Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Brunei (Shellfare State) ve Sultan Hassanal Bolkiah

Brunei (Shellfare State) ve Sultan Hassanal Bolkiah
 

Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah


Brunei ya da resmî adıyla Brunei Barış Ülkesi Devleti, Brunei Darü's-Selam Devleti Güneydoğu Asya'da Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. Ülkenin resmi dili ise Malayca, Nüfusu 388.000. Yüzölçümü: 5765 Km² dir.

Siyasal rejimi islami monarşi olarak tanımlanmaktadır. Yönetim gücü, Devlet Başkanı aynı zamanda Başbakan, Savunma Bakanı, Maliye Bakanı, Silahlı Kuvvetler Komutanı ve dini otoritenin başı da olan Sultan Hassanal Bolkiah’ta toplanmıştır. Bolkiah ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1984 yılından bu yana ülkenin sultanıdır.

Üyeleri Sultan tarafından atanan ve Sultanın başkanlık ettiği Bakanlar Konseyi yürütmeden sorumludur.

Sultanın atadığı 29 üyeden oluşan Yasama Konseyi her yıl bir kez oturum yapmaktadır. Danışma organı niteliğindedir.

Yargı bağımsızdır. Ancak, Sultanın yasal dokunulmazlığı bulunmaktadır.

1962 yılından bu yana ülkede seçim yapılmamıştır.

Türkiye ile İlişkileri: Her iki ülkenin de bir diğerinde diplomatik temsilciliği bulunmamaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyon doların altındadır.

Bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımızın dikkatine; Tüm vatandaşlarımız vizeye tabidir. Brunei Darussalam’ın ülkemizde diplomatik temsilciliği bulunmadığından vize başvurularının başka ülkelerde bulunan Brunei Darussalam temsilciliklerine yapılması gerekmektedir.

Brunei Darussalam’da uyuşturucu kaçakçılığı suçunun cezası idamdır. İdam cezaları sıklıkla verilmekte ve uygulanmaktadır.

SULTAN HASSANAL BOLKİAH (d. 15 Temmuz 1946), 

Brunei Sultanlığı'nın 29. Sultanı ve ilk Başbaşkanı. 28. Sultan III. Ömer Ali Seyfettin'in en büyük oğlu.

1946'da Brunei'nin başkenti olan Bandar Seri Begavan'da doğan Hassan, babasının feragatı ile 1968'de taç giymiştir. Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmiştir. Brunei, 1984'e kadar Büyük Britanya'nın mandası olarak kalmıştır.

Brunei, petrol kaynakları olan bir ülke olması hasebiyle, Sultan Hassan petrol kaynaklarının doğal sahibi sayılmakta ve Hassan, bu sebeple dünyanın en zenginleri listesinde yer almaktadır. Forbes Dergisinin 2006 yılında tarihin en zenginleri listesinde 38 milyar dolar ile 11. sırada yer almıştır.

Shell petrol şirketi ülkedeki en etkili kurumdur. Öyle etkilidir ki; ülke için, ingilizce refah devleti manasına gelen 'welfare state' yerine ülkeye 'shellfare state' denilerek, mecazen de olsa Shell Petrol Şirketi'nin devlet için ne kadar refah sağladığı vurgulanmaktadır.

Altın kaplamalarla döşenmiş bir Boeing 747 ile 6 küçük uçağı, 2 helikopteri olan Brunei Sultanı Bolkiah otomobil koleksiyonuyla da Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Biri altından 7 bin tane arabası olan Sultan'ın garajında 1.574 Mercedes, 604 Rolls-Royce, 452 Ferrari, 209 BMW, 179 Bentley, 21 Lamborghini, 134 Koenigseggs, 1 SSC ve 11 tane de Aston Martins bulunuyor. Bolkiah, bin 888 odası, 290 banyosu ile toplam 200 bin metrekarelik alana kurulu dünyanın en büyük ikinci sarayı Istana Nurul Iman'da yaşıyor.

Sultan Hassanal Bolkiah, 2012 başında ülkemiz ile ilgilenmeye başlamış, ziyaret ve ticarete atılmıştır.  Ülkemizde bir temsilciliği bile bulunmayan ülkenin sultanı Ülker ailesiye Mart 2012'de 100 milyon dolarlık ortaklık anlaşması yapmıştır. (Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesinde halen 1 milyon doların altında gösterilmektedir.) 

Brunei'nin, Sultanın misafiri olarak, kasım ayının başlarında ziyaret edilmesi tavsiye ediliyormuş.

Ancak, görülenlerin etkisinden kurtulmak zor olduğundan, insanda benzer bir iktidar arzusu uyanıyormuş! 

Kaynak: TC Dışişleri Bakanlığı, Wikipedia, Basın

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...