Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Bu referanduma katılsak da mı katılmasak yoksa

Bu referanduma katılsak da mı katılmasak yoksa
 

Referanduma katılsak da mı katılmasak yoksa katılmasak da mı katılmasak?

Üç gün kala referandum yapılacak kanun maddeleri belli oluyorsa bu insanlarla alay etmek değil midir? Sırf bu yüzden referanduma katılmamak kanunen olmasa bile etik olarak ve vicdanen doğru bir yaklaşım olabilir.

Bugünlerde ortalıkta dolaşan bir de email var, kısaca 'referandum oylamasına katılmayın, %50 altında katılım olmaz ise reddedilmiş demektir ' şeklinde. Gerekçeleri de katılmayınca AKP'nin oy oranı ortaya çıkacakmış. Şimdi buna inanalım mı? Bizim millet organize hareket etmeye pek alışık değil ki? Nasıl olacak bu topyekün katılmamak?

Bu email ile bazı çevrelerin referanduma HAYIR demeyi düşünenlerin oylamaya katılmamasını sağlayarak referandumda evet çıkması için yapılmış kurnazca bir hile kokusu olabilir mi? Ya da bu arkadaşlar hesap kitap bilmiyor... Öyle kokular almıyor musunuz siz de? Çünkü açtım baktım ANAYASAYA'ya ÖYLE BİR MADDE GÖREMEDİM. Gerçi çok iyi de inceleyemedim madde madde. Aslında Chavez!i tutma nedenlerimden biri de halkına anayasayı okutturmuş olması. Herkes tüm kanunlar hakkında fikir değil bilgi sahibiymiş Venezuela'da anlayacağınız.

"21 EKİM ANAYASA OYLAMASINA KATILMAYIN. TÜM SEÇMENİN % 50 DEN FAZLASININ OYU GEREKLİ , KATILMAYIN Kİ AKP OYLARI BELLİ OLSUN "diyen haberlere inanalım mı inanmayalım mı? Katılsak da mı katılmasak katılmasak da mı katılmasak? Ne büyük dert oldu şimdi hele gecenin bir saatinde. Sonra yanlış bir şey yaparsak olacaklardan sürekli sorumluluk duyup ezlebilir insan. Bu konuda bilgisi olanlar sayfama yazarsa sevinirim. Kaynak da gönderirlerse fena olmaz. geç cevap alma olasılığını da kabul etsinler.

Bir arkadaşıma sordum

"BU KOCA BIR YALAN sen de nasıl inanırsın diye bağırmaz mı yüzüme yüzüme.."
Diğeri de AKP'nin seçmenlerini görmek için katılmayacakmış.

Anayasa da burada internette elinizin altında. Ben adresini de yazayım ama olur da güvenmezseniz kendiniz de bulabilirsiniz TBMM sayfasından.

Bu gece çalışkanlığım üzerimde. Bu nedenle ilgili maddeyi bile yazacağım bilgilendirmek için sayfanın sonuna.

Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması YETERLİYMİŞ. Ama ayrıca ek bir madde düzenleme filan var mı artık bilmiyorum.

Bu referanduma katılsak da mı katılmasak diyorsanız tıpış da tıpış sandığa...

http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm


ANAYASA

YEDİNCİ KISIM

Son Hükümler

I. Anayasanın değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılma

MADDE 175. – (Değişik: 17.5.1987 - 3361/3 md.) Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.

Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tâbidir.

Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.

Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazetede yayımlanır.

Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar.

Halkoylamasına, milletvekili genel ve ara seçimlerine ve mahallî genel seçimlere iştiraki temin için, kanunla para cezası dahil gerekli her türlü tedbir alınır.

*

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..