Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '18

 
Kategori
Tarih
 

Bu Devlet-i Âliyye İsterse Bütün Donanmanın Yelkenlerini Atlastan Yapar

Bu Devlet-i Âliyye İsterse Bütün Donanmanın Yelkenlerini Atlastan Yapar
 

İnebahtı Savaşı sırasında manevra kabiliyetindeki büyük hünerlerinden dolayı Kılıç Ali Paşa’ya Sultan II. Selim kendisine Kılıç adını ve Kapudan-ı Derya’lık makamını verir.

Kılıç Ali Paşa, Uluç Ali Paşa ismiyle de tanınan bir Osmanlı denizcisidir. 1500- 1587 yılları arasında yaşamıştır. Batılılarca Occhiali ya da Uluj Ali olarak da bilinir ve 1571 ile 1587 yılları arasında 16 yıl kaptan-ı derya olarak görev yapmıştır. İtalyan asıllı olup, adı "Giovanni Dionigi Galeni"dir.
 
İnebahtı sonrasında Kaptan-ı Derya rütbesi verilen Kılıç Ali Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nun esas teşkilatını pek bilmediğinden, yeniden büyük donanma inşa etme faaliyetleri sırasında, Vezir-i âzam Sokullu Mehmed Paşa’ya; “Tekne keşfi ve ihdası mümkündür. İlla, mesela iki yüz gemiye beş-altı yüz lenger(gemi direği), palamar ve ip, her gemiye yelken ve diğerlerinin tedarikine imkan yoktur” deyince bütün bu faaliyeti durmadan tâkip ve idâre eden Sokullu, Kaptan Paşa’ya, Osmanlı İmparatorluğu’nun azâmet ve şâşasını gösteren şu tarihi cevabı verdi:
“Paşa hazretleri! Sen henüz bu Devlet-i Âliyye’yi bilmemişsin; bevallah böyle bilmiş ol ki, bu devlet ol devlettir ki; isterse bütün donanmanın lengerlerini(gemi direği) gümüşten, iplerini ibrişimden(ipek), yelkenlerini atlastan etmekte zorluk çekmez ve herhangi geminin halatını(âletler) ve yelkenini yetiştiremezsen minval(gidiş) üzere benden al! ” deyince Kılıç Ali Paşa memnun olup; Vezir-i Âzam'ın elini öptü.
 
VE... Osmanlı devletinin muazzam imkanlarıyla, tam İKİYÜZELLİ gemi, bütün teçhizatı, müthiş silahları ve cephanesiyle harbe hazır olarak, Kılıç Ali Paşa’nın kumandasında, 12 Haziran 1572 Perşembe günü, Hristiyan dünyasının hayretleri altında Akdeniz’e açıldı ve bir asır daha bu suları bir Osmanlı gölü halinde tuttu.
 
 
 
Toplam blog
: 1081
: 980
Kayıt tarihi
: 30.07.10
 
 

Uzun yıllar çeşitli sitelerde Oruç Yıldırım adı ile yazı yazdım. Dört tane romanım ve çokca da de..