Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

11 Nisan '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Bu +18 yazısı, tamamen sağlığınız için

Bu +18 yazısı, tamamen sağlığınız için
 

Bahar aylarında yükselen hava sıcaklıkları migreni tetikleyerek, kişiyi bahar sevincini yaşamaktan mahrum bırakır.


Milyonlarca insanın havasını değiştirecek günler yaşıyoruz. Mevsim dönümündeyiz. Bahar mevsiminin sıcaklıkları erken geldi. Sıcaklıklar dalgalanarak yükseliyor. +18 dereceyi ve üzerini görmeye başladı. Soluduğumuz hava ise polenlerle dolu.

Aslında bahar, yaşama sevincini, yeniden canlanışı ve uyanışı simgeleyen bir mevsimdir. Ancak mevsim değişikliği, yükselen sıcaklıklar, sıcaklıklardaki dalgalanmalar ve polenler milyonlarca migren hastası için yaşama sevincini kâbusa çevirebiliyor.

Bahar aylarında artan astım ve allerji migren hastalarında yaklaşık üç kat daha fazla görülebilmektedir. Bahar alerjisine yatkın olan migren hastaları durum daha da hassaslaşıyor. Ataklar ve ağrı süresi, şiddeti bahar mevsimi boyunca artıyor.

BAHARIN GÜZELLİKLERİNİ NET GÖREMEZLER

Migren hastalarının bir kısmında ataklar öncesi belirtiler ortaya çıkar. Buna auralı migren diyoruz. Auralı migren hastalarında atak başlamadan görme bozuklukları başgösterir. Gözlerinin önünde yanıp sönen ışıklar, çizgiler oluşur. Net göremezler. Daha ağır durumlarda geçici görme kayıpları bile yaşanır. Bunlar auralı migren hastalarında en sık görülen atak öncesi belirtilerdir. Belirtilerin kaybolmasından 60 dakika içinde ya da sonra şiddetli ataklar başlar.

HAYATIN HER ANINA YAYILAN TETİKLEYİCİ FAKTÖRLER

Dayanılmaz migren ağrılarını başlatan nedenler bahar aylarında da aynı etkiyi göstermektedir. Migren ataklarını tetikleyen faktörleri tekrar hatırlamakta yarar var:

Açlık

Uykusuzluk ve uyku saatlerindeki değişiklik

Stres

Salam, sosis, çikolata, kırmızı şarap, farklı peynir çeşitleri, hazır gıdalardaki koruyucu maddeler

Sigara kullanımı

Kansızlık

Troid bezlerinin çalışmasındaki anormallikler

Kadınlarda adet dönemleri

Uzun yolculuklar

Hava sıcaklıklarındaki değişiklikler

Rüzgâr, lodos

Rakım değişiklikleri

Kötü kokular ya da parfüm kokusu

Cinsel ilişki

Sinüs rahatsızlıkları

Klimalı ortam

Bahar mevsiminin ya da diğer mevsimlerin her birinin kendine özgü güzelliklerini tam anlamıyla yaşamaktan alıkoyan bu kronik rahatsızlığın üstesinden gelmek için modern tıp biliminin geldiği nokta son derece umut verici.

Yeni bir tedavi yöntemi dünyada hızla yayılıyor. Ağrıların şiddetini azaltarak ya da hastalığı öteleyerek migreni yaşanılabilir kılmaya çalışan bilimsel ilaç tedavisi maalesef migrenliler için bugüne kadar kesin çözüm sunmamaktadır. Birçok bilim dalında olduğu gibi tıp biliminde de tesadüfi bir gelişme migrenin tamamen ortadan kaldırılması için yeni bir tedavi yöntemini keşfedip geliştirdi.

TESADÜFİ KEŞİF YÜZDE 90 KALICI TEDAVİ GETİRDİ

Amerika’da endoskopik alın germe estetiği sırasında hastaların alın migreni ataklarının geçtiğini söylemesiyle plastik cerrahlar ile nörologlar tarafından başlatılan bilimsel araştırma çalışmalarıyla, endoskopik alın germe ameliyatı sırasında alın migrenini tetikleyen duyusal sinir dokusunun tesadüfen serbestleştirilmesi, etrafındaki baskının kaldırılmasıyla migren ataklarının sonlandırıldığı tespit edildi. Genişletilen araştırmalar ve yapılan endoskopik migren ameliyatları ile alın migrenindeki tedavi prensibi şakak ve ense migreni için de uygulandı. Ameliyat sonrası 5 yıl ve daha uzun hasta takiplerinde sonuçların yüzde 90 oranında kalıcı olduğunu, hastaların büyük bir kısmının migrenden tamamen kurtulduğunu ortaya koydu.

ÖMÜR BOYU ÇEKİLECEK AĞRILARIN ODAĞI 1 İLA 4 SAATTE ETKİSİZLEŞTİRİLEBİLİYOR

Migrene kalıcı tedavi sunan bu bilimsel keşfin yüz güldüren sonuçlarını, son yıllarda ülkemizde yaptığımız migren ameliyatlarında da elde ediyoruz. Baş anatomisine, sinir yapısına ve endoskopik tekniklere son derece hakim biz plastik cerrahlar, dünyadaki meslektaşlarımızla aynı şekilde ülkemizde yaptığımız ameliyatlarda, ilaç tedavisinden fayda görmeyen migren hastalarını 1 ila 4 saatlik bir ameliyatla bu rahatsızlıktan kalıcı olarak kurtaran sonuçlar elde ediyoruz. Kafatası ile saçlı deri arasında mini kameralar yardımıyla migreni tetikleyen sinirlerin etrafını serbestleştirerek, baskı unsurlarını ekarte ederek yaptığımız migren cerrahisi operasyonları sonrasındaki 1 aylık dönemde çoğu hastamızın ağrıları tamamen ve kalıcı olarak geçerken, bazı hastalarımızın migren ağrıları baş ağrısı düzeyine ve sıklığını çekiliyor.

Kış aylarında kimi zaman 0 ve altı dereceleri gören hava sıcaklıklarının son 1 ayda +18 derecenin üzerine çıkmasıyla sıcaklıklarda oluşan dalgalanmanın tetikleyeceği migren ağrılarından kurtulabilmeniz tıp dünyasının bu yeni tedavi keşfiyle büyük ölçüde mümkün hale geldi.

 

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..