Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bu kez de ayvayı yiyelim!

Bu kez de ayvayı yiyelim!
 

Benim meyvelere karşı bir sempatim var. Her meyvenin faydalarını kendimce araştırıp, faydalı bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

İşte bu günkü meyvemiz;

Ayva:

Gülgiller familyasından 4-5 m boyuna kadar çıkan, kırmızı kahverengi gövdeli bir meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir. Anavatanı Hazar denizi dolayları, Kuzey-Batı İran, Türkistan ve Kuzey Anadolu'dur.

10 ile 1000 m arasındaki yüksekliklerde hemen her bölgede yetiştirilebilir.

Kumlu-tınlı sıcak ve geçirgen topraklarda yetişir. Üretimi, tohumla, kök sürgünleri ve Çelikleme yapılır.

Ayva yetiştiriciliğinin Anadolu'dan Yunanistan ve İtalya'ya geçtiği, Milattan önce 650 yılında Yunanistan'da yetiştirildiği ve oradan diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan anlaşılmaktadır.

Ayvaya bu gün Avustralya hariç tüm dünya ülkelerinde rastlanabilmektedir.

Dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sıradadır.

Yıllık üretim 2000 yılı itibarı ile 100 bin tondur.

İkinci Çin 85 bin Ton,

Üçüncü sırada İran 36 bin Ton,

Dördüncü sırada Fas 30 bin tondur.

Ayva yaprakları boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Meyvesi Recel, Jel, Marmelat ve meyve suyu olarak değerlendirilir.

Türkiye'de Adapazarı ve İskilip üretimde yarışmaktadır.

Ayrıca Ayvanın faydaları bitmek bilmez,

Gelin birlikte bir göz atalım;

Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiğinden vücut için birçok faydası bulunan ayva ayrıca birçok derde de deva.

— Mide ve bağırsakları kuvvetlendirici özelliktedir ve ince bağırsak iltihabını giderir.

— Kanı temizler.

— Karaciğer tembelliğini giderir.

— Çarpıntıyı dindirir.

— Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.

— Bronşit ve öksürükte faydalıdır.

— İshali bile durdurur.

— Ateş düşürücüdür.

— Strese karşı etkilidir.

— Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını giderici özelliğe sahiptir.

Ülkemizde bu kadar çok yetişen ve bizi Dünyanın bir numarası yapan bu güzel meyveyi bol, bol tüketelim..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..