Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bu Hikaye Herkesin Hikayesi

Merhaba Sevgili Okur,
4 Şubat Pazartesi Dünya Kanser Günü’ydü. Benim sizlere bu hafta yazdığım bu yazımın birkaç özelliği var. Birincisi bu yazıyı hiçbir ön hazırlık yapmadan, bin kere okuyup değiştirmeden, içimden geldiği gibi yazdım. Bu sebeple benim için bir ilk olma özelliği taşıyor. İkinci olarak yazımın konusunu annem seçti. Son olarak da bu yazı da bahsedilenler birebir yaşanmış ve gerçektir.
 
Şimdi sizlere çok kısa bir hikaye anlatacağım. 
Çok güçlü, çok enerjik, hayat dolu bir kadın varmış. Neşesi, kahkahası eksik olmaz, kendisine doğru gelmeyen her şeyin karşısında dimdik durması ve mücadeleci ruhu ile bilinirmiş. Bir gün en keyifli zamanlarından birinde vücudunda bir kitle fark etmiş. Doktor muayenesi, tahliller, patoloji sonuçları derken o kitlenin minik ve kötü huylu bir canavar olduğunu öğrenmiş. Bu canavarın adı ‘kanser’miş. Ama bu kötü haber O’nun keyfini kaçırmaya yetmemiş. O meşhur mücadeleci ruhunu hiçbir zaman kaybetmemiş ve savaşmış. Zorlu bir tedavi süreci sonunda eskisi gibi sağlıklı ve mutlu günlerine kavuşmuş. Tabii bu iyileşme sadece ilaçlarla olmamış. Yanında O’nu seven arkadaşları, dostları, kardeşleri ve ailesi varmış.
 
Bu kısa hikaye annemin hikayesi. Beş ay kadar önce kötü bir haber hayatımızın ortasına düştü. Ailenizden biri hastalandığında bu sadece onu değil, tüm fertleri etkileyen bir süreç oluyor elbette. Ama bizim ailenin en güçlüsü yine annemdi. En umutlu, en neşeli, en sağlam duranımız O’ydu. Şanslıydık çünkü oldukça erken teşhis edilmişti ve annemin yanında O’na destek olmaya çalışan pek çok insan vardı. Şu an tedavi süreci devam etmekte, az bir yolumuz kaldı.
 
En yakınınızın başına ya da sizin başınıza gelene kadar yokmuş gibi davrandığınız bu hastalık aslında o kadar yaygın ki. Tüm olumsuzluklara rağmen kanser için de yapılması gereken hayat kurtarıcı birtakım önlemler var.
 
Öncelikle en önemlisi hekiminizin önerdiği sıklıkla mutlaka gerekli taramalarınızı yaptırmanız ve kanserojen olduğu alenen bilenen her türlü ‘şeyden’ (kimi gıdalar, sigara, kirli hava koşulları, aşırı kilo gibi) uzak durmaya çalışmanız gerekiyor. 
 
Annemin bu tedavi sürecinde dikkat ettiği her şeyin aslında sağlıklı kalmak isteyen herkesin dikkat etmesi gereken şeyler olduğunu fark ettim.  Doğru fiziksel aktiviteleri yapmak, hazır paketli gıdalardan olabildiğince sakınmak, D vitamini için bol bol gün ışığından faydalanmak ve en önemlisi stresten uzak kalmaya çalışarak bol bol gülmek. 
 
Not: Hikayenin sonunu ben yazdım, annem gerçekleştirecek. Her kanser hikayesinin mutlu sonla bitmesi temennisiyle… 
 
Sağlık ve huzurla kalın… 
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..