Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Murat ATİLA

http://blog.milliyet.com.tr/murat_atila

03 Mart '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Bu Özelliklere Sahipseniz Duygusal Zekanız (EQ) Düşük Demektir

Bu Özelliklere Sahipseniz Duygusal Zekanız (EQ) Düşük Demektir
 

 
 
Duygusal zeka; duyguları değerlendirme ve anlama yeteneğini ifade eder. Duygusal zeka başkalarıyla kurulan sosyal ilişkide önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı ilişkiler kurmak ve bu ilişkileri sürdürebilmek yüksek duygusal zeka gerektirir. Bireylerin duygusal zekaları düşük ise bu durum sosyal ilişkilerine, aile, iş ve eşleri ile olan ilişkilerine olumsuz olarak yansıyabilir. Sosyal iletişim zayıf olunca da ilişkilerin çıkmaza girmesi yada sona ermesi kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle düşük duygusal zeka belirtilerini bilmek ve bu belirtileri ortadan kaldırmak için çaba göstermek, düşük EQ ye sahip bireyler için önemlidir.
 
1- Her ortamda tartışmaya girebilirler
 
Çoğu zaman  ailesinin, akrabalarının, arkadaşlarının ve hatta yabancıların yanında eşiyle, arkadaşıyla tartışmaktan ve onları rencide edici tutum sergilemekten çekinmeyebilirler.  
 
2- Başkalarının ne hissettiğini anlamazlar
 
Düşük EQ'lü insanlar genelde diğer insanların duygularından habersizdirler. Onlardan diğer insanların ne hissettiklerini anlamalarını bekleriz ama, bunu yapmaları çoğu zaman mümkün değildir.
 
3- Diğer İnsanların aşırı hassas olduklarını düşünürler
 
Duygusal zekası düşük olan insanlar çoğu zaman, uygun olmayan ortamlarda gereksiz şakalar yapabilirler. Örneğin bir cenazede fıkra anlatma, yada espiri yapma davranışında buluabilirler. Bu tutumları da eleştirilince de insanların gereğinden fazla duygusal olduklarını ve durumu abarttıklarını söyleyebilirler.
 
4- Başka bakış açılarına kapalıdırlar
 
Düşük EQ ye sahip bireyler çoğunlukla başkalarının ne düşündüklerine ve fikirlerine önem vermezler. Farklı bakış açılarını küçümserler. 
 
5- Duygu yüklü durumlarla başa çıkmada yetersizdirler
 
İster kendilerine ait olsun ister başkalarını ait  olsun, yoğun duygular yaşamaktan kaçarlar. Gerçek duygularını başkalarından gizlemeyi tercih ederler. Çoğu zamanda duygusal yoğunluğa neden olan olayı küçümsemeyi yada alay etmeyi tercih ederler.
 
6- Ani duygusal patlamalar yaşayabilirler
 
Düşük EQ ye sahip insanlar , genellikle duygularını gizlemeyi ve kontrol etmeyi tercih ederler. Olaylar kontrolden çıktığında ise ani duygu patlamaları ( öfke, ağlama...) yaşamaları kaçınılmaz olur. 
 
7- Arkadaşlıklarını devam ettirmede zorlanırlar
 
Duygusal zekası düşük insanlar , duygusuz ve soğuk göründükleri için arkadaşlık kurmada, bu arkadaşlıkları devam ettirmede zorlanırlar. Arkadaşlık ve dostluklar duygusal destek ve paylaşım gerektirdiğinde bunu kuramadıklarından arkadaşlıkları da kolaylıkla bitebilir.
 
8- Başkalarını kolaylıkla suçlayabilirler.
 
İşler ters gittiğinde hemen başkalarını suçlama moduna geçerler. Bunlar genelde kendi hatalarını örtmek için başkalarının davranışlarını suçlar ve açıklarını ortaya koymaya çalışırlar. Sorumluluktan kaçmak için bu davranışı sergilerler.
 
9- Empati eksiklikleri vardır.
 
Başkalarının yerine kendilerini koyamazlar ve onların ne hissettiklerini anlamazlar. Çoğu zamanda başkalarının ne hissettini önemsemezler. 
 
 
Duygusal Zekanın düşük olması bir çok alanda hasara yol açabilir.( Okul, iş , evlilik, aile, arkadaş ilişkileri ). Biraz çaba ve gayretle duygusal zekanın geliştirilmesi mümkündür. Nasıl mı ? Bir sonraki yazıyı beklemek zorunda kalacaksınız malesef :) 
 
 
Kaynak:
Goleman, D. (1998). Working with Emotional Intelligence. New York: Bantam.
 
The Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations. (n.d.). The emotional competence framework. Retrieved from www.eiconsortium.org.
 
Murat ATİLA
Klinik Psikolog/Aile Danışmanı
 
www.psikoist.net
 
atillamurat@gmail.com
 
 
Toplam blog
: 39
: 124
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Murat ATİLA Klinik Psikolog- Aile Danışmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danı..