Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '18

 
Kategori
Tiyatro
 

Bu Haber Güzel İşte!

Bu Haber Güzel İşte!
 

Bir dönem Devlet Tiyatroları'nda "Abdulcanbaz ve Kapılar" adlı iki ayrı oyunda yardımcı oyuncu olarak oynamış biri olarak geçen haftaki 'kapatılıyor' asparagas haberlere çok üzülmüştüm. Neyse ki öyle olmamış, yeni haber sevindirici.

Geçen hafta kararnameyle 'genel müdürlükleri' ve tüzelkişilikleri' leğvedilen Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi dün yayımlanan cumhurbaşkanı kararnamesiyle eski statüsüne getirildi.

Bu haber güzel işte!

Yani 'Devlet Tiyatroları' adı değişmiyor aynen devam..

Hayatta geçmiş ve geçebilecek olayların benzetme yoluyla seyirci karşısında canlandırma sanatı olan Tiyatro aynı zamanda doğru düşünmeyi ve insanı doğru yöne yönlendirmeyi sağlayan bu tiyatro sanatı eski Yunanistan'da doğmuş fakat asıl 16. yüzyıldan sonra gelişmiştir.

Türkiye'de ilk tiyatro yabancı elçiliklerin davetiyle 19. yüzyılın başında yabancı kumpanyaların İstanbul'a gelmesiyle başlamıştır. İstanbul'un o derece güzel o derece yaşanılır olmasının sebeplerinden biri de Türk tiyatrosunun burada doğmasıdır bana göre.

Bu kumpanyalara aşırı ilgi gösterilmesinden sonra oyunların özetini Türkçe basılıp seyirciye dağıtmaya başlamışlardı.. Ülkemizde ilk tiyatro binası Galatasaray Lisesi'nin karşısındaki binalarda kurulmuştur. Bugün Anadolunun bazı şehirlerinde de mevcudu bulunan Devlet Tiyatroları çok ayrıcalıklı bir kurumdur bana göre..

Tiyatro hayattır..

Tiyatro nefes almaktır..

Tiyatro hayat damarlarımızdan biri demektir..

Tiyatro çok şeydir.

Sen ben siz biz demeden siz sanatçılar (medya sanatçılarından bahsetmiyorum) egonuzu sıfırlayarak çıkınız Erdoğan'ın karşısına ve isteyiniz. Tiyatro'yla ilgili şeyler isteyiniz. Proje geliştiriniz ve Devlet Tiyatroları'nın sonsuza kadar yaşatılmasına destek olunuz. İdeolojik saplantılarınızdan kurtularak tiyatro'ya bir şeyler kazandırmanız gerekiyor.

Elbette tiyatro oyunlarının içinde politika olmalıdır ama politika mizah yoluyla ergilenmeli. İnanınız mizah yoluyla halka daha güzel şeyler sunmuş olursunuz.

Tiyatro güldürmek ve güldürürken de düşündüren bir sanat dalıdır unutmayalım.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..