Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '13

 
Kategori
Magazin
 

Bu ayrılıklar tehlike çanı mı?

Bu ayrılıklar tehlike çanı mı?
 

Bazen ‘Sosyal medya olmadığı zaman insanların haber hali niceymiş’ diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Hele şu Twitter denen olay… Büyük kolaylık. Siyasi atışmaları, fikir dayanışmalarını geçtim en büyük rahatlığı magazin ve televizyon haberciliğine. Baksanıza kimin kimle neler kaynattığı dedikodularını aşan sosyal iletişim, neredeyse günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen dizi karakterlerinin sirkülâsyonunu da ilk ağızdan anında aktarıyor. Tabi bir de Instagram denen hazret var.

Ölümüyle, hayranlarını hüzne boğan Gamze Özçelik’in, Instagram’dan yaptığı ‘Sizlere bu şekilde veda etmek istemezdim ama…’ şeklindeki açıklamayla, yedi yıllık maceranın noktalanışında topu senaryoya atıp Zeynep karakterinin ölümüne duyduğu üzüntüyü dile getirişi, Instagram paylaşımını modern bir yaşamın olmazsa olmazı sayanlarca dakikasında işitilmişti.

‘Yalan Dünya’dan ayrılışını Bu geceki sezon finali, benim finalimdi’ diyerek duyuran Nihal Yalçın’ın ardından ‘Pis Yedili’nin babası Gani Müjde de Can karakterini oynayan Uraz Kaygılaroğlu’nun diziden ayrılışını Twitter yoluyla ilan etti. Sonrasında da dizinin başrol oyuncusu Kadir Doğulu’nun Bayrampaşalılıktan feragat ettiğini yine bu yolla duyduk.

Keza Meryem Uzerli de gidişinin ilk sinyallerini bu mecrada vermişti. Örnekler sıralamakla bitmez. Ama bizim yazı konumuz bu olmadığından üstünde uzun uzadıya durmak da gerekmez.

Bizi asıl ilgilendiren, sosyal medyanın her geçen gün tutkuya dönüşen paylaşımcılığından bodoslama daldığımız, oyuncuların yapımları terk etme konusu!

***

Devam eden bir diziden oyuncu neden ayrılır? Üstelik de izleyici tarafından sevilmiş, benimsenmiş bir karakteri canlandırıyorken…

Bulaşıcı hastalık gibi dizilerde yaşanan ayrılıklardan akla takılan bu soruya üç şıklı cevapla yaklaşmak mümkün.

İlki, oyuncunun sağlığı bozulmuştur… Ki, onca zaman yer aldığı yapımı ortada bırakıp kaçan Meryem Uzerli, aslında hiç inandırıcı olamasa da, bunu bahane etmiştir.

İkincisi, kendine daha büyük rakamları layık gören ama bunu almayı beceremeyen oyuncunun yapımcısıyla arasına ‘ücret anlaşmazlığı’ girmiştir…

Üçüncüsü de, reyting veya başka nedenden dolayı dizinin yeni sezonda yarı yolda bırakabileceği kaygısına kapılan oyuncu, içinde bulunduğu gemiyi yol yakınken terk edip yeni ufuklara yelken açmıştır.

***

Peki, bu sezon sonu birbiri ardına şok yaşatan ayrılıkların arkasında bunlardan hangisi yatıyor?

‘Muhteşem Yüzyıl’a katkısına karşılık umduğunu bulamayan Meryem Uzerli’nin açtığı yoldan gidenlerin çoğaldığı gerçeğinde, yayını ve yapımı devam eden dizilerden kopuşları irdeleyecek olursak karşımıza çıkan neden ilk bakışta ‘daha iyi şart’ arayışı yani ‘ücret anlaşmazlığı’ gibi durmakta.

‘Pis Yedili’ dizisiyle anlaşması olduğu halde teamüllere aykırı davranarak yılbaşından bu yana başka yapım şirketleri ile görüştüğü öğrenilen Kadir Doğulu, hatırlanacağı gibi kısa bir süre önce diziden ayrılacağı dedikodularına açıklama getirmişti.

Koliba Film’in yeni projesi ‘Fatih Harbiye’ye transfer olacağı iddiaları üstüne haberi yalanlayan yönde beyanda bulunan Doğulu, diziden ayrılmadığını, yeni sezonda da ‘Pis Yedili’de olacağını söylemişti. Ancak bu beyanın üstünden henüz bir ay bile geçmeden yapımın 70 ve 71. bölüm çekimlerine çağırılmasına rağmen gitmeyen Doğulu’nun ayrılık haberi geldi. Eee, hani gitmeyecekti? Giden gider kalan oyuncular bizimdir mi demeli yoksa izleyiciye saygısızlık kol gezmeye başladı mı?

Böylesine vefasız ve ikircikli bir gidişle, dizi olayında kendisine çıkış fırsatı sağlayan Gani Müjde ve ekibini de üzen Doğulu’yu kalmaya ikna için çok çaba gösterildiği belirtildiğine göre, onu hayran kitlesini hiçe sayan bu davranışa iten olgu nedir? Nasıl bir koku almıştır da kendisini yönlendirenlere ayak uydurmuştur? Yoksa bu gidiş, ‘Pis Yedili’nin yeni ellere geçen kanalın yeni sezonunda yer alamama kaygısına mı dayanmaktadır?

Aynı şekilde, son zamanlarda hayli fit bir görünüme sahip olan Canburger, Uraz Kaygılaroğlu’nun da ayrılması düşündürücü. Sürekli gün değiştiren ve reytinglere daha fazla dayanamayarak veda eden ‘Harem’ kapısı da kapanan Kaygılaroğlu’nu aynı şekilde yeni sezon kaygısı sarmış olmasın? Öyle ya, kim gayet iyi giden ve devam edeceğine emin olunan bir yapımı terk etmek ister ki!

Bu sorularla konuyu irdelememizin sebebi, Bayrampaşalı’yı ve Can karakterini görememenin üzüntüsünü dillendirenlerin, ‘Pis Yedili’nin bütünlüğünün neden bozulduğunu merak etmeleri. Gani Müjde’nin ‘Masalımızın çok kahramanı var. Zaten reytingler de dizinin çok etkilenmediğini gösteriyor’ sözleri ve sürekli oynatılan tekrarlarına rağmen bıkmadan izlenen yapımın ikinciliği pembe tablo çizse de, ister istemez bu ani gidişlerin tehlikeli görünen yeni sezona karşı sağlam bir yer bulma kaygısı taşıdığı akla geliyor.

Ve bu kaygıyı hisseden izleyici soruyor:‘Pis Yedili’ yeni sezonda yok mu?

***

Öte yandan ‘Yalan Dünya’nın oyuncu gidişleri de düşündürücü… Nihal Yalçın’ın vedasını, ATV’deki ‘Yüksek Giriş’ adlı komediye transferle diziden kopan Yönetmen Tufan yani Tuna Orhan izledi. Sarp Apak’a göre iki yeni karakter transfer edecek olan dizide başka ayrılıklar da yaşanabilirmiş. Bu da gösteriyor ki, sezon içinde gün değişimi, bölüm atlama gibi durumlarla üçüncü sezon hakkında sorular uyandıran ‘Yalan Dünya’da da her şey süt liman değil.  

Bu kopuşlar niye? Dizide içten içe kaynaşma mı var? Verilen roller mi beğenilmiyor, ücretler mi az bulunuyor yoksa ileri görüşlülüğün dışavurumu mu?

Belki biri, belki de hepsi. Kesin olan bir şey varsa o da, oyuncuların eskisi kadar yumuşak başlı olmadıkları! Bu ise şahsi çıkarlarını ön plana çıkartmanın tadını almaya başlayan oyuncular karşısında dizicileri oturup düşünmeye sevk edecek bir tehlike sinyali.

Gerçi karakteri bol komedilerde birkaçının ayrılığı bütünü pek etkilemez. Gidenlerin yeri doldurulabilir. Ama yine de bu gidişlerin perde arkasında ‘sezon ortasında açıkta kalmaktansa, sezona garantili bir işle başlama’ tedbirliliğinin olup olmadığı yeni sezonda kendini gösterecektir. Tabi bir de ‘güven’ kaygısıyla gidilen yerde de tersyüz olmak var! S.O.S. veren dizilerde artık kısmete ne çıkarsa…

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..