Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

22 Ekim '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Brokoli mucizesi

Brokoli mucizesi
 

Brokolinin faydaları saymakla bitmiyor.


Kökeni Roma İmparatorluğuna uzanan ve Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan brokoli son günlerde mucize sebze olarak anılmaya başladı.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre bir kâse brokoli cilde esneklik veren kolajen maddesinin üretilmesi için gerekli C vitamini ihtiyacını %100 karşılıyor. Beta karoten maddesi içeren brokoli bu sayede yaşlı hücrelerin yenilenmesinde etkili oluyor. Brokolide bulunan sülforafan maddesi kireçlenmeyi önlüyor ve vücudu kansere karşı koruyor. Kısaca değinecek olursak brokoli; Brüksel lahanası, kara lahana, karnabahar ve yeşil soğanda bulunan sülforafan maddesi kanserojenlerin sağlıklı hücrelere zarar vermesini engelleyen enzimlerin çalışmasını kolaylaştırıyor.

Sülforafanı bulan ve sentezini yapan Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu bileşiğin kansere karşı savaşta önemli bir silah olma potansiyeli tanıdığına inanıyor.

Brokolinin faydaları saymakla bitmiyor.

Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli adeta bir vitamin deposu.

K, A, E, C vitaminleri bakımından zengin olduğu ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine karşı güçlü bir koruyucu.

Meme, prostat, bağırsak, akciğer ve idrar kesesi kanserlerine ve kalp dolaşım hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu bilinen brokoli bugün Amerika’da zenginleştirilerek ilaç maddesi haline getiriliyor ve bu ilaçlar kanser tedavisinde kullanılıyor.

Amerika ve Avrupa’da çok tüketilen sebzeler arasında olan brokoli demir, selen, bakır ve potasyum kaynağı. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini de güçlendiriyor ve prostat enfeksiyonuna karşı direnci artırıyor.

Hücre zarına ve hücre DNA’sına zarar veren serbest radikalleri zararsız hale getiriyor. Son dönemlerde üzerine en çok araştırma yapılan sebzelerden biri olan brokoli kısacası pek çok derde deva bulacağınız değerli bir doğal besin kaynağı. 

Nurcan Arslan

twitter.com/pasifikakademi

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..