Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bu haftada gündem yine Yunanistan ve İspanya

Nisan başından beri satış baskısının devam ettiği İMKBde geçtiğimiz hafta da satış ağırlıklı seanslar izledik. Haftalık bazda 58,047 - 59,325 bandında hareket eden endeks Cuma günü 0,9 yükselişle 58,872 seviyesinden kapattı.

Bu haftada gündem yine Yunanistan ve İspanya.

Yunanistanda hükümet kurma yetkisini elinde tutan PASOK lideri Venizelos DİMAR Partisi lideri Kuvelis ve Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Samaras ile biraraya geldi. Görüşmelerde sonu alamayan Venizelos hükümeti kurma yetkisini geri verdi.

Cumhurbaşkanı Papulyas Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri, SYRIZA lideri ve PASOK lideri ile son yaptığı görüşmelerden de bir sonuç alınamadı. Görüşmelerde bir sonuç alınamaması durumunda seçimlerin Haziran sonunda yenilenmesi muhtemel.

Bu durumda AB ve IMF’den alınan borç yükümlülüklerini kabul etmeyen, Yunanistanda moratoryum ilan edilmesini isteyen SYRIZA lideri Alexis Tsipras’ın lideri olduğu SYRIZA partisinin seçimlerde 1. parti olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Önceleri kapalı kapılar ardında dile getirilen Yunanistanın Eurodan nasıl düzenli bir şekilde çıkarılabileceği konuşmaları artık Avrupa bankaları ve üst düzey yetkililer tarafından dile getirilmeye başlandı. Son durumda Eur/$ 1,29 seviyesini de aşağı kırmış durumda.

Yunanistan Eurodan çıkarsa ne olur?

AB için sonun başlangıcı olur.

İspanya konusunda da geçen hafta ülkenin 3. büyük bankasının kamulaştırılmasının ardından İspanyada bankacılık reformuna ilişkin belirsizlikler devam etmekte. Süreç doğru yönetilmezse belkide önümüzdeki haftalarda mudilerin İspanyol bankalarına akın ettiği haberlerini duyabiliriz.

Bu hafta yoğun bir gündem var. Gündemin çoğunu toplantılar ve ikili görüşmeler oluşturacak. Toplantı trafiği bugün AB maliye bakanları ile başlayacak. Yarın Euro bölesi MB toplantısı ve Çarşamba günü Merkel ile Hollande görüşmesi ile devam edecek.

İMKBnin de hafta boyunca dış piyasalarda ki gelişmelere paralele hareket etmesi beklenebilir. Bu mana da 58,000 önemli destek seviyesi konumunu sürdürecek olup, (pozisyon boşalt) küresel risk iştahının azaldığı bugünlerde riskleri minimum düzeyde tutmak doğru olacaktır. Yeni güçlü pozisyonlar için endeksin kısa vadeli hareketli ortalamaların üzerinde birkaç gün kapanış yapması beklenmelidir.

Analiz kendi kişisel görüşüme dayanmakta olup yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Sevgilerimle. EY

Facebook

Twitter

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..