Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

27 Mayıs '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bu hastalık artık sizinle mezara kadar gitmeyecek

Bu hastalık artık sizinle mezara kadar gitmeyecek
 

Migren ameliyatı sayesinde artık migren hastalığı kalıcı olarak sonlandırılabiliyor.


Milyonlarca hastanın “Bu hastalık benimle mezara kadar gidecek” şikâyetini modern tıp 1 cm’lik kesiden artık kalıcı olarak tedavi edebiliyor.

Son yapılan araştırmalarda ülkemizde 12 milyon migren hastası olduğunu gösteriyor. Kişinin günlük aktivitelerini, kariyerlerini ve özel yaşamlarını alt üst eden şiddetli ağrı ataklarıyla ortaya çıkan migren, bu özellikleri nedeniyle günümüzde bireysel bir sorun olmaktan çıkıp toplumsal bir sağlık sorununa dönüşmüş durumda.

Çocukluk çağında başlayabilen migrene ülkemizde her 4-5 kadından, her 12’ten 1’inde rastlanmaktadır. Yaşam tarzı değişikliği, nöroloji uzmanlarının kontrolünde düzenli ilaç tedavileri, botoks ya da alternatif yöntemlerle ağrı şiddeti ve atak sıklığı önlenmeye, azaltılmaya çalışılan bu kronik hastalıkta 15 yıl önce keşfedilen cerrahi yöntem tedavide adeta çığır açtı. Birçok bilimsel buluş gibi plastik ve estetik cerrahlar tarafından endoskopik alın germe estetiği sırasında tesadüfen keşfedilen tedavi, bugün Amerika, Avrupa ve Türkiye’de migreni, “mezara kadar süren” kronik bir hastalık olmaktan çıkarıp, kalıcı olarak sonlandırabilmektedir.

Milyonlarca migren hastasına, yüzde 90 başarı oranıyla ağrısız bir yaşamın kapılarını aralayan endoskopik migren ameliyatının nasıl gerçekleştirildiğiyle ilgili işte bilinmesi gerekenler:

Endoskopik teknik ile kapalı ameliyat

Migren ameliyatı, endoskopik teknik ile gerçekleştirilmektedir. Toplumda bu teknik kapalı ameliyat olarak bilinir. Endoskopik tekniğin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

Ameliyat kesi boyutu, açık ameliyatlara göre oldukça küçüktür. 1 ila 3 santimetre arasında kesi açılır.

Mikro kamera kullanıldığı için müdahale edilecek bölge monitöre onlarca kez büyütülmüş olarak gelir, dolayısıyla biz plastik cerrahi uzmanlarına net ve kesin tedavi için doğru müdahale imkânı verir.

Kesi izi küçük olduğu için iyileşme süresi de oldukça kısa ve konforludur. 8 güne kadar iyileşme gerçekleşir. Dikiş sayısı da azalmaktadır.

Küçük izi gizlemek daha kolaydır. Rahatsızlık vermeyecek ve fark edilmeyecek boyutlarda ameliyat yara izi imkânı verir.

Migren ameliyatında beyine müdahale var mı?

Migren ameliyatının temel tedavi prensibi, çeşitli faktörlerden etkilenerek ağrı ataklarını tetikleyen sinirlerin üzerindeki baskı noktalarını kaldırarak, bu duyusal sinileri rahatlatmak, serbestleştirmektir. Tetikleyici sinirler saçlı deri ile kafatası kemiği arasındadır. Ameliyat da bu bölgede gerçekleşir. Bu nedenle beyine ameliyat sırasında hiçbir müdahale söz konusu değildir. Endoskopik migren ameliyatının beyin üzerinde hiçbir yan etkisinin olmadığının özellikle altını çizmek istiyorum.

Ne kadar sürer?

Örneğin alın bölgesi migren tedavisinde ameliyat 1 ila 2 saat içinde tamamlanmaktadır. Hasta genel anestezi altındadır. Acı ve ağrı duymaz. Birden çok bölgeden müdahale yapılacaksa ameliyat 4 saate kadar sürebilmektedir.

Ameliyat sonrası yatış gerekiyor mu?

Ameliyat tek bir bölgeden yapılmışsa yatış gerekmiyor. Başın birden çok bölgesine müdahale edilmişse 1 gün yatışı uygun görülür.

Migren ameliyatı nereye yapılır?

Migren, baş bölgesinde kendiliğinde başlayan ağrı tipidir. Ağrının tetiklendiği dört ana bölge vardır: Başın arka tarafı ya da ense kökü, alın bölgesi, şakaklar ve burun bölgesi.

Kaşla göz arasında başlayan alın migreni

Alın migreninden kaynaklanan, göz çevresi ve kaş çevresi ve alını tutan ağrı genellikle göz hastalıklarıyla karıştırılır.  Alın migreni rahatsızlığı olan kişiler kaş çatma kasları normal insanlara göre daha gelişmiştir. Alın migreni için, ağrının başlangıç bölgesine saçlı deri içinden ya da üst göz kapağı kıvrımından açılan 1 santimetrelik kesiden girilerek yaptığımız ameliyatta, tetikleyici supratrochlear ve supraorbital sinirleri rahatlatılarak kalıcı sonuca ulaşılır.

Şakak migreni

Şakak migreni, çoklukla şakakları tutar. Aktif tetikleyici nokta belirlenerek, şakaktaki saçlı deride açılan 1 santimetrelik kesiden “zygomaticotemporal” sini dokusundaki baskı noktası ya da noktaları serbestleştirilerek tedavi gerçekleştirilir.

Ense kökü migreni

Ensede başlayan ve başın arka tarafını tutan migren ağrısının kalıcı tedavisi için ensede açtığımız 3 santimlik kesiden girerek büyük oksipital sinir üzerindeki tetikleyici noktaları serbesleştirerek ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Ense kökü migreninde ağrı çoğunlukla öğleden sonra ortaya çıkmaktadır.  Hastaların sıklıkla yaptığı yanlış, enseye ve omuzlara masaj ile ağrıyı sonlandırma isteğidir. Bazı hastalarda masaj migreni daha da şiddetlendirebilmektedir.

Burun migreni

Burun migreninden kaynaklı ağrılar sinüs ağrılarıyla genellikle karıştırılmaktadır. Burun migreni olan hastalar nefes alma sıkıntısı çekebiliyorlar. Burun migrenine, “trieminal” kafa sinir dokusunun burun kıkırdağı arasında sıkışan bir uzantısı neden olmaktadır. Sıkışan sinir dokusunun rahatlatılması için burnun orta kıkırdağına ve belirli noktalara cerrahi operasyon gerçekleştiriyoruz.

Başın 4 ana bölgesine yönelik yapılan ve kalıcı tedavi imkânı veren endoskopik migren ameliyatından sonraki 1 aylık süreçte kalıcı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Her 100 hastadan 90’ı tedavi olmakta, bunun yüzde 62’sinde ise migren ağrı atakları tamamen ortadan kaybolmaktadır.

Migren bloğumuzda kalıcı migren tedavisi ile ilgili yeni yazılarımızda görüşmek dileğiyle…

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..