Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '09

 
Kategori
Eğitim
 

Bu kızları okutmak doğru değil

Bu kızları okutmak doğru değil
 

Yozgat’ın Saraykent İlçesine bağlı Kamberli Köyü İlkokulu öğretmeniyim. Bir teneffüs saatinde Yetim Bekir, okulun bahçesinde kızlı erkekli oyun oynayan öğrencilere uzun uzun baktıktan sonra.

- Hayır hocam hayır doğru değil bu kızları okutmak. Dedi.

- Neden ki Bekir Ağa? Diye sorduğumda;

- Bu kızların gözü açılır.Bunlar kocalarını da kendileri bulurlar.Dedi.

Ben de ona;

- Siz hiç mi hiç korkmayın. Bunlar, sizin başlık ve süt hakkı karşılığında buluvereceğiniz kocalardan daha iyilerini bulurlar.

Dedim, dedim ama Yetim Bekir hala öyle şey mi olurmuş dercesine başını sallıyordu.

Afganistan’da seçim öncesi çıkarılan yasanın bir maddesine göre ; kadının, eşinin cinsel isteğine cevap vermeyi reddetmesi durumunda, kocaya karısını aç bırakma hakkı tanındığı haberi anımsattı , bana bu anımı.

Müslüman bir ülke olan Afganistan’da ve Pakistan’da yaşanan şu olaylara bakınız.

1- Irum Said ; Şu anda 30 yaşında olan bu kadın kezzapla yakıldığında 18 yaşındadır. Evlenmeyi reddettiği erkek, cadde ortasında vücuduna kezzap atmıştır. Yüzü, sırtı ve omuzları yanan bu kadın kör olmuştur. 25 kez ameliyet olduğu halde ancak gündelik işlerini yapabilecek kadar düzelebilmiştir.

2- Atiye Halil; 13 yaşında iken yaşlı bir akrabası ile evlendirilmeyi kabul etmediği için , erkek tarafından kezzapla yakıldı. Boynu ve omuzlarında düzeltilemeyen derin yanık izleri vardır.

3- Necef Sultan ; Kız çocuğunun olmasını istemeyen babası tarafından 5 yaşında ve uykuda iken yakıldı. 15 kez ameliyat oldu. İki gözü de kör ve yüzü iskelet görünümünde.

4- Sabire Sultan ; 30 yaşında ve hamile olan bu kadının yüzüne de kavga ettikleri bir sırada , kocası kezzap attı.

5- Saira Liyakat ; 15 yaşında evlendirilen Saira’nın okula devam etme ve mezun olma isteğine kocası yüzüne kezzap atarak cevap verdi.Şimdiki haliyle toplum içine çıkamayan bu kadın eski fotoğraflarına bakarak avunuyor.

6- Şamim Akter ; Bir kadının sokakta tek başına yürümesini şeriata aykırı bulan tanımadığı 3 erkek , 18 yaşındaki Şamim’in yüzüne kezzap atarak onu cezalandırdılar.

Kadına yönelik ayetlere yorum gerekmediğini kabul eden görüş sahipleri , en başta da Suudiler İslam’da en büyük günah olan faiz yasağına “kar payı” adını koyarak , yorumlayıp birilerine ve tabii ki kendilerine ne güzel yutturuyorlar ya da yutturduklarını sanıyorlar.

Bugün Afganistan’da ve öteki müslüman ülkelerin bazılarında seyirlik bir olay gibi sunulan recm cezasını binlerce erkek keyifle uyguluyor ve izliyor.
Ülkemizin de özellikle doğu ve güney-doğusunda da kadına eve kapatma, aç bırakma, ahıra kapatma, burnunu kesme, saçını kazıma, intihar etmesini sağlama, katletme, dışlama, boşama, ailesine geri gönderme vb. cezalar verilmekte ve uygulanmaktadır. Gazeteler ve televizyon haberlerinde sık sık bu tür olaylara rastlarız.

Dikkat edersek kadınların çoğunlukta olduğu yerlerde erkekler kendilerine çeki düzen veriyorlar. Çağdaşlık, disiplin ve estetik ön plana çıkyor.

Oysa özellikle kırsalda hala eşi ile oturup yemek yemeyi bile utanılacak bir hareket olarak görenler mevcut. Eşini adıyla çağıramayan beyler yaşıyor hala. Erkeklerin bir çoğu borçlarına kadınlar kadar sadık olamıyorlar. Ev bütçelerimizi çoğunlukla eşlerimiz çekip çevirmiyorlar mı? Küçücük paralarla kocasına, askerdeki oğluna, okuldaki çocuğuna nasıl da yetirirler , yetiştirirler akıl almaz.

Kadınlarımızın , kızlarımızın da görevlerini yapmaları ile yaşamın daha bir güzelleşeceğini kim yadsıyabilir ki? Tek motorlu uçağın uçmaya çalışmasına benziyor sadece erkeklerin ekonomik faaliyetlerde bulunmaları. Öyleyse onlar da ekonomik, politik, sosyal ve kültürel yaşamda yerlerini almalılar. Ülkemizin ve dünyamızın baş edemediği sorunların çözümünde rol üstlenmeliler. Kişisel gelişim becerilerini en üst düzeylere taşıyarak, önce kendilerini, daha sonra eşlerini çocuklarını değiştirip ve geliştirmeliler. Erkelerin himayesine ve inayetine gereksinim duymadan hem de.

Bilgi çağının yaşandığı günümüzde, artık müslüman ülkeler, bu çağdışı yorum ve uygulamalardan kurtulup, eğitimle, bilimle, teknoloji ile kalkınma, gelişme, zenginleşme yollarını kadınlarımızın da katkıları ile bulsun istiyoruz. Hemen şimdi...

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..