Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '13

 
Kategori
Futbol
 

Bu sene lig erken biter mi?

Bundan altı hafta öncesinde spor kamuoyunda Fenerbahçe'nin daha zor maçlarını oynamadığı ve puan cetvelindeki konumunun gerçeği yansıtmadığı fikri ağırlık kazanmıştı. Ancak biz önemli olanın fikstür değil, takımların kendisi olduğunu ve hem camiadaki genel duruma, hem de kadro yapılanmasına bakarak Fenerbahçe'nin bu ligin favorisi olduğunu yazmıştık.

Dün oynanan Antalya maçında ekranlara yansıyan bir görüntü çok şeyi anlatmaktadır! Mehmet Topal ve Merielles maçı tribünden seyrettiler. Bu ikili ile beraber Yobo, Kadlec, Holmen  ve Hasan Ali'yi bugün Beşiktaş kadrosuna dahil etseniz, Beşiktaş şampiyonluğun en ciddi adaylarından birisi olacaktır. Siz herhangi bir Fenerbahçeli'den Merielles ve Mehmet Topal'ın eksikliği ile ilgili bir yorum duydunuz mu?

Dünkü maçın yorumlarına bakınca da bazı yorumcuların gerçeği değil, arzularını yazdıklarını görüyoruz. Fenerbahçe maçının doksan dakikasının özetini, son dakikada Antalya tarafından kaçan gole bakarak, Fenerbahçe adına şans olarak nitelendiren bu bakış nedense ilk yarıda kaçan mutlak beş pozisyona kör gözlerle bakmıştır. Aynı bakış sene başında Galatasaray' ı uzak ara ligin favorisi ilan eden bakıştır. Bu bakış sürekli Fenerbahçe lehine ortaya çıkan tabloyu birçok yan etkene bağlamaya çalışırken, nedense bir türlü sene başındaki yanlış kadro yapılanmasını ya da Fenerbahçe adına doğru kadro yapılanmasını fark edemediklerini kabul edememektedir. Aslında Sayın Ünal Aysal 6 + 0 + 4 e itiraz ederken bunu çok net görmüştür. Yerli oyuncu olarak kadro yapılanmasında geç ya da eksik kalındığını fark ederek uzun süre yabancı sınırlaması kuralına itiraz etmiştir. Galatasaray adına bu kadro yapılanmasının ya da yanlış yapılanmanın sorumlusunun Fatih Terim olması gerektiğini düşünürsek, Fatih Terim'in milli takım manevrası aslında kendi adına doğru bir hamledir.

Ancak, bütün bunlar Antalya maçında Ersun Yanal tarafından yapılan yanlış değişikliklerin üstünü örtemez. Daha önceden de denediği dört forvetli düzen, futbol adına doğru bir düzen değildir. Hele orta ikilide Emre ve Christian kalırsa bunun adı intihardır. Benzer senaryoyu Konya maçında da görmüştük. Orda fark yapacağı maçı kaybetmiştir, burda da olası son dakika gölüyle kaybetme riski ile karşı karşıya kalmıştır. Bizce dört forvetin mutlaka ilk onsekizde olma zarureti yoktur. Kuyt in da forvet oynayabilme opsiyonunun olduğunu düşünürsek, saha kenarında bekliyecek yabancı oyuncu forvet değil, Holmen ya da Merielles ikilisinden birisi olması gerekliydi. Maçların ikinci yarısında oyundan düşen takımın orta sahasıdır. Maçların ilk yarısında oynanan oyunun temposu ile ikinci yarısında oynanan oyunun temposu arasındaki fark tamamen orta sahanın temposunun düşmesiyle alakalıdır. Mehmet Topal adına maçın tamamında aynı tempoda oynamak bir sıkıntı olamayacağına göre, önündeki ikili 45'er dakikalık düşünülmelidir. Maçlara Emre, Merielles ile başlıyarak, ikinci yarıda Alper, Christian ( ya da bence zaten Holmen) değişikliği tempoyu korumak adına daha doğru olacak gibi gözükmektedir.

Önümüzdeki altı hafta çok önemlidir. Fikstürdeki maçlara bakarsak şunu rahatlıkla söyliyebiliriz; belki de altı hafta sonra zirvede Fenerbahçe yalnız kalacaktır !

  

 
Toplam blog
: 42
: 39
Kayıt tarihi
: 24.08.13
 
 

Meslek : Elektrik Mühendisi Eğitim : İstanbul Erkek Lisesi ( 1981) - İTÜ Elektrik Fakültesi ( 198..