Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Bu Dünya'dan Bir 'İnek Şaban' Geçti

Bu Dünya'dan Bir 'İnek Şaban' Geçti
 


O'na gülerdik. Aslında bir tek Kemal Sunal değildi; bizi kahkahalara boğan ve gülmekten neredeyse yerlere yatıran. Kemal Sunal'la birlikte ekranlara yansıyan suretimize de gülerdik.

Aslen Malatya'nın Doğanyol ilçesinden ama; Küçükpazar doğumlu, Vefa Lisesi mezunu, kısacası bir İstanbul'lu. (11 Kasım 1944)

Sanat hayatına Zoraki Takip oyunuyla başlayan Kemal Sunal; Kenterler Tiyatrosu'nda bir yıl kadar görev aldıktan sonra, Devekuşu Kabare'ye geçti. Sinemaya ise ilk adımını bir Ertem Eğilmez filmiyle (1973) atan sanatçı, daha çok kalabalık kadrolu filmlerde rol aldı.

Hangi filmde, hangi role bürünürse bürünsün Kemal Sunal; en çok "İnek Şaban" tiplemesiyle tanındı ve sevildi. Kapıcı Seyit'te de, Çöpçü Abdi'de de, Sakar Şakir'de de... Filmlerinde canlandırdığı saf, uyanık ve masum karakterler, bir anlamda kendi insanımızın da beyaz cama yansıması değil miydi? Herbirini defalarca izledik ama; sanki ilk defa izliyormuş gibi hepsine güldük ve çok sevdik.

Şair Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı'nın saf ve tembel öğrencisi, İnek Şaban'ıydı. Ama gerçek hayattaki öğrenciliğinde, bu tiplemesinin tam tezatı bir karaktere sahipti. 12 Eylül 1980'de ara verdiği Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'ndeki lisans eğitimini, 1995 yılında tamamladı. Daha sonra da aynı bölümde yüksek lisansını yaptı.

1990'ların başından itibaren Kemal Sunal filmleri, artık televizyonlarda gösterilmeye başladı. Belki filmleri defalarca televizyonlarda yayınlandı ama; Kemal Sunal, bu gösterimlerden hiç para kazanmadı.

Yıl 2000, Mayıs ayı... Lise hayatımın artık son demleri. Bir gün okul çıkışında, Teşvikiye'de yoluma devam ederken gördüm O'nu. Ölümünden iki ay önce. Yüzünde, filmlerinden kalma safça bir gülümsemesi vardı. Filmlerindeki rollerinde görüp, saflığına karar kıldığımız yapısı; aslında Kemal Sunal'ın en doğal ve gösterişsiz hali olmaktaydı.

"İnek Şaban"ı kaybedeli 7 yıl olmuş bile. Belki de sanat hayatının son filminde oynayacaktı. Uçakta geçirilen bir kriz, ve sonra oyun bitti. (3 Temmuz 2000)

Bu komik adama, melekler gülüyor şimdi.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..