısından sonsuz ölçüde yarar var!...

Ayrıca, pankreas kanserinde başarıyla denenmiş ve John Hopkins Üniversitesi tarafından, ''SGS'' adı altında patenti alınmış çimlenmiş brokoli ekstresi olduğunu bilmekte de yarar var!...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4319
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster