Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '13

 
Kategori
Haber
 

Bu Defa "Teneke Çalmadılar", "Piknik Yaptılar" !

Bu Defa "Teneke Çalmadılar", "Piknik Yaptılar" !
 

Amasra'nın simgelerinden...


 

Amasra ve Bartın’da, bir gün gelecek, ormanlar alt üst edilerek kömür çıkarılacak ve  ve bu termik santral, ortalığı toz dumana boğacak.

İşte bu korku ile  Amasra ve Bartınlılar, bu kabus dolu rüyaları, şimdi uyanıkken ayakta görüyorlar. Sinirlerinden hop oturup hop kalkıyorlar.

Kömürcü firmanın buradan elini ayağın çekmesi için neler yapılmadı neler. Kömürcüler, tam siper şimdilik. Çevrenin hırsını çekmemek için, kulaklarının  üzerine yatmışlar.  Etrafı koklayıp kolluyorlar. “ Acaba bir açık kapı buluruz da  girer miyiz içeri” diye.

TENEKE ÇALMIŞLARDI:  Belediyesi, partilisi partisizi milletvekili ve halkı kenetlenerek kömürcülere neler yapmadılar neler. Issız dağ başında orman içindeki bir kulübede toplanıp karar almak üzere iken, orman köylüsü onları, teneke çalarak kaçırttılar oradan. Kızılderililerin kötü hayaletleri kovmak için, takıp takıştırdıkları boncuklu, çıngırdaklı bileziklerini şıngırdatarak  çığlık çığlığa haykırışları gibi.

Bartın  Milletvekili Yalçınkaya, konuyu meclis taşıdı, Meclis Başkanına sualler sordu. “Bakana sahte kömür sundular. Çakma bir isimle Bakanlığınızı yanıltan kömür firmaları var dedi. Savcılığa suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

BURADA SANTRAL DEĞİL, PİKNİK YAPILIR:  Daha daha “ Çileğime dokunma, suyuma da “ dendi. Kocaman bezlere, iri iri yazılarla  “ Zehir tüccarları defolun” dediler. Daha da  “Sigara dumanına katlanamayan başbakan, zehir solumamıza neden sessiz?” sualini soranlar oldu. Derkeeeen, baktılar ki bu iş böyle olmayacak, cümbür cemaat toplanıp, ormanın kalbine girip “ Burada Santral değil, piknik yapılır” diyerek bayrağı diktiler. Etrafına da toplanıp vur patlasın  dediler, çal oynasın dediler. Ormanların da neşesini getirdiler, piknikçilerin de gönüllerini hoşnut eylediler. Hep beraber haykırdılar: “ Parolaları: “Santral değil” İşareti de  “Burada Piknik Yapılır” idi.

Bartın v e Amasralıların termik santrallere karşı mücadelesi devam ediyor. Hattat Holding tarafından Bartın’ın doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü ilçesi Amasra’da yapılmak istenen toplam 2640 MW gücündeki iki termik santralin daha önce üç kez iptal edilen ÇED süreci, dördüncü kez gündemde. Termik santralin yapılmasına karşı mücadele eden Bartın Platformu, santralin yapılmak istendiği  “Amasra Tarlaağzı” Köyünde  hayırcılar toplanarak  protesto pikniği düzenlediler

Bartın Platformu adına konuşan Prof. Dr. Erdoğan Atmış;  “Bulunduğumuz bu alanlar termik santral için kalker ocağı ve kül depolama sahası yapılacak, gördüğünüz doğal güzelliklerin hiç biri kalmayacak” dedi. 

 KAVŞAK  SUYU HAVZASI KÜL YATAĞI MI ?  Timur, Akın ve Yalçınkaya konuşmalarında termik santrallerin çevresel zararlarının yanı sıra yöre ekonomisine vereceği zararları da vurgulayarak, ÇED raporlarına göre Kavşak suyu havzasının kül barajı olacağını, böylece kavşak suyunun kullanılamaz hale geleceğini, yörede turizm ve balıkçılığın sona ereceğini söylediler. Konuşmacılar ayrıca; termik santrallere karşı yapılan mücadelenin parti ayrımı gözetmeden bütün Bartın-Amasralıların bir araya gelerek yapacağı ortak bir mücadeleyle başarıya ulaşabileceğini, 14 Mayıs Salı günü yapılacak ÇED Halkın Katılımı toplantısına da, daha öncekilerde olduğu gibi Bartın-Amasra halkının yoğun bir şekilde katılarak tepkilerini göstereceğine inandıklarını belirttiler.

HIZLI BİR BAŞKAN :  Biz Bartın Belediye Başkanı Akın’a şaştık. Aynı gün her iki yerde, coşkusunu konuşturuyordu. Sabahı Tarlaağzı Köyündeki piknikteydi,  öğleyin de, Bartın’da, kazanların başında Hıdrellez yemeği olarak pilav dağıtıyordu kepçe ile.

Amasra ve çevresine yapılacak her hangi bir termik santralinin, hem turizmi hem de yöre halkının sıhhatini ortadan kaldıracağı, öteden beri bilinmekle beraber, yöre halkı  kitlesel  protestosunda “ Ormanıma, suyuma dokunma” pankartları açmış, başlarına gelebilecek musibetlerden haberdar olduğunu, ilgililere göstediler. Daha n’apsınlar?

 

PARA  TATLI:   Sunday’s makalesine şöyle devam ediyor: “Fatih Sultan Mehmet 1460’da buranın güzelliğiyle büyülenmişti, ancak bugünün yatırımcıları kömür yatakları olan bölgeye baktıklarında para görüyorlar.

Amasra, benzersiz mimarisi, limanı, plajları ve Roma, Ceneviz ve Osmanlı kalelerini barındıran Karadeniz’in bu huzur köşesi, kitle turizminin yıkımından kurtulmuşken, şimdi insanların büyük düş kırıklığı yaşadığı kömür tehdidiyle karşı karşıya

Rusya’nın, çocuklar karşısında boyunları bükük.Çernobil’den sonra, onları ‘’Ölüme çeyrek kala’’ tur tertipleyip ‘’Hızlandırılmış hayat’’sundular. Son günlerini iyi yaşasınlar diye.

Bartın’ın yanı sıra Amasra Belediye Başkanı Emin Timur’un gözleri kızgınlıktan çakmak çakmaktı.

HERKES ASTIMLI:  İşte Ege’deki Yatağan santralinin hali. Yıllarca filtresiz çalıştıktan sonra, bacasına takılan filtreden de hayır göremeyen Yatağanda tabiat örtüsü de küllere gömülü vaziyette. Herkes astımlı.

VALİLİKTEN  BEKLENEN:  Valiliğin 2008 raporuna göre, ağır sanayinin bulunmadığı külsüz Bartın, eko turizm açısından büyük bir potansiyel oluşturuyor. Bartın Valiliğinin çekmelerinde, bu yılın oluşturulmuş yeni  ekolojik raporu, inşallah vardır. Eskisinin baz alınarak hazırlanmış bu rapor,  el altında daima bulundurulmalıdır. Bacasız sanayi olan Amasra ve Bartın’ın turizm potansiyeli, kömür uğruna ateşe atılmamalıdır. Valiliğin de diyecek bir iki sözü olmalıdır.

OY VERSEK DE:  Amasra ve Bartın halkı bilinçli.  Yöreden 38 yaşındaki bir kadın  “İktidar partisine oy versek de, termik santrale karşıyız. Desteklemiyoruz diyor. Ve ekliyor. Zonguldağın Çatalağzında denize atılan kül, Bartın kıyılarına kadar gelerek deniz yaşamını da tehdit ediyor” dedi

Amasra’yı yok etmesine izin vermeyeceklerini belirten CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın ve Amasra üzerinde oynanan oyunlara bütün kent halkının hep birlikte karşı gelmesi ve direnmesi gerektiğini söyledi

Yörenin M. Vekili Rıza Yalçınkaya, sonolarak “ Amasra’yı, yok ettirmeyeceğiz” diyerek noktayı koydu. Ve de piknik, büyük bir neşe ile geç vakitlere kadar sürdü.

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..