Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bu baş kaldıranlar kim?

Bu baş kaldıranlar kim?
 

Ortaokulu yatılı olarak okuduğum yıllarda tek eğlencemiz, Pazar günleri gittiğimiz sinemalardı. Bazıları 2 hatta 3 filmi üst üste “devamlı” olarak gösterirlerdi.

İçeri girdiğiniz andan itibaren başladığınız yere kadar 3 filmi arka arkaya izlerdiniz. Üçüncü film genellikle daha önce izlediklerimizden biri olurdu. Ama görmediğimiz filmi seyredebilmek için, mecburen o gördüğümüz filmi bir kere daha izlemek zorunda kalırdık.

İnsan gördüğü filmi seyrederken neler yapar bilirsiniz. Hiç farkında olmadan filmi durmadan anlatır:, “Bak şimdi kaza geçirecek”, “Geçirecek ama ölmeyecek”, “katil şu yüzünü saklayan siyahlı kız”, “çiçeklerin arasında patlayıcı madde saklı” v.s.

*****

İnternette “ODTÜ’nün Önü Savaş Alanı Gibi…” başlıklı haberi görünce, gayri ihtiyari ağzımdan şu cümle döküldü: “Biz bu filmi görmüştük.

Gençlerin bir kısmı belki bu filmin hikâyesini duydular. Bir kısmı hiç duymamış da olabilirler. Filmi seyredenlerinse bugün yaşı en az 45 olmalı…

1968’de Fransa’da başlayan öğrenci olayları, şu anda bile hâlâ sebebini ve amacını tam bilemediğimiz nedenlerle Türkiye’ye sıçradı. Masum öğrenci hareketleri sınırlarını aşarak tam bir anarşiye, kargaşa yaratmak amacı taşıyan bir başkaldırıya dönüştü.

Daha sonra sağ sol adı verilen iki grubun çatışmasıyla 5000 küsur gencin hayatına mâl oldu, bir o kadar aileyi de perişan etti ve 12 Eylül harekâtının zeminini hazırladı.

O zamanlar öğrenci olaylarında başı çeken üniversitelerden biri ODTÜ’ydü. İşte şimdi yine bir ODTÜ olayından bahsediyoruz ve resimde de görüldüğü gibi, bir başkaldırı söz konusu…

Acaba kime başkaldırıyor bu öğrenciler? Herhalde hükümete karşı… Hımmmm…

Düşünüyorum da, acaba bu durumda sırf AKP'ye karşı bir protesto gösterisi yapılıyor diye, ya da sol görüş sahibi olduğu için veya Kılıçdaroğlu’nun liderliğindeki CHP’nin bu şekilde iktidara gelebileceğini ümit ederek "iyi yapmış bizim çocuklar" diyen var mıdır, bilemiyorum

Tabii ki Ak Parti’ye karşı olmak suç değil, sol görüşlü olmak da öyle.. CHP’yi desteklemek, Kılıçdaroğlu’na gönül vermek de kesinlikle kötü bir şey değil.

Ancak benim merak ettiğim şu: Bir başkaldırı hareketine destek çıkmanın mantığı var mı? Bu şekilde ülkenin nereye varacağı tahmin ediliyor? Bu hareket sözgelimi hükümeti yıkmaya yetse bile, memlekete verdiği zararı kim telafi edecek?

Bir başka sorum, siz bunların gerçekten öğrenci olduğuna inanıyor musunuz? Şu yapılan eylem bir öğrenci işine benziyor mu?

Farz edelim ki bunlar öğrenci… İsteklerin başında yer alan “başkaldırıyoruz, anadilde eğitim istiyoruz” söylemi size bir şey anlatmıyor mu?

*****

30 yıldır Türkiye’nin başına belâ olan PKK terörünün temelleri, ilk defa “solculuk” adına ortaya çıkan öğrenci hareketleriyle başlamıştı. Şimdi aynı kadro yine işbaşında ve bu sefer yine solculuk adına iki dilliliği bize empoze etmeye çalışıyorlar.

Neyle? Öğrenci hareketi görüntüsü altında, taşla, sopayla, başkaldırıyla, isyan bayrağıyla…

Solculuğu, halkın lehinde bir hareket olarak telakki eden şiddet karşıtı idealist arkadaşlar bana kızacaklar biliyorum ama, biz solculuğu geçmişte maalesef hep böyle yakma, yıkma hareketleriyle tanıdık.

Aradan geçen 40 sene sonra yine aynı eylemlerle kendilerini ortaya koyuyorlar.

Daha iki gün önce porno film teziyle ilgili yazımızda üniversitenin üst düzeyde eğitim veren bilimsel bir kurum olduğundan bahsetmiştik. Şu resimde siz bir bilimsellik, üst düzey bir eğitim görüyor musunuz Allah aşkına…

*****

Bu filmi görenler lütfen herkese, ama herkese ellerinden geldiği kadar anlatsınlar, ne olur… Bu ülke 80 öncesi olayları bir kere daha yaşamayı hak etmiyor.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..