Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '08

 
Kategori
Güncel
 

Bu Nükleer Enerjiye Karşıtlık Neden?

Bu Nükleer Enerjiye Karşıtlık Neden?
 

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için eylem yapmayan örgüt kalmadı. Eylem yapmaları gerekir, düşüncelerini söyleyebilirler ama biraz da şu ülkeyi düşünelim. Nükleere karşı olan grupların bazıları bu işin böyle yapılmaması gerektiği nedeniyle, bazıları da muhalefet olsun diye sırf karşı çıkmak adına nükleer enerji hakkında kulaktan bilgi sahibi olmuş kişiler var.

Peki niye karşı çıkılıyor?

Nükleer enerji işletmek ileri derecede ustalık, beceri ve dikkat ister. Biz bunları yapamayız, gerçekleştiremeyiz diyenler var. Bunlar bence bu vatanın bilim insanlarına ihanet ediyorlar. Bu sözü duygusallıkla söylemiyorum. Kendimizi 2. sınıf vatandaş yerine koymaya, koydurtmaya o kadar çok alışmışız ki. Zeka, beceri her toplumda aynıdır fakat bunları gösterebilme yeteneği farklıdır.Daha işin başındayken yapamıyoruz dersek asla yapamayız.Kendimize olan güveni kazanmamız lazım.

Nükleer Santrallere hayır diyenlere neden diye sorulduğunda biz atom bombalarına karşıyız deniyor. İşte bunu söyleyenler nükleer enerji hakkında sadece doldurma laflarla konuşanlardır. Bu itiraz tamamen yersizdir. Elektrik enerjisi için kurulmuş bir nükleer santral atom bombası yapımında kullanılamaz. Oluşan atıklarından atom bombası yapımında kullanılanlar var. Ancak bunlar için özel tesislerde uzun süreçlerden geçirmek gerekiyor.

Nükleer enerjinin bizi daha fazla dışarıya bağımlı yapacağını düşünceler var ki bunlar da yersizdir. Nükleer enerji kömür, petrol , doğalgaz gibi yakıtların dışa bağlılığından azdır.

Nükleer enerji, çevreyi kirletme bakımından diğer enerji tesisleriyle karşılaştığında en temiz olanlardan biridir. Oluşan radyoaktif atıklardan bazıları kendini yok edebiliyor. Diğer atıklar ise uzun sürede radyoaktifliklerini kaybediyorlar bunlar içinde önlem hazırdır.Bunların depolanma tesisleri vardır.

Öteki enerji kaynaklarımız bize yetmiyor artık alternatif kayaklar ve yeni projeler gerekiyor. Bunların en başında da rüzgar enerjisi gelmektedir. Ama sadece rüzgar enerjisi de yetmez. Mutlaka başka kaynakları da kullanmamız lazım. Günü kurtarmayı düşünmememiz lazım.

Benim bu konuda söylemek istediğim birkaç olgu var. Nükleer enerji santralinin yeri uzun çalışmalar sonucunda belirlenmiştir. Sinop uygun görülmüş. Bu yer Akp iktidarı tarafından gündeme getirilmiş bir yer değildir. 2001 yılından beri konuşulan bir yerdir.

Seçilen yerde bir takım değişiklikler elbette ki olacaktır. Orman alanları kesilebilir ancak bu telafi edilebilir.
Halkı galeyana getirmek yerine onlara yön vermek yerine nükleer enerjinin iyi yönleri ve kötü yönleri halka anlatılsa halk nasıl tavır alacağına kendisi karar verse bence daha iyi olacaktır.

Nükleer santralin kuruluş masrafı fazladır ama eğer yeterli kaynağınız varsa bu kaynaktan yararlanılması gerekir.

Nükleer teknoloji gibi ileri bir teknolojinin olanaklarını bilmemek, ondan yararlanamamak ülkemizin çıkarına uygun değildir. Bunu unutmayalım!

Çevreyede en az zararı verecek şekilde yapalım.

Özgür YALÇIN


Kaynakça

300 Yıllık Gecikme/ Erdal İNÖNÜ

 
Toplam blog
: 26
: 946
Kayıt tarihi
: 22.06.08
 
 

Ben ÖZGÜR YALÇIN. Kimya Mühendisiyim. Siyaset, Politika, Bilim alanlarında bilgi edinmeye ve bunu..