Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bronkoskopi

Soluk almak yaşamın ta kendisi olduğuna göre akciğerlerimizin önemi son derece açıktır. Yani bundan da hepinizin bildiği gibi akciğer + soluk = yaşam sonucu çıkmaktadır. Bu nedenle de onlara çok iyi bakmamız, en ufak bir şüphede doktora baş vurmamız kaçınılmaz olmalıdır. Ama öncesinde  Çocuk Allerjisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanımız Ahmet Akçay’ın açıklamalarına kulak verelim. Bakalım sizler için bu konuda hangi ön bilgileri vermiş.

Bronkoskopi nedir?

Bronkoskopi işleminde çocuk uyutularak bronkoskop denilen aletle akciğerlerin içinin incelenmesi işlemidir.

Bronkoskopi  tanı koymada yararlı mıdır, hangi durumlarda gereklidir?

Akciğer hastalıklarının nedenin araştırılması için bronkoskopi yapılması teşhiste çok önemli faydalar sağlayabilmektedir. Bu nedenle sebebi bilinmeyen akciğer hastalığı olan çocuklarda bronkoskopi işlemi yapılmalıdır. ve özellikle akciğerlere yabancı bir cismin kaçma şüphesi olan durumlarda nadiren gerekebilir.

Bronkoskopi nasıl uygulanır, sonrasında neler yaşanır, hayati tehlike yaratır mı, bu gibi durumlarda ne yapılmalı?

Bronkoskopi uyutularak yani genel anestezi ile yapılmaktadır.  Bronkoskopi sonrasında genel anestezinin etkisinden dolayı 2-3 saat boyunca uyku hali olabilir. Çocuk kendine geldikten sonra boğaz ağrısı, ses kısıklığı, mide bulantısı gibi daha sonra düzelecek olan belirtiler ortaya çıkabilir. Bronkoskopide çoğunlukla bir sorun ortaya çıkmamakla birlikte çok nadir olarak bronkospasm gelişebilir ve hayati tehlikesi olabilir. Bu gibi durumlarda yoğun bakıma yatırılması gerekebilir.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/bronkoskopi/631

 

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Kistik Fibrozis

 

 

 
 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..